| |     ћирилица | english  
Naslovna
Overa dokumenata

OVERA POTPISA NA PUNOMOĆJU ILI IZJAVI

OVERA FOTOKOPIJE DOKUMENTA

OVERA NASLEDNIH IZJAVA ILI PUNOMOĆJA U VEZI SA NEKRETNINAMA U SRBIJI

UZORAK IZJAVA I PUNOMOĆJA

KORISNI LINKOVI

 

OVERA POTPISA NA PUNOMOĆJU ILI IZJAVI

Overa potpisa na privatnim ispravama na srpskom jeziku (punomoćje ili izjava) za upotrebu u Republici Srbiji u Generalnom konzulatu vrši se u ličnom prisustvu davaoca punomoćja ili izjave, a na osnovu važećeg identifikacionog dokumenta Republike Srbije (pasoš ili lična karta) ili američkih identifikacionih dokumenata (pasoš, vozačka dozvola, zelena karta).
Ukoliko davalac punomoćja ili izjave nije u mogućnosti da lično dođe u Generalni konzulat, privatna isprava se može potpisati pred američkim notarom a potom istu je potrebno overiti pečatom Apostille u State Secretary savezne američke države u kojoj je dati američki notar registrovan. Više o overi pečatom Apostille možete pronaći ovde.
Konzularna taksa za overu jednog potpisa iznosi 65 dolara. Overa drugog primerka iste privatne isprave iznosi 30 dolara, a overa trećeg i svakog sledećeg primerka iste privatne isprave iznosi 17 dolara.  Ukoliko se vrši overa potpisa dva lica na istoj privatnoj ispravi, konzularna taksa iznosi 130 dolara. Konzularna taksa se plaća karticom, gotovinom ili Monedy Order-om koji glasi na Generalni konzulat Republike Srbije.

 

OVERA FOTOKOPIJE DOKUMENTA

U Generalnom konzulatu se može overiti fotokopija dokumenta. U tom slučaju neophodno je dati na uvid originalni dokument i kopiju istog. Konzulana taksa za overu fotokopije dokumenta iznosi 48 dolara.   
 

OVERA NASLEDNIH IZJAVA ILI PUNOMOĆJA U VEZI SA NEKRETNINAMA U SRBIJI

Nasledna izjava, punomoćje kojim se ovlašćuje drugo lice da da naslednu izjavu (pozitivnu ili negativnu) ili punomoćje kojim se ovlašćuje drugo lice da zaključi ugovor o prometu nepokretnosti u Republici Srbiji može se potpisati i overiti u Generalnom konzulatu.
Negativne nasledne izjave (odricanje od nasleđa) moraju biti sačinjene u formi potvrđene (solemnizovane) isprave.
Prilikom overe potpisa neophodno je lično prisustvo davaoca punomoćja ili izjave, koji se identifikuje na osnovu važećeg dokumenta Republike Srbije (pasoš ili lična karta) ili američkih identifikacionih dokumenata (pasoš, vozačka dozvola, zelena karta).
Punomoćje treba da bude sačinjeno na srpskom jeziku ćiriličnim pismom. Preporučujemo da se najavite pre dolaska u Generalni konzulat i da nam dostavite nacrt ovlašćenja ili izjave u WORD formatu zajedno sa kopijom identifikacionog dokumenta putem e-mail-a.
Konzularna taksa iznosi 65 dolara.

 

UZORAK IZJAVA I PUNOMOĆJA

Donji obrasci imaju svrhu da posluže isključivo kao uzorak. Generalni konzulat nema odgovornost u pogledu korišćenja istih, odnosno savetuje da punomoćje ili izjava budu sačinjeni od strane kvalifikovanog lica.    

 

KORISNI LINKOVI

Legalizacija javnih isprava za upotrebu u inostranstvu

 

Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Generalnom konzulatu.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Konzularna nadležnost
Putne isprave
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Statusna pitanja
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Ostale konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Cenovnik konzularnih usluga
Formulari