| |     ћирилица | english  
Naslovna
AKTUELNO

KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA 

Kancelarija za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoljnih poslova raspisala je 16. januara odlukama br. 20/30-2020/01 i br. 21/30-2020/01 konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.

Konkursi su otvoreni od 20. januara do 10. februara 2020. godine. 

Informacije o konkurisima i postupku prijavljivanja

 

SVESRPSKI DEČIJI SABOR

U organizaciji Dečijeg kulturnog centra iz Beograda I Kancelarije za dijasporu pri Ministarstvu spoljnih poslova R. Srbije, a pod pokroviteljstvom predsednika R. Srbije, od 22. Do 27. Maja 2020. godine u Srbiji će biti održan treći “Svesrpski dečiji sabor”. Cilj manifestacije je da mladi upoznaju zemlju svog porekla, znamenitosti Srbije, kulturne I istorijske tekovine, kao I da unaprede znanje srpskog jezika. Prosle godine je na ovom saboru ucestvovalo 70 dece iz 11 zemalja, uključujuci I decu iz Čikaga.

Deca ce I ove godine biti smestena u porodicama svojih vrsnjaka iz beogradskih osnovnih skola, dok ce odrasli (najvise dva pratioca po grupi) biti smesteni u hotelu na bazi polu-pansiona (bed and breakfast). Troskove hotelskog smestaja snosi organizator, a troskove puta do Beograda I nazad snose učesnici.

Tokom boravka deca će svečanom priredbom obeležiti Dan Ćirila I Metodija (24. Maja), a kroz program “Beograd kroz vekove” upoznaće Kalemegdan. Predviđen je I obilazak znamenitosti I muzeja glavnog grada I jednodnevni izlet na jednu od odabranih lokacija (Vinča, Viminacijum ili Golubačka tvrđava).

Grupa iz jedne zemlje može da broji najmanje petoro a najviše desetoro dece uzrasta od 8 do 13 godina. Grupa od petoro do sedmoro dece može da ima jednog odraslog pratioca, a grupa od sedmoro do desetoro može da ima dva pratioca.

Uslov je da deca koja dolaze budu deo grupe koja se bavi očuvawem srpske tradicije I kulture (folklorna, dramska, pevačkа, sportska grupa). Program nije predviđen za pojedinačne dolaske dece u pratnji roditelja. Svaku zemlju može da predstavlja samo jedna grupa. 

Molim vas da nas što pre obavestite da li ste zainteresovani da formirate ovakvu grupu kako bismo preduzeli dalje korake u organizaciji. (Video)

Kontakt: info@scgchicago.org

 

2020. GLOBALNI SAMIT MLADIH LIDERA - program Grada Čikaga namenjen sestrinskim gradovima 

Kancelarija Sestrinskih gradova pri Gradskoj skupštini Čikaga, zajedno sa Univerzitetom Ilinois iz Čikaga, od 2016. godine organizuje jednom godišnje okupljanje mladih lidera. Program je namenjen devojčicama uzrasta od 14 do 16 godina iz Čikaga i 29. sestrinskih gradova, među kojima je i Beograd. 

Organizator 2020. Global Youth Ambassadors Leadership Program obavezuje se da će za jednu učesnicu iz Srbije i njenog nastavnika, koje oni izaberu, platiti sve troškove, uključujući avio kartu, vizu, hranu i smeštaj. 

Ovogodišnji program održaće se od 11. do 18. jula u Čikagu, a zainteresovani mogu da podnesu prijave do 27. januara 2020. godine preko portala

http://www.chicagosistercities.com/initiative/global-youth-ambassadors/AKTIVNOSTI

PROSLAVA DANA REPUBLIKE SRPSKE U ČIKAGU

U prostorijama Sabornog hrama u Čikagu održana je proslava Dana Republike Srpske i njene slave Sv. Stefana. Na poziv Udruženja Srba Republike Srpske ovom događaju prisustvovao je i konzul-žeran Milan Varadinivić, koji se u svom kraćem obraćanju zahvalio na srdačnom dočeku, podsetio na vrednost mira i izrazio nadu da će se svi narodi u regionu ubuduće posvetiti razvijanju međusobne saradnje.

Reportaže: RTV Avala i Srpska TV

 

JUBILARNI KONCERT FOLKLORNOG ANSAMBLA "DUKATI I BISERI" IZ ČIKAGA

Na poziv Kangrga Dušanke, vođe ansambla „Dukati i Biseri“, konzul-žeran M. Varadinović prisustvovao je 14. decembra 2019. jubilarnom koncertu posvećenom desetogodišnjici osnivanja ove folklorne grupe. Koncert je održan u svečanoj sali srednje škole „Taft“ koju pohađa dosta dece naših državljana koji žive u tom kraju. U programu su učestvovali i ansambl „Kolo“ iz Hamiltona (Ontario, Kanada), kao i ansambl „Svilen konac“ iz Rokforda (Ilinois).

Više članovi ansambla „Dukati i Biseri“ aktivni su i kao glumci u ovdašnjim pozorišnim trupama „Mira Sremčević“ i „Atelje 312“. Ovaj ansambl takođe je učestvovao u organizaciji kraćeg programa povodom proslave Nacionalnog dana R. Srbije u prostorijama GK u Čikagu 2019. godine.

Koncert ansambla „Dukati i Biseri“ održan je uz podršku Kancelarije za dijasporu R. Srbije.

Reportaža RTV Avala

 

KONZULARNI DAN U LAS VEGASU

Konzul-žeran Milan Varadinović posetio je 12. decembra 2019. godine SPC Sv. Simeon Mirotočivi u Las Vegasu. Osim susreta sa sveštenikom Katanić Jovanom i predsednikom crkvene opštine Glogovac Bojanom, razgovarao je i sa više naših građana u pokušaju da im pomogne u rešavanju njihovih konzularnih problema. Ovim povodom bio je priređen i zajednički ručak u crkvenoj sali, kome je prisustvovalo oko 100 naših građana.

U parohiji SPC Sv. Simeon Mirotočivi u toku je izgradnja nove crkve, a aktivna je i folklorna grupa koja okuplja 80-toro dece i nastupa po raznim parohijama u Zapadnoj Americi. Pri Crkvi su organizovani i časovi veronauke i srpskog jezika.

 

SRPSKI FILMSKI FESTIVAL U ČIKAGU

U Čikagu je od 6. do 8. decembra održan sedmi po redu Srpski filmski festival pod nazivom "Ka svetlosti, bez međa". Festival je bio posvećen sećanju na 20-to godišnjicu NATO bombardovanja Srbije. Organizator festivala je Slavica Petrović, koja je takođe i vlasnik/urednik lokalnog lista na srpskom jeziku „Ogledalo“. Pred otvaranje festivala publici je predstavljen i novi konzul-žeran Milan Varadinović.

Festival je nakon prikazivanja kratkog uvodnog filma „Ka svetlosti“ otvorio Miloš Biković, producent i glumac prvog prikazanog filma „Balkanska međa“. Gosti festivala bili su i Petar Ristovski - režiser filma „Kralj Petar Prvi“, Miodrag Radonjić – glumac i koproducent filmova „Južni vetar“ i „Balkanska međa“, Danica Ristovski – glumica i Teodora Ristovski – glumica, kao i Miloš Rastović, jedan od čelnih ljudi Srpskog nacionalnog saveza iz Pensilvanije (SNF je najstarije udruženje Srba u SAD) i režiser filma „Teslin narod“.

Povodom Filmskog festivala u prostorijama Generalnog konzulata R. Srbije u subotu 7. decembra održana je konferencija za štampu, na kojoj su učestvovali svi gosti festivala, a državni sekretar MSP R. Srbije Nemanja Stevanović je informisao prisutne o podsticajnim merama Vlade R. Srbije za razvoj filmske industrije.

Konferenciju za štampu vodila je novinar i književnik Mila Filipović, a pratili su je lokalni mediji: „RTV Avala“, „Srpska TV“ i „Čikago dešavanja“.  Govorio je i Miloš Rastović iz Pensilvanije, autor filma Teslin narod. 

Reportažu RTV Avale prenela je RTS.

 

UČEŠĆE LEKARA IZ SRBIJE NA SVETSKOM KONGRESU RADIOLOGA U ČIKAGU

U Čikagu je od 1. do 6. decembra održana 106. Konferencija svetskih radiologa. Ovo je najveći svetski godišnji skup stručnjaka iz ove oblasti, koji je ove godine okupio oko 50.000 lekara i oko 700 izlagača iz celog sveta.
Iz Srbije je ovim povodom došlo 15 lekara, proizvođača i trgovaca medicinskom opremom, među kojima su bili  predstavnici Vizarisa, kao i zdravstvenih ustanova Belmedik, Zvazdara, VMA, Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i Instituta za medicinu, statistiku i informatiku.

Ovim povodom Srpsko-američko udruženje lekara i stomatologa (SAMDS – Serbian American Medical and Dental Society) u saradnji sa našim Generalnim konzulatom organizovali su 02. decembra 2019. u prostorijama Generalnog konzulata koktel za učesnike kongresa iz Srbije, njihove poslovne partnere i srpsko-američke lekare.

Vest prenela RTS (RTV Avala), kao i medijska služba MSP Republike Srbije. 

 

PROSLAVA BOŽIĆA U GRADSKOJ SKUPŠTINI

Šef trezora Okruga Kuk (kome pripada najveći deo Čikaga) Marija Papas oranizovala je 6. decembra 2019. godine u prostorijama Gradske skupštine Čikaga tradicionalnu proslavu Božića. Ovom prilikom pevale su se Božićne pesme, a u holu Gradske skupštine svaka država ili region imali su mogućnost da ukrase po jednu jelku.

Srpska jelka nalazila se odmah pored Grčke, a nju je u duhu srpske tradicije i našeg Božića, kao i prethodnih 20 godina, ukrasila naša državljanka Vera Čalović, na čemu joj od srca zahvaljujemo.


BOŽIĆ U SVETU (Christmas Around the World)

U Muzeju nauke i industrije (MSI) u Čikagu ova manifestacija održava se u kontinuitetu od 1942. godine i sada su gotovo sve zemlje sveta zastupljene su svojim božićnim aranžmanima. Izložba traje od sredine novembra do kraja prve nedelje januara.

Srbiju je predstavljao izuzetno ukusno i znalački aranžiran izlog posvećen simbolici pravoslavnog Božića koji je priredila porodica Romano, na čemu im srdačno zahvaljujemo.  

 

POSLEDNjE IZVOĐENjE PREDSTAVE ZONA ZAMFIROVA

Srpsko pozorište "Mira Sremčević" iz Čikaga izvelo je 15. novembra 2019. godine pred punom salom poslednji put svoju predstavu Zona Zamfirova, kojoj je na poziv organizatora Slavice Petrović prisustvovao i konzul-žeran Milan Varadinović.

U pripremi je predstava "Gospođa ministarka", čiju premijeru očekujemo 6. marta 2020. godine u Skoki Teatru.

 

KONCERTI PIJANISTKINjE JASNE POPOVIĆ  - „Serbia around the piano”

U okviru projekta „Serbia Around the Piano World", poznata srpska pijanistkinja Jasna Popović održala je 12. novembra u Čikagu i 14. novembra 2019. godine na Havajima svoje solističke koncerte.

U Čikagu su izvedena dela autora iz Srbije, Andore, Brazila, Italije, Izraela, S. Makedonije i Španije. Koncertu je prisustvovala i prof. Nataša Bogojević, koja je autor kompozicije „Kolo“.

Na Havajima su izvedena dela havajskih (Magnuson), srpskih (Tajčević, Mokranjac, Bogojević, Despić i Krstajić) i drugih svetskih autora (Kruksent, Barčelo, Pružanski i Porto). Bio je to prvi solo koncert srpskog umetnika na Havajima.

Koncertu u Čikagu prisustvovao je konzul-žeran M. Varadinović, a koncertu na Havajima nekadašnji ekonomski savetnik pri Generalnom konzulatu R. Srbije u Čikagu Milomir Ognjanović. 

Pijanistkinja se zahvalila na finansijskoj pomoći Ministarstvu spoljnih poslova R. Srbije – Kancelariji za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

 

SLAVA UDRUŽENjA SRPSKO AMERIČKIH LEKARA I STOMATOLOGA

Udruženje srpsko američkih lekara i stomatologa (Serbian-American Medical and Dental Society) proslavilo je 10. novembra 2019. godine svoju slavu Sv. Kozma i Damjan, o čemu je RTV Avala iz Čikaga napravila reportažu

 

SRPSKI ŠTAND NA MANIFESTACIJI „PASSPORT TO THE WORLD“ 

U organizaciji Rotari 1 kluba, u velikoj svečanoj sali čuvenog Union League Club organizovana je manifestacija "Passport to the World", na kojoj je učestvovalo ukupno 46 različitih entiteta i to: 18 generalnih konzulata, 11 trgovinskih predstavništava,  3 vladine institucije, kao i 4 NVO/kluba. Rotari klub je za ovu priliku obezbedio i bogato posluženje, a Generalni konzulat Srbije dobio je štand na najvidljivijem mestu, odmah pored glavne bine sa koje se prisutnima obratio predsednik kluba.

Tokom manifestacije konzul-žeran Milan Varadinović i vice-konzul Milinko Špica ostvarili su veliki broj kontakata sa zainteresovanim posetiocima našeg štanda, prošili krug poslovnih kontakata Generalnog konzulata i iskoristili priliku za promociju turističkih potencijala Republike Srbije.

Informaciju o ovom događaju prenela je i pres služba MSP.

 

GALA VEČE KONZULARNOG KORA U ČIKAGU

Uz podršku kancelarije gradonačelnika Čikaga 01. novembra 2010. godine održano je Konzularno gala veče kome su prisustvovali predstavnici 87 generalnih konzulata akreditovanih u Čikagu, predstavnici institucija, privrede i druge ugledne zvanice.

Nakon protokolarnog rukovanja, slikanja sa gradonačelnikom i predstavljanja svih prisutnih šefova konzulata okupljenima se obratila gradonačelnik Lori Lajtfut, koja je naglasila pozitivnu ulogu imigranata u izgradnji multikulturnog Čikaga. Ovom prilikom dekan konzularnog kora, gospođa Patricia Maza-Pittsford uručila je nagradu „globalni građanin“ predstavniku sponzora, kao i bivšem predsedniku sestrinskih gradova – posebne kancelarije pri gradskoj skupštini.

Ovaj događaj, koji je započeo skromnom inicijativom malog broja generalnih konzulata - među kojima je bio i Generalni konzulat R. Srbije, ubrzo je od strane kancelarije gradonačelnika prepoznat kao prilika za promociju Čikaga kao otvorenog grada.

GK R. Srbije predstavljao je konzul-žeran Milan Varadinović, koga je bivši generalni konzul Desko Nikitović, jedan od osnivača i počasni gost ovog događaja, veoma srdačno i ljubazno predstavio svojim prijateljima i saradnicima.

 

PREMIJERA MJUZIKLA "VEČNA LjUBAV"

Ansambl „Oko Sokolovo“ iz Čikaga premijerno je 19. oktobra 2019. godine, pred prepunom salom Prairie Teater u čikaškom naselju Des Plaines, izveo svoj mjuzikl „Večna ljubav“. Na poziv režisera Milana Andrijanića prisustvovao je i konzul-žeran Milan Varadinović.
Reportaže: RTV Avala i Serbian Times

 

SLAVA POKROVA PRESVETE BOGORODICE U MANASTIRU NOVA GRAČANICA

Manastir Nova gračanica proslavio je 14. oktobra 2019. godine svoju slavu Pokrova Presvete Bogorodice. Ovom prilikom služili su Vladika srednje-zapadnoamerički Longin i starešina manastira Iguman Baltić Serafim. Proslavi je prisustvovao konzul-žeran Milan Varadinović. 

Reportaža RTV Avala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BEOGRADSKI MARATON I TURISTIČKA ORGANIZACIJA BEOGRADA NA ČIKAŠKOM MARATONU

U Čikagu je 13. oktobra 2019. godine održan tradicionalni maraton u kome je učestvovalo oko 46.000 trkača iz oko 140 zemalja, od čega je oko trećina iz inostranstva. Maraton je pomoglo preko 12.000 dobrovoljaca, a pratilo ga je preko 1,7 miliona ljudi. Ekonomski efekti Čikaškog maratona procenjuju se na skoro 400 miliona USD, od čega 20 miliona za humanitarne namene.

Republiku Srbiju su na ovogodišnjem Čikaškom maratonu predstavljali direktor beogradskog maratona Dejan Nikolić i predstavnik TOB Srđan Ćopić, koji su 11. oktobra otvorili srpski štand na pratećem sajmu sporta i zdravog života. Osim toga, imali su i niz sastanaka i predstavljanja Beograda, a posebno izdvajamo medijsku „prezentaciju sestrinskih gradova“ među kojima je i Beograd.

Repotražu RTV Avale o ovom događaju prenela je RTS, a informaciju je objavila i medijska služba MSP

 

PROSLAVA GODIŠNjICE RTV AVALE

Na poziv našeg uglednog novinara Aleksandra Žigića konzul-žeran Milan Varadinović prisustvovao je 05. oktobra 2019. godine proslavi godišnjice rada i slave RTV Avale iz Čikaga, o čemu je sačinjena i reportaža

 

SLAVA UDRUŽENjA SRPSKIH ADVOKATA SVETI JOANIKIJE (Serbian Bar Association)

Udruženje Srpskih Advokata proslavilo je 16. septembra 2019. godine, uz blagoslov vladike Longina i u prisustvu vladike Irineja, svoju slavu Sv. Joanikija. Koktelu koji je ovom prilikom organizovan u hotelu Šeraton u Čikagu osim nekoliko desetina advokata srpskog porekla prisustvovali su i sudija Ted Po, okružni sudija Laura Ajala Gonzales, vladika Irinej i konzul-žeran M. Varadinović.

Nakon osvećivanja slavskog kolača vladika Irinej podsetio je na ranu zakonodavnu aktivnost srpske države pod okriljem SPC, počev od Nomokanona Sv. Save početkom 14. veka, nakon čega je episkop Joanikije Drugi (kasnije patrijarh) sredinom 14. veka učestvovao u pisanju zakonika srpskog kralja Stefana Dušana.

Kongresmen Ted Po u svom nadahnutom govoru podsetio je na tradicionalno savezništvo Srbije i SAD koje datira još od prvog svetskog rata. Posebno se osvrnuo na najveću ikada akciju spasavanja američkih vazduhoplovaca oborenih iznad teritorije Srbije tokom drugog svetskog rata (Pranjani). Ovom prilikom prisutnima se obratio i novi žeran GK u Čikagu, koji je bivšim kolegama govorio o važnosti struke za zaštitu zakonitosti i prava pojedinaca,  a u kontekstu pružanja konzularnih usluga.

 

PROSLAVA ULASKA VLADE DIVCA MEĐU LEGENDE NBA (HALL OF FAME)

U organizaciji humanitarnog fonda Ane i Vlade Divac u restoranu Dawson u Čikagu 9. septembra 2019. godine održana je donatorska večera na kojoj je obeležen ulazak V. Divca među legende NBA (NBA Hall of Fame). Na večeru su bili pozvani najveći donatori, ugledni privrednici i predstavnici najuglednijih porodica srpskog porekla, kao i više sveštenika SPC.

Nakon prezentacije fascinantnog životnog i sportskog puta našeg prvog i najpoznatijeg NBA igrača V. Divca, kratak govor održali su Ana i Vlade Divac, kao i najveći donatori njihovog fonda. Predstavljen je najnoviji projekat sakupljanja pomoći za obnovu Tehničke škole u Vladičinom Hanu, u kojoj se u lošim uslovima školuje 840 đaka, od kojih su neki već drugu godinu za redom osvojili nagradu na takmičenju u robotici.

Generalni Konzulat R. Srbije u Čikagu predstavljali su konzul-žeran Milan Varadinović i vice-konzul Milinko Špica, kao lični gosti vladike istočnoameričkog  Irineja.

Reportažu RTV Avala o ovom događaju prenela je RTS.

 

POSETA DELEGACIJE VRNjAČKE BANjE ČIKAGU

U Čikagu je od 28. do 31. avgusta 2019. godine boravila delegacija Vrnjačke banje, u kojoj su između ostalih bili i predsednik opštine Dejan Đurović, direktor hotela "Merkur" Dejan Stanojević, direktor hotela "Fontana" Đorđe Makuljević, kao i predstavnici Turističke organizacije Vrnjačke Banje. Delegacija je imala više poslovnih sastanaka i priliku da tokom Srpskog festivala velikom broju naših građana predstavi svoje turističke i banjske kapacitete.   

Ovom prilikom održan je poslovni sastanak i prezentacija u prostorijama Generalnog konzulata R. Srbije u Čikagu, a reportažu RTV Avala prenela je i RTS.

 

PROSLAVA 800 GODINA AUTOKEFALNOSTI SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U LOS ANĐELESU

Na poziv Zapadnoameričke Eparhije SPC, na čijem čelu se nalazi vladika Maksim, predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu posetili su 01. septembra 2019. SPC Sv. Sava u San Gabrielu (Los Anđeles), gde su prisustvovali veličanstvenoj proslavi 800 godina autokefalnosti SPC. Proslavi je prisustvovao veliki broj arhiepiskopa i vladika SPC, kao i gosti iz Grčke, Ruske i Rumunske pravoslavne crkve.

Liturgiju je služio arhiepiskom Elpidofor iz Vaseljenske patrijaršije, zajedno sa mitropolitom Josifom iz Antiohijske patrijaršije i mitropolitom Savom iz Grčke američke arhiepiskopije, kao i arhijerejima SPC i to: novogračaničko-srednjezapadnoameričkim Longinom, kanadskim Mitrofanom, diseldorfsko-nemačkim Grigorijem, raško-prizrenskim Teodosijem, zapadnoameričkim Maksimom, istočnoameričkim Irinejem, bihaćko-petrovačkim Sergijem, buenosairesko-južnocentralnoameričkim Kirilom, zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem, episkopom stobiskim Davidom iz Ohridske Arhiepiskopije i igumanom Manastira Hilandara arhimandritom Metodijem. Liturgiji je prisustvovao i Arhiepiskop Petar iz Ruske pravoslavne zagranične crkve. Patrijarh SPC Irinej bio je zbog zdravstvenog stanja sprečen da doputuje. Specijalni gosti i pojci tokom liturgije bili su učenici Prizrenske Bogoslovije.

Arhiepiskop Elpidofor ovom prilikom saopštio je odluku vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da 800 godina autokefalnosti SPC obeleži i proslavom u Nikeji, na koju će biti pozvan  patrijarh srpski Irinej, kao i svi arhijereji SPC. U svom govoru preneo je pozdrave vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, naglasio bratske veze srpskog i grčkog pravoslavnog naroda, te izrazio zadovoljstvo što se proslava autokefalnosti održava u hramu koji nosi ime prvog srpskog arhiepiskopa monaha Sv. Save, hirotonisanog 1219. godine u Sabornom hramu u Nikeji od strane Vaseljenskog patrijarha. Arhiepiskop se osvrnuo i na jake istorijske i diplomatske veze dva naroda, kroz ratove ali i u miru, naročito na podršku 90-tih godina i aktuelnu oko nepriznavanja jednostranog proglašenja nezavosnosti Kosova.

Tokom svečanog ručka koji je usledio odlikovan je domaćin proslove, protojerej Predrag Bojović, za rad na oslikavanju hrama Sv. Save u LA. Hram su oslikavali isti majstori koji su oslikavali hram Sv. Save u Beogradu, istim stilom i istim motivima među kojima se posebno izdvaja freska novomučenika. Odlikovan je i vlasnik kalifornijske vinarije, koji je srpskog porekla i koji je proizveo posebno vino nazvano “Autocephaly 1219-2019”, koje se služilo tokom proslave.

Ovo je bila prilika da našim građanima i vrhu SPC predstavi novi žeran Generalnog konzulata R. Srbije u Čikagu, Milan Varadinović, koji je samo nedelju dana ranije preuzeo dužnost od svog uvaženog prethodnika Dejana Radulovića.OPROŠTAJNI PRIJEM KONZULA RADULOVIĆA

Povodom završetka mandata konzula žerana Republike Srbije u Čikagu Dejana Radulovića u Generalnom konzulatu je održan oproštajni prijem.

Prijemu su prisustvovali predstavnici američkih državnih organa, američkih institucija, članovi konzularnog kora, predstavnici srpske zajednice (Eparhija Srpske pravoslavne crkve na Srednjem Zapadu, srpske organizacije i udruženja, mediji srpske dijaspore).

Prisutnima se prigodnim govorom obratio konzul žeran Dejan Radulović i tom prilikom se zahvalio na saradnji u proteklih pet i po godina.

Direktor za strateško partnerstvo i globalna pitanja Lisa Kohnke je uručila konzulu Raduloviću pismo gradonačelnice Čikaga Lori Lightfoot. U ime US Department of Homeland Security zahvalio se direktor regionalne kancelarije u Čikagu Robert White.

Takođe, konzulu žeranu su uručene zahvalnice od strane Srpskog filmskog festivala u Čikagu, lista srpske dijaspore “Ogledalo” i Udruženja krajiških Srba Prelo.

Galerija fotografija se može videti ovde.

Intervju dat Serbian Times možete pogledati ovde.OSAM VEKOVA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

U Čikagu je obeležena 800-godišnjica autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u SAD. Centralna proslava je održana u manastiru Svetog Save u Libertvilu, predgrađu Čikaga uz prisustvo više stotina vernika i gostiju. Istovremeno, to je bila i proslava Svetog Mardarija, prvog srpskog episkopa u SAD.

Svečanu liturgiju su služili episkop srednjeamerički i novogračanički Longin, episkop istočnoamerički Irinej i episkop zapadnoamerički Maksim uz učešće i prisustvo sveštenika iz većine srpskih crkava u SAD. Nakon liturgije u paviljonu na manastirskom imanju je održan prigodan program uz učešće horova, folklornog ansambla i glumaca amatera iz Čikaga. Specijalni gosti programa su bili Bojana Peković, guslar iz Srbije, Katarina Radivojević, glumica i Jonathan Jackson, američki glumac i muzičar.

Proslavi su prisustvovali crkveni velikodostojnici iz Grčke i Ruske pravoslavne crkve, iguman manastira Hilandara i gradonačelnik Libertvila.

U ime Generalnog konzulata, proslavi je prisustvovao konzul žeran Dejan Radulović.

Osam vekova Srpske pravoslavne crkve će biti obeleženo i na Zapadnoj obali u hramu Svetog Save u San Gabrielu, Los Anđeles 31. avgusta – 1. septembra 2019. godine.REZULTATI KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA DIJASPORE

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za dijasporu je objavilo rezulate konkursa za sufinansiranje projekata koji doprinose jačanju veza između matice i dijaspore. Sufinansiraju se projekti koji imaju za cilj učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta, kao i unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i dijaspore.

Na Konkursu za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore odobreno je ukupno 184 projekta u ukupnom iznosu od 50,201,000.00 (više od 484 hiljade američkih dolara).

Rezultati konkursa se mogu naći ovde.POSETA PRESTOLONASLEDNIKA ALEKSANDRA I PRINCEZE KATARINE ČIKAGU

U Čikagu su boravili NjKV prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina povodom 25-godišnjice od osnivanja ovdašnje Kancelarije “Lajflajn”, humanitarne organizacije pod pokroviteljstvom princeze Katarine Karađorđević.

Tokom boravka u Čikagu, prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina su posetili američku osnovnu školu “Oskar Majer”. Učenici četvrtog i petog razreda se priredili toplu dobrodošlicu i tom prilikom otpevali na srpskom jeziku pesmu “Marširala kralja Petra garda” pripremljenu specijalno za ovu priliku. Video možete pogledati ovde.

Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina posetili su srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Arhangela Mihaila u Lansingu, Ilinois kao i crkvu i parohijalnu školu Stare srpske pravoslavne crkve Svetog Vaskrsenja Hristovog u Čikagu. Parohijani su ih toplo primili i priredili svečane prijeme u njihovu čast.“BALKANSKI ŠPIJUN” DUŠANA KOVAČEVIĆA U ČIKAGU

Pozorišni komad “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića, najvećeg srpskog savremenog dramskog pisca, predstavljen je u Kulturnom centru Servantes u Čikagu. Organizatori predstavljanja srpskog komada su International Voices Project u saradnji sa američkim pozorištem “Vitalist Theatre” i Generalnim konzulatom Republike Srbije u Čikagu.

Uloge iz komada su čitali glumci “Vitalist Theatre”. Tekst drame je sa srpskog na engleski jezik preveo Dennis Barnett, profesor dramaturgije iz Ajove.

Pozorišni komad je predstavljen u okviru desetog festivala International Voices Project u Čikagu na kojem se predstavljeni pozorišni komadi iz Velike Britanije, Italije, Francuske, Norveške, Rumunije, Čilea, Egipta i Južne Koreje.

Nakon čitanja dramskog komada, na pitanja gledalaca su odgovarali profesor Barnett i glumci “Vitalist Theatre”.POSETA AMERIČKOM JEVREJSKOM KOMITETU U ČIKAGU

Konzul žeran Dejan Radulović je posetio Američki jevrejski komitet (American Jewish Committee AJC) – Regionalnu kancelariju u Čikagu i tom prilikom imao susret sa predstavnicima ove organizacije na čelu sa direktorom Laurence Boloton-om.

Predstavnici AJC su prezentovali rad ove organizacije osnovane 1906. godine i aktivnosti koje preduzimaju na zaštiti prava Jevreja širom sveta, suzbijanju antisemitizma i netrpeljivosti, zaštiti ljudskih prava i demokratskih principa.

Konzul žeran je upoznao predstavnike AJC o bilateralnim odnosima Srbije sa Izraelom,  prijateljskim vezama između srpskog i jevrejskog naroda, kao i o jevrejskoj zajednici u Srbiji. Razmenjena su stavovi i informacije o više pitanja od značaja za obe strane. Takođe, u razgovoru je ispoljen interes za uspostavljanje saradnje sa srpskom zajednicom u Čikagu.ATLETSKI PODUHVAT MARATONCA GORANA NIKOLIĆA U ČIKAGU

Slabovidi maratonac Goran Nikolić iz Kragujevca započeo je 18. aprila 2019. godine u Čikagu novi jedinstveni atletski poduhvat kojim će za 77 uzastopnih dana istrčati 77 punih maratona. Time očekuje da će oboriti svoj prethodni Ginisov svetski rekord kada je 2016. godine trčao 55 maratona u 55 dana.

Staza na kojoj trči je u neposrednoj blizini srpskog manastira Nova Gračanica u mestu Third Lake. Pored podrške iz Srbije, dobio je podršku Eparhije Srpske pravoslavne crkve na Srednjem Zapadu, ovdašnje srpske zajednice, i fudbalskog kluba Chicago Fire na čelu sa trenerom Veljkom Paunovićem. Pokrovitelj ovog poduhvata i misije je Rotary International, te je maratonca Nikolića tim povodom primio novoizabrani predsednik Mark Daniel Maloney u svetskom sedištu ove organizacije u Evanstonu.

Ovaj atletski poduhvat ima i humanitarni karakter. Sva prikupljena finansijska sredstva će biti upotrebljena za finansiranje završetka izgradnje sportske hale u Kragujevcu koju će za sportske pripreme koristiti i paraolimpijci.    

Po dolasku u Čikago, Goran Nikolić je sa članovima tima posetio Generalni konzulat. Takođe, konzul žeran Dejan Radulović je prisustvovao startu prvog maratona i poželeo maratoncu Nikoliću uspešnu misiju.SUFINANSIRANJE PROJEKATA DIJASPORE

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za dijasporu je raspisalo konkurs za sufinansiranje projekata koja doprinose jačanju veza između matice i dijaspore.

Konkursom je predviđeno sufinansiranje projekata koji imaju za cilj učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta, kao i unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i dijaspore.

Konkurs je otvoren do 01. aprila 2019. godine. Više o konkursu i detalji u vezi sa podnošenjem predloga projekata se mogu naći ovde.POSETA SRPSKOJ ZAJEDNICI U DALASU

Konzul žeran Dejan Radulović je posetio srpsku zajednicu u Dalasu povodom proslave krsne slave crkve Cveta Tri Jerarha i 20-godišnjice od osnivanja parohije. 
Proslavi je prisustvovalo više od tri stotine parohijana i gostiju. Nakon liturgije i ceremonije sečenja slavskog kolača prisutnima su se obratili vladika Longin, otac Ljubinko Savić – sveštenik crkve, Obrad Kesić iz Kancelarije Republike Srpske u Vašingtonu, kao i konzul-žeran Dejan Radulović.
U okviru proslave održan je i poetsko-muzički program pod nazivom “Onamo, ‘namo…Tamo daleko” u izvedbi Ivane Žigon, dramske umetnice iz Beograda. U programu su učestovali i članovi folklornog ansambla “Rastko” iz Dalasa. 
Konzul-žeran Dejan Radulović se u svom obraćanju zahvalio predstavnicima crkveno-školske opštine na naporima koji čine u očuvanju identiteta srpske zajednice u Severnom Teksasu. Takođe, istakao je značaj saradnje sa crkvom, kao i njenu posebnu ulogu u istoriji srpskog rasejanja. 
Generalni konzulat je zahvalan crkveno-školskoj opštini u Dalasu na pruženoj pomoći i podršci tokom posete.FOLKLORNI FESTIVAL “IZA SEDAM GORA”

U Čikagu je održan prvi folklorni festival  “Iza sedam gora”. Na pozornici velike sale u manastiru Nova Gračanica se predstavilo više srpskih folklornih ansamabla iz Severne Amerike, kao i gostojući foklorni ansambli iz Srbije – “Abrašević” i “Karanovac”, oba ansambla iz Kraljeva.
Festival je započeo izvođenjem pesme “Ovo je Srbija” od strane svih učesnika. Festival je svečano otvorio vice-konzul Milinko Špica koji se tom prilikom zahvalio na organizovanju Festivala i istakao značaj negovanja i čuvanja  folklorne tradicije među pripadnicima srpske zajednice u SAD. 
Festival je organizovao ansambl narodnih igara “Kolo” iz Čikaga uz podršku Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.    
Tokom Boravka u Čikagu, članovi folklornih ansambala iz Kraljeva  “Abrašević” i “Karanovac”  su posetili Generalni konzulat i tom prilikom ih je konzul žeran Dejan Radulović pozdravio i poželeo uspešne nastupe u SAD.PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE U ČIKAGU

Konzul žeran Republike Srbije Dejan Radulović priredio je prijem povodom 15.februara – Dana državnosti Republike Srbije.
Prijemu su prisustvovali predstavnici regionalnih kancelarija američkih federalnih organa, savezne države Ilinois, grada Čikaga, predstavnici konzularnog kora, predstavnici srpskih organizacija i udruženja, predstavnici crkve i ugledni pojedinci srpske zajednice, kao i druge zvanice iz javnog života Čikaga.
Prijem je počeo intoniranjem himni Republike Srbije i SAD koje su otpevale članice pevačke grupe “Oko sokolovo” iz Čikaga. Prisutnim gostima se obratio konzul žeran Dejan Radulović koji je tom prilikom podsetio na istorijske događaje koji su vezani za datum Dana državnosti. Istakao je značaj koji Srbija pridaje razvoju bilateralnih odnosa sa SAD kao i zahvalnost za američku podršku Srbiji u procesu evropskih integracija. Takođe, konzul žeran  je istakao ulogu srpske zajednice u SAD u odnosima dve zemlje, njenom doprinosu razvoju grada Čikaga i preneo spremnost za dalje produbljivanje saradnje između zbratimljenih gradova Beograda i Čikaga.
Povodom Dana državnosti čestitke Generalnom konzulatu su uputili gradonačelnik Čikaga Rahm Emanuel i državni tužilac Ilinoisa Kwame Raoul.
Galeriju fotografija sa prijema možete pogledati ovde.PROMENA RADNOG VREMENA U RADU SA STRANKAMA

Obaveštavamo o promeni radnog vremena Generalnog konzulata u radu sa strankama. Naime, od ponedeljka, 11.februara 2019.godine Generalni konzulat će biti otvoren da prima stranke svakog radnog dana od ponedeljka do petka od 10 do 13 časova.

Od istog dana, 11.februara 2019.godine, Generalni konzulat će početi sa zakazivanjem termina za podnošenje zahteva za pasoš. Termini će biti u periodu od 10 do 15 časova. Termin je moguće zakazati na telefon 312 670 6707, lokal 108.  

Do navedene promene radnog vremena u radu sa strankama je došlo usled značajnog povećanja obima posla u pružanju konzularnih usluga. Posebno se beleži kontinuirano povećanje zahteva za izdavanje pasoša. Iz tih razloga, Generalni konzulat je primoran da radno vreme u radu sa strankama prilagodi realnim okvirima kako bi se obezbedio najbolji mogući servis.KONZULARNI DAN U DALASU, TEKSAS

Obaveštavamo da će predstavnik Generalnog konzulata prisustvovati proslavi 20-godišnjice srpske pravoslavne crkve Sveta Tri Jerarha u Dalasu 17.febraura 2019.godine (1810 South Story Rd Irving, TX 75061).

Predstavnik Generalnog konzulata će tokom boravka na proslavi sa zadovoljstvom biti spreman da se sretne sa zainteresovanim licima koja budu imala pitanja iz konzularne nadležnosti.

Napominjemo da će ovom prilikom biti moguće da se potpišu i overe ovlašćenja, posebno ona koja se odnose na nasledna prava i nekretnine u Srbiji. Za overu datih ovlašćenja u propisanoj formi je neophodno da se tekst ovlašćenja unapred dostavi u Word formatu, napisan na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom, na e-mail Generalnog konzulata. Istovremeno je neophodno dostaviti i kopiju važećeg identifikacionog dokumenta (važeći pasoš R.Srbije). Ukoliko davalac ovlašćenja nema važeći pasoš R.Srbije, neophodno je dostaviti kopiju američkog važećeg identifikacionog dokumenta (pasoš, zelena karta ili vozačka dozvola). Po prijemu e-mail-a sa navedenim dokumentima, Generalni konzulat će dostaviti uputstvo u vezi sa plaćanjem konzularne takse. Naglašavamo da se overa dokumenata neće moći realizovati na licu mesta ukoliko prethodno nisu dostavljena na gore opisani način. Inače, dodatne informacije u vezi sa overom dokumenata se mogu naći ovde.

Pozivamo državljane Republike Srbije u Teksasu da iskoriste ovu priliku i overe potrebna dokumenta ili se sretnu sa konzulom.

Molimo da ovu informaciju o Konzularnom danu u Teksasu podelite sa rođacima i prijateljima.PRAZNIČNI PRIJEM ZA DIJASPORU

Povodom novogodišnjih i božićnih praznika u Generalnom konzulatu je održan tradicionalan prijem za predstavnike dijaspore i srpske zajednice.

Prijemu su prisustvovali predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Adventističke crkve, srpskih organizacija, udruženja, srpskih institucija kulture, predstavnici medija dijaspore i ugledni pojedinci iz srpske zajednice.

Prijem je realizovan u saradnji sa Er Srbija, te su prijemu prisustvovali predstavnici nacionalne avio kompanije, kao i turistički agenti iz Čikaga. Prisutnima se obratio konzul-žeran Dejan Radulović i tom prilikom se zahvalio na saradnji u protekloj godini i čestitao nastupajuće praznike. Istakao je značaj koji Republika Srbija pridaje saradnji sa dijasporom i posebno se zahvalio na doprinosu srpske zajednice u SAD obeležavanju 100-godišnjice Velikog rata i srpsko-američkog savezništva tokom Prvog svetskog rata.

Generalni konzulat koristi ovu priliku da svim državljanima Republike Srbije i pripadnicima srpske zajednice u SAD poželi srećne nastupajuće praznike. 

Galerija fotografija sa prazničnog prijema se može videti ovde.SRPSKI FILMSKI FESTIVAL 2018. U ČIKAGU

Srpski filmski festival 2018. održan je u bioskopskoj dvorani “AMC  Rosemont” u Čikagu od 7. do 9. decembra. Bio je to šesti po redu Festival srpskog filma u Čikagu.

U okviru programa Festivala prikazani su sledeći igrani filmovi: “Južni vetar”, “Patuljci sa naslovnih strana”, “Meso” i “Ko to tamo peva”. Zbog velikog interesovanja publike film “Južni vetar” je prikazan dva puta u okviru Festivala.  Takođe, prikazan je dokumentarni film “Otvorenih očiju” Marka Novakovića, kao i film Jugoslovenske kinoteke “Mali film za veliku Milenu” u znak sećanja na glumicu Milenu Dravić. Deo Festivala je bio posvećen 100-godišnjici od završetka Velikog rata i srpsko-američkog savezništva u Prvom svetskom ratu, te je tim povodom prikazan dokumentarni film “Dragutin Matić – Oko Sokolovo” Midraga Miljkovića i priređana prigodna izložba “Tamo daleko 1918 - 2018”.

Gosti Festivala su bili Tihomir Arsić, glumac, u svojstvu predstavnika Ministarstva kulture Republike Srbije, Slobodan Šijan, režiser filma “Ko to tamo peva” i Miodrag Miljković autor dokumentarnog filma “Dragutin Matić – Oko Sokolovo”. Nakon projekcije digitalizovane verzije filma “Ko to tamo peva” reditelj Slobodan Šijan je predstavljen publici i tom prilikom odgovarao na njihova pitanja. 

Na ceremoniji otvaranja Festivala publici su se obratili Slavica Petrović, direktorka Festivala, Tihomir Arsić, Slobodan Šijan i protođakon Jovan Aničić. Takođe, obratio se i konzul-žeran Dejan Radulović koji je tom prilikom pročitao pozdravno pismo ambasadora Republike Srbije u SAD Đerđa Matkovića. Gradonačelnik Čikaga, Rahm Emanuel je povodom održavanja Srpskog filmskog festivala uputio pismo koje je pročitano na ceremoniji otvaranja Festivala.

Festival je zatvoren uz nastup folklornog ansambla “Oko sokolovo” iz Čikaga a operska pevačica Slađana Sarić je otpevala pesmu “Tamo daleko”.

Osnivač i ogranizator Festivala je list srpske dijaspore “Ogledalo”. Pomoć i podršku u organizovanju Festivala su pružili Ambasada u Vašingtonu i Generalni konzulat u Čikagu.  

Galerija fotografija se može videti ovde.PREZENTACIJA RTS PLANETE

U Generalnoim konzulatu je održana prezentacija RTS Planete, multimedijalne internet platforme Radio-televizije Srbije.
Na početku prezentacije predstavnike RTS je pozdravio konzul žeran Dejan Radulović koji je tom prilikom istakao ulogu RTS kao medijskog javnog servisa i posebno značaj koji nova multimedijalna internet platforma može da ima u misiji povezivanja srpske dijaspore sa maticom, i u tom kontekstu, da na savremeni tehnološki način dodatno doprinese naporima da se jezik, kultura, tradicija i identitet srpskog resejanja očuva.   
Sadržaj i mogućnosti RTS Planete su predstavili dr Tatjana Ćitić, pomoćnik izvršnog direktora za razvoj RTS i glavni urednik RTS Planete, kao i Žikica Živković, tehnički koordinator i veb-master. Prisutni su bili u prilici da postavljaju pitanja i u interaktivnoj prezentaciji se upoznaju sa sadržajima RTS Planete.
Pored pripadnika srpske zajednice u Čikagu prezenatciji u Generalnom konzulatu su prisustvovali i predstavnici svih značajnijih medija srpske dijaspore.
Ovo je bila prva prezentacija RTS Planete u jednom od  diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije. 
U okviru Nedelje RTS Planete u Čikagu prezentacije su održane i na više drugih  lokacija u gradu i okolini.IZLOŽBA “ALBUM SEĆANJA NA NAŠE PRETKE IZ PRVOG SVETSKOG RATA”

Povodom stogodišnjice Dana primirja i srpsko-američkog savezništva u Generalnom konzulatu je otvorena izložba “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” 10. novembra 2018.godine.
Izložba je prepoznata i od strane Američke komisije za Prvi svetski rat (The United States World War One Centennial Commission) i tim povodom je izdat odgovarajući sertifikat. 
Izložba je realizovana u saradnji sa Savezom potomaka ratnika Srbije 1912-1920. Na izložbi su prikazane fotografije, ratni dnevnici, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostala istoriografska građa učesnika Prvog svetskog rata koju je prikupio Savez potomaka.
Program otvaranja izložbe je započet prikazivanjem prigodnog videa o doprinosu Srbije i srpske vojske u Prvom svetskom ratu, kao i zahvalnosti SAD i predsednika Vilsona srpskom napodu. U prigodnim obraćanjima konzula žerana Dejan Radulovića i Aleksandra Vasilića iz Saveza potomaka ratnika Srbije izraženo je poštovanje i počast hrabrim srpskim vojnicima i svim žrtvama srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata. Ovom prilikom posebno je odata počast i sećanje na hiljade srpskih dobrovoljaca iz Amerike koji su bili učesnici Prvog svetskog rata. Nakon toga Milenko Šišarica iz Srpskog pozorišta u Čikagu je odrecitovao pesmu “Plava grobnica” Milutina Bojića.

Tokom izložbe je prikazan i prigodan video koji je pripremio Savez potomaka ratnika Srbije. Studentkinja u srpskoj narodnoj nošnji je svim gostima uručila značke Natalijine ramonde.
Otvaranju izložbe su prisustvovali predstavnici američkih institucija, konzularnog kora, kao i predstavnici srpskih organizacija i pripadnici zajednice.
Izložba će biti otvorena u Generalnom konzulatu do 21.novembra 2018.godine svakog radnog dana u periodu od 11 do 15 časova. Zainteresovani za posetu izložbi je neophodno da prethodno najave posetu na e-mejl Generalnog konzulata.
Povodom Dana primirja u Čikagu je izvedena i predstava “Srpska ramonda” u Irsko-američkom centru 11.novembra 2018.godine. Učesnici predstave su glumci Srpskog pozorišta u Čikagu i članovi folklornog ansambla “Oko sokolovo” iz Čikaga.  Predstava je izvdena po scenariju i u režiji Milana Andrijanića iz Čikaga. Predstavi je u ime Generalnog konzlata prisustvovao konzul žeran Dejan Radulović.
Galeriju fotografija možete pogledati ovde.KONZULARNI DAN NA SRPSKOM FESTIVALU U FENIKSU, ARIZONA

Konzularni dan je održan je 3. novembra 2018. godine u Feniksu, američka država Arizona, što je bila prva poseta predstavnika Generalnog konzulata srpskoj zajednici u toj američkoj državi.

S obzirom da je Konzularni dan održan u okviru 16-tog Srpskog festivala u Feniksu, Generalni konzulat je imao svoj štand na kojem su posetioci imali prilike da razgovaraju sa predstavnicima Generalnog konzulata i dobiju odgovore na pitanja iz konzularne nadležnosti. Tom prilikom su pružene moguće konzularne usluge državljanima Republike Srbije, kako onim na boravku u Arizoni tako i državljanima Srbije koji su ovim povodom doputovali u Feniks iz Kalifornije, Nevade i Novog Meskika. Na štandu su posetioci imali prilike do dobiju turistički promotivni materijal, kao i odgovore na pitanja u vezi sa investiranjem u Srbiju. 

 

U okviru programa Festivala nastupe su imali folklorni i pevački ansambli iz Feniksa, kao i gostujući folklorni ansambli iz Kalifornije i Vankuvera, Kanada.    

Prema proceni organizatora, Festival je posetilo preko pet hiljada gostiju. Pored lica srpskog porekla, gosti Festivala su bili i američki građani, kao i pripadnici drugih etničkih zajednica koji borave u najširoj okolini Feniksa. Festival je posetio Mark Brnovich, državni tužilac Arizone sa kojim se susreo i konzul žeran Dejan Radulović.

Pomoć i podršku u organizovanju Konzularnog dana su pružili sveštenik Dragomir Tuba i predstavnici crkveno-školske opštine “Sveta Sava” u Feniksu na čemu je Generalni konzulat posebno zahvalan.

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.POSETA SRPSKOJ ZAJEDNICI U AUSTIN-u, TEKSAS

Konzul žeran Dejan Radulović je posetio srpsku zajednicu u Austin-u, američka država Teksas,  povodom proslave krsne slave crkve Cvetog Luke i 10-godišnjice od osnivanja parohije. 

Proslavi je prisustvovalo više od tri stotine parohijana i gostiju. Nakon liturgije i ceremonije sečenja slavskog kolača, kao i prigodnog programa, prisutnima su se obratili vladika Longin, otac Dragoljub Popović – sveštenik crkve i konzul-žeran Dejan Radulović. Konzul-žeran se tom prilikom zahvalio predstavnicima crkveno-školske opštine na saradnji sa Generalnim konzulatom, kao i naporima koji čine u očuvanju identiteta srpske zajednice u Teksasu. U programu su su učestvovali polaznici nedeljne škole crkveno-školske opštine u Austin-u, kao i gostujući folklorni ansambli “Zavičaj” iz Hjustona i “Rastko” iz Dalasa.

Prisustvo konzula žerana na proslavi je iskorišćeno da se istovremeno održi i Konzularni dan. Pružene se moguće konzularne usluge državljanima Republike Srbije na boravku u Teksasu, kao i obavljen veći broj razgovora u vezi sa konzularnim uslugama i drugim pitanjima u nadležnosti Generanog konzulata. Takođe, konzul žeran se sreo sa predstavnicima udruženja i istaknutim pojednicima i tom prilikom su razmotrene mogućnosti za realizaciju inicijativa i projekata u saradnji sa Generalnim konzulatom.    

Bila je to prva poseta predstavnika Generalnog konzulata srpskoj zajednici u Austin-u.

Generalni konzulat je zahvalan crkveno-školskoj opštini Sveti Luka u Austin-u na pruženoj pomoći i podršci tokom posete.OTVARANjE IZLOŽBE POVODOM PRVOG SVETSKOG RATA 10. NOVEMBRA

Povodom obeležavanja stogodišnjice Dana primirja i srpsko-američkog savezništva u Prvom svetskom ratu u Generalnom konzulatu će 10.novembra 2018. u 17,00 časova biti otvorena izložba “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” (201 East Ohio Street, Suite 200 Chicago). Pozivnicu možete naći ovde.

Organizatori izložbe su Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920. i Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu.

Izložba fotografija projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije. Izložba „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” rezultat je želje da se danas, sto godine kasnije, oda dužna počast tom malom čoveku iz Velikog rata za civilizaciju, i da se njegovo veliko žrtvovanje za pravdu, istinu, slobodu i čovečanstvo ne izbriše iz našeg civilizacijskog pamćenja, već postane kulturna baština.

Program se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije– Uprave za saradnju sа dijasporom i Srbima u regionu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.KONZULARNI DAN U FENIKSU, ARIZONA

Generalni konzulat organizuje Konzularni dan u subotu, 3. novembra 2018. tokom Srpskog festivala u pravoslavnom hramu Svetog Save u Feniksu, Arizona (4436 East McKinley Street, Phoenix, AZ 85008).

Predstavnici Generalnog konzulata će 3.novembra biti prisutni u navedenom hramu i biće u prilici da prime moguće zahteve i odgovaraju na pitanja iz konzularne nadležnosti. Ovo se ne odnosi na podnošenje zahteva za pasoš, jer se ovi zahtevi mogu isključivo podneti u prostorijama Generalnog konzulata.

Napominjemo da će ovom prilikom biti moguće da se potpišu i overe ovlašćenja, posebno ona koja se odnose na nasledna prava i nekretnine u Srbiji. Za overu datih ovlašćenja u propisanoj formi je neophodno da se tekst ovlašćenja unapred dostavi u Word formatu, napisan na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom, na e-mail Generalnog konzulata. Istovremeno je neophodno dostaviti i kopiju važećeg identifikacionog dokumenta (važeći pasoš R.Srbije). Ukoliko davalac ovlašćenja nema važeći pasoš R.Srbije, neophodno je dostaviti kopiju američkog važećeg identifikacionog dokumenta (pasoš, zelena karta ili vozačka dozvola). Po prijemu e-mail-a sa navedenim dokumentima, Generalni konzulat će dostaviti uputstvo u vezi sa plaćanjem konzularne takse.

Naglašavamo da se overa dokumenata neće moći realizovati na licu mesta ukoliko prethodno nisu dostavljena na gore opisani način. Inače, dodatne informacije u vezi sa overom dokumenata se mogu naći ovde.

Pozivamo državljane Republike Srbije u Arizoni da iskoriste ovu priliku i overe potrebna dokumenta ili se sretnu sa predstavnicima Generalnog konzulata radi pitanja iz konzularne nedležnosti.

Molimo da ovu informaciju o Konzularnom danu u Feniksu podelite sa rođacima i prijateljima.KONZULARNI DAN NA FESTIVALU U SAN MARKOSU

Konzularni dan održan je 29.septembra u San Markosu, Severni okrug San Dijega, Kalifornija, što je bila prva poseta predstavnika Generalnog konzulata srpskoj zajednici u tom delu Kalifornije.

S obzirom da je Konzularni dan održan u okviru tradicionalnog Srpskog festivala u San Markosu, inače najvećeg festivala srpske zajednice u Južnoj Kaliforniji, Generalni konzulat je imao svoj štand na kojem su posetioci imali prilike da razgovaraju sa predstavnicima Generalnog konzulata i dobiju odgovore na pitanja iz konzularne nadležnosti. Takođe, tom prilikom su pružene moguće konzularne usluge državljanima Republike Srbije. Na štandu su posetioci imali prilike do dobiju turistički promotivni materijal, kao i odgovore na pitanja u vezi sa investiranjem u Srbiju. 

Festival je posetilo više od dve hiljade gostiju. Pored lica srpskog porekla, gosti Festivala su bili i američki građani, kao i pripadnici drugih etničkih zajednica koji borave u najširoj okolini San Markosa. Festival su posetili Jim Desmond, gradonačelnik San Markosa i Rebecca Jones, zamenica gradonačelnika San Markosa, sa kojima se susreo i konzul žeran Dejan Radulović. Takođe, Festivalu su prisustvovali sveštenici srpskih pravoslavnih crkava u Južnoj Kaliforniji. 

Pomoć i podršku u organizovanju Konzularnog dana su pružili sveštenik Milovan Katanić i predstavnici crkveno-školske opštine “Sveta Petka” u San Markosu na čemu je Generalni konzulat posebno zahvalan.
Galeriju fotografija možete pogledati ovde.TRENING NOVAKA ĐOKOVIĆA SA DECOM IZ ČIKAGA

Najbolji srpski teniser Novak Đoković je boravio u Čikagu radi učešća na egzibicionom turniru Laver Cup.

Tokom borvaka u Čikagu, Fondacija Novaka Đokovića je organizovala trening i druženje sa preko 60-toro dece iz Čikaga koja treniraju tenis. Na treningu su više od polovine učesnika bila deca iz ovdašnje srpske zajednice, uključujući i učenike srpskih osnovnih škola “Sveti Sava” u Čikagu i Milvokiju. Takođe, Fondacija je omogućila da preko 40 dece iz srpske zajednice prati teniski turnir jedan dan. Pomoć u okupljanju dece pružio je Generalni konzulat u saradnji sa srpskim školama i roditeljima dece.

Ha poziv Fondacije Novaka Đokovića predstavnici Generanog konzulata su prisustvovali donatarskom skupu pod nazivom “Doručak sa šampionima” koji je održan u hotelu Ritz Carlton u Čikagu uz učešće Novaka Đokovića i tenisera Rodžer Federera kao njegovog gosta. 

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN MIRA U ČIKAGU

Po četrdeseti put u Čikagu je održana manifestacija Dan mira ustanovljena 1978. godine. Sa trga Daley Plaza upućena je poruka mira. U manifestaciji su učestvovali predstavnici grada, države Ilinois, konzularni kor, predstavnici etničkih zajednica, kulturnih i obrazovnih institucija i drugi.

Prilikom ceremonije World Peace Flag nošene su zastave svih zemalja sveta – članica Ujedinjenih nacija. Za svaku pojedničanu zemlju upućena je molitva za mir. Zastavu Republike Srbije je nosila Nataša Pupovac, učenica osmog razreda Pravoslavne osnovne škole “Sveti Sava” u Milvokiju. 

U ime Generalnog konzulata Republike Srbije u manifestaciji je učestvovao konzul žeran Dejan Radulović.

Galeriju fotografija možete pogledati ovde. KONZULARNI DANI TOKOM “SRBIJADE 2018” U KLIVLENDU

Konzularni dani u Klivlendu su održani 1. i 2.septembra tokom manifestacije “Srbijada 2018”. Manifestacija je održana na imanju srpske pravoslavne crkve Sveti Sava.    
Generalni konzulat je imao svoj štand na kojem su posetioci “Srbijade” imali prilike da razgovaraju sa predstavnicima Generalnog konzulata i dobiju odgovore na pitanja iz konzularne nadležnosti. Najčešća pitanja su se odnosila na pružanje konzularnih usluga – izdavanje pasoša, prijem u državljanstvo, prijava rođenja deteta, prijava braka, carinske povlastice i drugo.
Na štandu su posetioci imali prilike do dobiju turistički promotivni materijal, brošure o investiranju u Srbiju i drugo. Više stotina lica je posetilo štand Generalnog konzulata.
“Srbijada” je tradicinalna manifestacija koja se održava od 1993.godine i koja okuplja srpsku zajednicu sa celog severnoameričkog kontinenta. Reč je o turniru srpskih fudbalskih klubova sa teritorije SAD i Kanade. Na ovogodišnjoj “Srbijadi” je učestvovalo je preko 50 srpskih fudbalskih klubova. Domaćin “Srbijade 2018” je bio fudbalski klub “Karađorđe” iz Klivlenda.

 DAN KADA SE ZASTAVA SRBIJE VIJORILA IZNAD BELE KUĆE

U Vašingtonu je u periodu od 25. jula do 28. jula 2018. godine održano više manifestacija kojim je obeležena 100-godišnjica savezništva između Srbije i SAD, odnosno Proklamacije američkog predsednika Vilsona od 28. jula 1918. godine kada se u znak zahvalnosti srpskom narodu i vojsci za doprinos u Prvom svetskom ratu vijorila zastava Srbije na Beloj kući i drugim institucijama u Vašingtonu. Organizatori obeležavanja godišnjice su Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu, Srpska pravoslavna crkva u SAD i predstavnici srpskih organizacija i srpske zajednice u SAD.  

Povodom značajne godišnjice održan je prijem u američkom Kongresu kojem su prisustvovali predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, kao i predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović. Prisutnim zvanicama su se obratili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, kopredsedavajući Srpskog kokusa Ted Po, senator Ron Džonson, zamenica pomoćnika sekretara odbrane SAD Lora Kuper i episkop istočnoamerički Irinej. Tom prilikom je istaknut značaj proslave godišnjice, kao i obostrana spremnost za dalje unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i SAD. Predsednica Vlade Ana Brnabić je uručila orden kongresmenu Ted Po-u kojim je odlikovan od strane predsednika Republike Aleksandra Vučića u znak zahvalnosti za doprinos jačanju veza između Srbije i SAD.

Episkop istočnoamerički Irinej je održao molitvu u američkom Kongresu nakon čega su  pripadnici srpsko-američke zajednice u SAD bili u mogućnosti da se sretnu sa svojim predstavnicima u Kongresu. U Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu je održan simpozijum uz učešće više predavača koji su govorili o savezništvu između američkog i srpskog naroda u toku Prvog svetskog rata, kao i doprinosu srpske vojske i srpskog naroda, a posebno učešću i doprinosu Srba iz Amerike velikoj pobedi. Tom prilikom je  predstavljena i izložba “Tamo daleko: 1918 - 2018”.

Na Karnegi institutu za nauku u Vašingtonu je nakon prijema organizovanog od strane Kancelarije Republike Srpske, i uz učešće predsednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović, održan koncert gudačkog kvarteta Škole za muzičke talente iz Ćuprije, Srbija, i Srpskog pevačkog društva “Lira” pri srpskom pravoslavnom hramu Svetog Luke u Vašingtonu. Takođe, održana je svepravoslavna liturgija i pomen žrtvama rata u Pravoslavnoj katedrali Svetog Nikole u Vašingtonu. Završna manifestacija je bila gala večera koja je održana u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu.

Galerija fotografija se može pogledati ovde.

 KONZULARNI DAN U JUŽNOJ KALIFORNIJI


Generalni konzulat organizuje Konzularni dan u subotu, 29.septembra tokom Srpskog festivala u pravoslavnom hramu Svete Petke u San Marcos (1854 Knob Hill Road, San Marcos, CA 92069).

Predstavnici Generanog konzulata će 29.septembra biti prisutni u navedenom hramu i biće u prilici da prime moguće zahteve i odgovaraju na pitanja iz konzularne nadležnosti. Ovo se ne odnosi na podnošenje zahteva za pasoš, jer se ovi zahtevi mogu isključivo podneti u prostorijama Generalnog konzulata. 

Napominjemo da će ovom prilikom biti moguće da se potpišu i overe ovlašćenja, posebno ona koja se odnose na nasledna prava i nekretnine u Srbiji. Za overu ovlašćenja u propisanoj formi je neophodno da se telst ovlašćenja unapred dostavi u WORD formatu, napisan na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom, na e-mail: info@scgchicago.org.  Istovremeno je neophodno dostaviti i kopiju važećeg identifikacionog dokumenta (važeći pasoš R.Srbije). Ukoliko davalac ovlašćenja nema važeći pasoš R.Srbije, neophodno je dosataviti kopiju američkog važećeg identifikacionog dokumenta (pasoš, zelena karta ili vozačka dozvola). Po prijemu е-mail-а sa navedenim dokumentima, Generalni konzulat će dostaviti uputsvo u vezi sa plaćanjem konzularne takse.

Naglašavamo da se overa dokumenata neće moći realizovati na licu mesta ukoliko prethodno nisu dostavljena na gore opisani način. Inače, dodatne informacije u vezi sa overom dokuemnata se mogu naći ovde

Pozivamo državljane Republike Srbije u Kaliforniji i susednim državama da iskoriste ovu priliku i overe potrebna dokumenta ili se sretnu sa predstavnicima Generalnog konzulata radi pitanja iz konzularne nadležnosti. BEJZBOL REPREZENTACIJA SRBIJE U INDIJANI

Bejzbol reprezentacija Srbije učestvovala je na inaguralnom turniru International Baseball Challenge u mestu Whiting, Indijana, i osvojila prvo mesto. Na turniru su učestvovale  reprezentacije Hrvatske, Slovačke i tim Severna Amerika koji je bio sastavljen od perspektivnih igrača koji igraju za američke koledže. 

Konzul žeran Dejan Radulović je tim podovom posetio Whiting i susreo se sa predstavnicima organizatora turnira, pozdravio članove reprezentacije i poželeo im uspeh u takmičenju.  Takođe, susreo se sa predstavnicima stručnog štaba reprezentacije i predsednikom Bejzbol saveza Srbije. U razgovoru su preneli značaj koji za reprezenatciju ima učešće na turniru u SAD kako za dalji razvoj bezjzbola u Srbiji tako i za pripreme reprezentacije za predstojeća takmičenja u Evropi.

Turnir International Baseball Challenge je osnovan sa ciljem promocije reprezentacija zemalja u kojima se bejzbol ne ubraja među popularne sportove. 

Galerija fotografija se može pogledati ovde.DANI SVETOG MARDARIJA U LIBERTVILU

U srpskom manastiru Svetog Save u Libertivilu, predgrađu Čikaga, održani su Mardarijevi dani u čast prvog srpskog episkopa Amerike i Kanade. Liturgiju su služili episkop Mitrofan iz Kanade i ovdašnji episkop Longin. Tokom proslave na organizovanom banketu je upriličen prigodan program a prisutnima se obratio Vladimir Božović, izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića koji je tim povodom pročitao pismo predsednika. Vladimir Božović je istakao značaj i ulogu Srpske pravoslavne crkve za srpsko rasejanje. Takođe, ukazao je na značaj svetog Mardarija istakavši da on treba da bude primer svakom građaninu Amerike srpskog porekla kako se čuva srpski narod, vera, jezik, kultura i običaji. “Republika Srbija čini i činiće mnogo za svoju dijasporu, brine se o svakom ko se oseća pripadnikom srpskog naroda i ulaže napore na očuvanju srpskog identiteta. Naša snaga počiva u jedinstvu, pomoći jednih drugima uz visoku svest i odgovornost za očuvanje srpskog identiteta “, preneo je između ostalog gospodin Božović.

Tokom boravka u Čikagu Vladimir Božović se susreo sa predstavnicima dijaspore i srpskih organizacija. Takođe, bio je gost ovdašnjeg Srpskog radija Čikago. 

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.OBELEŽAVANjE 100-GODIŠNjICE SAVEZNIŠTVA SRBIJE I SAD U PRVOM SVETSKOM RATU

Ove godine se obeležava 100-godišnjica savezništva između Srbije i SAD, odnosno Proklamacije američkog predsednika Vilsona od 28. jula 1918. godine kada se u znak zahvalnosti srpskom narodu i vojsci za doprinos u Prvom svetskom ratu vijorila zastava Srbije na Beloj kući i drugim institucijama u Vašingtonu. Ovim povodom u Vašingtonu će se u periodu od 25.jula do 28.jula 2018.godine održati niz manifestacija kojima će se na svečani način obeležiti ova značajna godišnjica. Organizatori obeležavanja godišnjice su Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu, Srpska pravoslavna crkva u SAD i predstavnici srpskih organizacija i srpske zajednice u SAD.  
U okviru proslave biće održan prijem na kojem se očekuje prisustvo visokih zvaničnika Republike Srbije i SAD. Takođe, episkop istočnoamerički Irinej će održati molitvu u američkom Kongresu nakon čega će pripadnicima srpsko-američke zajednice u SAD biti omogućeno da se sretnu sa svojim predstavnicima u Kongresu. Predviđeno je održavanje simpozijuma u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu uz učešće više predavača koji će govoriti o savezništvu između američkog i srpskog naroda u toku Prvog svetskog rata, kao i doprinosu srpske vojske i srpskog naroda velikoj pobedi. Tom prilikom biće predstavljena i izložba “Tamo daleko: 1918 - 2018”. Na Karnegi institutu za nauku u Vašingtonu će se održati koncert gudačkog kvarteta Škole za muzičke talente iz Ćuprije, Srbija, i Srpskog pevačkog društva “Lira” pri srpskom pravoslavnom hramu Svetog Luke u Vašingtonu. Takođe, predviđena je svepravoslavna liturgija i pomen žrtavma rata u Pravoslavnoj katedrali Svetog Nikole u Vašingtonu. Završna manifestacija će biti gala večera koja će se održati u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu.
Generalni konzulat poziva pripadnike srpske zajednice u SAD da svojim prisustvom doprinesu obeležavanju ove značajne godišinjice.
Program manifestacija i drugi detalji se mogu naći ovde.KONCERTI “KOSOVSKIH BOŽURA” NA SREDNjEM ZAPADU

Muzički etno sastav iz Srbije “Kosovski božuri” su u okviru turneje na Srednjem Zapadu održali deset koncerata u srpskim pravoslavnim hramovima u Čikagu, kao i drugim gradovima u državi Ilinois i Indijani uključujući i grad Indijanopolis. Pored članova “Kosovskih božura”, prevdođenim glumicom Ivanom Žigon, na koncertima učestvuju i Bojana Peković, gusle, i Predrag Radisavljević, harmonika. Na koncertima izvode i recituju pesme inspirisane Kosovom i Metohijom. Posećenost na koncertima je bila izuzetno dobra i reakcije publike su veoma emotivne. 

Prvom koncertu održanom u crkvi Svetog Stefana Dečanskog u Čikagu, u ime Generalnog konzulata je prisustvovao konzul žeran Dejan Radulović. Takođe, tokom boravka u Čikagu članovi muzičkog sastava “Kosovski božuri” posetili su i Generalni konzulat.

Galerija fotografija se može pogledati ovde.“DANI DUŠANA KOVAČEVIĆA” U ČIKAGU

U organizaciji Srpskog pozorišta “Mira Sremčević” u Čikagu je održan festival “Dani Dušana Kovačevića”. Tom prilikom su prikazne predstave “Zvezdana prašina” u izvođenju članova Srpskog pozorišta u Čikagu i “Maratonke trče počasni krug” u izvođenju članova Srpskog pozorišta iz Toronta. Planirana treća predstava “Saborni centar” Srpskog pozorišta u Čikagu je otkazana iz opravdanih razloga. 

Na Festivalu su se publici obratili Slavica Petrović iz Srpskog pozorišta u Čikagu i konzul žeran Dejan Radulović koji se zahvalio na organizaciji Festivala i istako entuzijazam članova srpskih pozorišta koja su se afirmisala prethodnih godina i time zauzeli posebno mesto u kulturnom životu srpskih zajednica u Čikagu i Torontu.

Tom prilikom pročitana je i pozdravna poruka Dušana Kovačevića koju je poslao povodom održavanja Festivala u Čikagu. Nakon predstave Srpskog pozorišta iz Toronta konzul žeran Dejan Radulović se susreo sa glumcima i zahvalio im se na gostovanju na Festivalu u Čikagu.

Galerija fotografija se može pogledati ovdeODBOJKAŠI SRBIJE U ČIKAGU

Odbojkaška muška reprezentacija Srbije će gostovati u Čikagu i tom prilikom odigrati utakmice sa reprezentacijama SAD, Poljske i Irana od 15. do 17. juna 2018. Utakmice se igraju u okviru Lige nacija.

Utakmice će se igrati u Sears Centre Arena (5333 Prairie Stone Pkwy, Hoffman Estates, IL 60192).

Generalni konzulat poziva ljubitelje odbojke i sve zainteresovane da ovom prilikom podrže odbojkašku reprezentaciju Srbije.

Za više informacija kliknite ovdePRIJEM U DRŽAVLJANSTVO PO OSNOVU PREBIVALIŠTA U SRBIJI

U Srbiji je donet novi Zakon o dopuni Zakona o državljanstvu Republike Srbije koji omugućava da u državljanstvo Republike Srbije može biti primljen državljanin SFRJ ili državljanin druge republike ranije SFRJ, odnosno državljanin druge države nastale na teritoriji SFRJ, koji na dan 31.decembra 2016.godine i na dan podnošenja zahteva ima prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji. Zahtev po ovom pravnom osnovu se može podneti u roku od godinu dana a najkasnije do 03. aprila 2019.godine. (Član 3. Zakona o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije).

Navedenim pravnim osnovom, obuhvaćena je kategorija lica koja ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije na dan 31.decembra 2016.godine kao i na dan podnošenja zahteva, a da su pri tom državljani neke od država nastale na teritoriji SFRJ. Uz zahtev za prijem u državljanstvo Republike Srbije se podnosi dokaz o prebivalištu na teritoriji Republike Srbije, kao i izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu države nastale na teritoriji ranije Jugoslavije.

Detalji se mogu naći ovde.“HIPNOZA JEDNE LjUBAVI” DUŠANA KOVAČEVIĆA U KULTURNOM CENTRU SERVANTES U ČIKAGU

Pozorišni komad “Hipnoza jedne ljubavi” Dušana Kovačevića, najvećeg srpskog savremenog dramskog pisca, predstavljen je u Kulturnom centru Cervantes u Čikagu. Organizatori predstavljanja srpskog komada su International Voices Project u saradnji sa američkim pozorištem “Vitalist Theatre” i Generalnim konzulatom Republike Srbije u Čikagu.
Uloge iz komada su čitali glumci “Vitalist Theatre”. Tekst drame je sa srpskog na engleski jezik preveo Dennis Barnett, profesor dramaturgije iz Ajove. Ovo je bilo prvo predstavljanje dramskog komada “Hipnoza jedne ljubavi” na engleskom jeziku.
Pozorišni komad je predstavljen u okviru devetog Festivala International Voices Project u Čikagu na kojem se predstavljaju i pozorišni komadi iz Španije, Poljske, Sirije, Kanade, Finske, Nemačke, Indije i Kanade.
Pre početka programa, publici su se obratili Patrizia Lombardi Acerra, izvršni direktor International Voices Project i predstavnica Generalnog konzulata Vesna Zafirovski koja se zahvalila na izboru srpskog dramskog pisca za Festival i istakla ulogu i značaj Dušana Kovačevića u srpskoj pozorišnoj i filmskoj umetnosti. Nakon čitanja komada, na pitanja gledalaca su odgovarali profesor Barnett i glumci “Vitalist Theatre”. 
Galeriju fotografija (Scott Dray) možete pogledati ovde.DOKUMENTARNI FILM “DRUGI SUSRET” PRIKAZAN U GENERALNOM KONZULATU

Dokumentani film  “Drugi susret” prikazan je u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu.

Film predstavlja susret američkog pilota F117A koji je oboren iznad Srbije tokom NATO bombardovanja i oficira tadašnje Vojske Jugoslavije. Film je nagrađivan u SAD, kao i na više međunarodnih festivala. Takođe, prikazan je u sedištu UN, kao i u američkom Kongresu.

Nakon projekcije filma, konzul žeran Dejan Radulović je predstavio gosta – autora filma Željka Mirkovića koji je govorio o filmu a potom odgovarao na pitanja publike.

Nakon projekcije filma i razgovora sa autorom održan je koktel.

Galerija fotografija se može videti ovde.POSETA SRPSKOJ ZAJEDNICI U LOS ANĐELESU

Generalni konzulat je organizovao Konzularni dan u Los Anđelesu 22.aprila 2018.g.
Tom prilikom konzul žeran Dejan Radulović je posetio crkveno-školsku opštinu Svetog Save u San Gabrijelu, predgrađu Los Anđelesa. Prisustvovao je jutarnjoj liturgiji a potom se sreo sa predstavnicima crkveno-školske opštine koji su ga upoznali sa radom i aktivnostima srpske zajednice.
Konzul žeran je imao susret i razgovore sa državljanima Republike Srbije u vezi sa pitanjima iz konzularne nadležnosti. Tim prilikom je omogućeno da svi državljani, koji su se prethodno obratili Generalnom konzulatu, potpišu i overe isprave u zakonski propisanoj formi. Takođe, konzul žeran je istog dana posetio i pravoslavni hram u Arkadiji, predgrađu Los Anđelesa, gde je održavan Srpski festival. Tom prilikom se prisutnima obratio i upoznao ih sa nadležnostima Generalnog konzulata kao i informisao o otvaranju konzulata Republike Srbije u Los Anđelesu na čelu sa počasnim konzulom dr Rajanom Ozbornom. Takođe, odgovarao je na pitanja zainteresovanih lica iz oblasti konzularne nadležnosti.
Generalni konzulat je zahvalan crkveno-školskoj opštini Sveti Sava u San Gabrijelu na pruženoj pomoći i podršci u organizovanju posete i Konzularnog dana.
Galerija fotografija se može videti ovde.OTVOREN POČASNI KONZULAT U LOS ANĐELESU

Konzulat Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom doktorom Rajanom Ozbornom otvoren je u Los Anđelesu. Počasni konzulat su svečano otvorili presecanjem vrpce državni sekretar u Ministarstvu spoljnjih poslova Republike Srbije Nemanja Stavanović i počasni konzul dr Rajan Ozborn. Ceremoniji svečanog otvaranja su prisustvovali Novak Nedić, generalni sekretar Vlade Republike Srbije i Dejan Radulović, konzul žeran Republike Srbije u Čikagu.

Nakon ceremonije otvaranja održan je prijem na kojem su se zvanicama obratili državni sekretar Nemanja Stevanović i počasni konzul dr Rajan Ozborn. Tom prilikom državni sekretar Stevanović je istakao značaj koji Republika Srbija pridaje unapređenju bilateralnih odnosa sa SAD i izrazio nadu da će počasni konzul svojim aktivnostima dodatno doprineti afirmaciji Republike Srbije i stvaranju čvršćih veza sa SAD, odnosno državom Kalifornijom, koja je jurisdikciono područje počasnog konzulata u Los Anđelesu. Počasni konzul dr Rajan Ozborn je rekao da mu je čast što će predstavljati Republiku Srbiju kao i da će nastojati da svojim angažovanjem dorinese jačanju veza između Srbije i Kalifornije.

Dr Rajan Ozborn je ugledan američki lekar i vlasnik Instituta za vrat i glavu u Los Anđelesu. 

Galerija fotografija sa otvaranja počasnog konzulata se može videti ovde.
 KONZULARNI DAN U LOS ANĐELESU

Konzularni dan u Los Anđelesu će se održati u nedelju, 22.aprila 2018.godine, a ne kako je prethodno najavljeno  29. aprila 2018.godine.

Predstavnik Generalnog konzulata će 22.aprila od 12 do 14 časova biti u pravoslavnom hramu Svetog Save (1640 South San Gabriel Blvd. San Gabriel, CA 91776).

Državljane Srbije koji su već kontaktirali Generalni konzulat u vezi sa overom dokumenta obaveštavamo da je potrebno da dođu u navedeno vreme i sa sobom obavezno donesu identifikacioni dokument. Tom prilikom će se finalizovati postupak overe dokumenta i isti će moći da se preuzme.  

Pozivamo državljane Republike Srbije da iskoriste ovu priliku i sretnu sa predstavnikom Generalnog konzulata radi pitanja iz konzularne nadležnosti. 

Molimo da ovu informaciju o Konzularnom danu u Los Anđelesu podelite sa rođacima i prijateljima.SUFINANSIRANjE PROJEKATA DIJASPORE

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za dijasporu je raspisalo konkurs za sufinansiranje projekata koja doprinose jačanju veza između matice i dijaspore.

Konkursom je predviđeno sufinansiranje projekata koji imaju za cilj učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta, kao i unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i dijaspore.

Konkurs je otvoren do 30. marta 2018.godine. Više o konkursu i detalji u vezi sa podnošenjem predloga projekata se mogu naći ovde.PREZENTACIJA SRBIJE NA POSLOVNOM FORUMU

Ekonomske mogućnosti i poslovanje u Republici Srbiji su predstavljeni na poslovnom forumu “Doing Business in Eastern Europe”. Forum je organizovao College of Business na kampusu Governors State University u predrgađu Čikaga.

Na forumu su predstavljene tri zemlje – Poljska, Bugarska i Srbija. Učestvovali su predstavnici Univerziteta organizatora, Northeastern univerziteta iz Bostona, predstavnici Ministarstva trgovine SAD, Agencije za mala preduzeća SAD, Udruženja za međunarodnu trgovinu za oblast metropole Čikaga i drugi.   

Konzul žeran Dejan Radulović je održao prezentaciju o prednostima poslovanja i investiranja u Srbiji. Upoznao je prisutne sa aktuelnom ekonomskom situacijom u Srbiji, preduzetim makroekonomskim merama, stvorenom poslovnom okruženju koji Srbiju svrstava u jednu od atraktivnijih lokacija za investiranje. Ukazao je na sve prednosti poslovanja u Srbiji a posebno na podsticaje finansijske podrške investitorima. Nakon prezentacije, prikazan je petominutni film Razvojne agencije Srbije “Zašto investirati u Srbiju”.

Nakon prezentacija sve tri zemlje, prisutni poslovni ljudi iz privatnog i bankarskog sektora su imali priliku da postavljaju pitanja.

Galeriju fotografija pogledajte ovde.ZAHVALNICE PREDSTAVNICIMA SRPSKE ZAJEDNICE

Direktorka Trezora Cook okruga Maria Pappas je priredila prijem za predstavnike srpskih organizacija, medija i ugledne pojedince iz srpske zajednice u Čikagu.

Tom prilikom direktorka Pappas je upoznala prisutne sa nadležnostima Trezora Cook okruga i preduzetim merama u modernizaciji rada, odnosno elektronskom pružanju usluga. Posebno je istakla napore koje su učinili kako bi informacije i praktična uputstva iz nadležnosti Trezora bile dostupne i na srpskom jeziku. Istovremeno, direktorka Pappas se zahvalila na doprinosu srpske zajednice razvoju grada Čikaga i tom povodom uručila sedamnaest zahvalnica srpskim organizacijima, medijima i pojedincima koji su svojim aktivnostima doprineli napretku srpsko-američke zajednice u Čikagu.

Prijemu je prisustvovao konzul žeran Dejan Radulović kome je direktorka Pappas uručila čestitku povodom Dana državnosti Republike Srbije.AMERIČKA PREMIJERA FILMA “KOSOVO – MOMENAT U CIVILIZACIJI”

U Čikagu je održana američka premijera dokumentarnog filma  “Kosovo – momenat u civilizaciji” Borisa Malagurskog.

Reč je o filmu koji govori o značaju zaštite srpskih manastira i crkava na Kosovu i Metohiji, kao i potrebi da se svetska javnost upozna sa istinom o ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Film je prikazan u prepunoj sali crkve Svetog Stefana Dečanskog u Čikagu. Pre projekcije prisutnima se obratio sveštenik hrama Aleksandar Petrović a potom i autor Boris Malagurski koji je pozdravljen ovacijama publike. Boris Malagurski je istakao da su snimanje filma finansijski podržali Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo spoljnjih poslova. 
Nakon projekcije Boris Malagurski je odgovarao na pitanja prisutnih.

Projekciji filma je i u ime Generalnog konzulata prisustvovao konzul žeran Dejan Radulović. Takođe, projekciji je prisustvovala i vice-konzul Darija Bugarin iz Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Čikagu.

Nakon projekcije u Čikagu film će biti prikazan i u drugim američkim gradovima – Majamiju, Vašingtonu, Njujorku i Bostonu.

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE U ČIKAGU

Konzul žeran Republike Srbije Dejan Radulović priredio je prijem povodom 15.februara – Dana državnosti Republike Srbije.

Prijemu su prisustvovali predstavnici savezne države Ilinois, grada Čikaga, predstavnici konzularnnog kora, predstavnici srpskih organizacija i udruženja, predstavnici crkve i ugledni pojedinci srpske zajednice, kao i druge zvanice iz javnog života Čikaga.

Prijem je počeo intoniranjem himni Republike Srbije i SAD koje je otpevala operska pevačica Slađana Sarić.

Prisutnim gostima se obratio konzul žeran Dejan Radulović koji je tom prilikom podsetio na istorijske događaje koji su vezani za datum Dana državnosti. Istakao je značaj koji Srbija pridaje razvoju bilateralnih odnosa sa SAD, zahvalnost za američku podršku Srbiji u procesu evropskih integracija posebno ističući zaintersovanost za daljim unapređenjem ekonomske saradnje. U tom kontekstu, konzul žeran  je podsetio na savezništvo Srbije i SAD tokom Prvog svetskog rata, kao i na stogodišnjicu od 28.jula 1918.godine kada je naredbom predsednika Vilsona istaknuta zastava Srbije na Beloj kući i drugim državnim institucijama u Vašingtonu u znak zahvalnosti SAD srpskom narodu i srpskoj vojsci za doprinos u Velikom ratu. Takođe, konzul žeran  je istakao ulogu srpske zajednice u SAD u odnosima dve zemlje, njenom doprinosu razvoju grada Čikaga i preneo spremnost za dalje produbljivanje saradnje između zbratimljenih gradova Beograda i Čikaga.

Povodom Dana državnosti čestitke Generalnom konzulatu su uputili guverner savezne države Ilinos Bruce Rauner i gradonačelnik Čikaga Rahm Emanuel.

Galeriju fotografija sa prijema možete pogledati ovdeSVETOSAVSKE PROSLAVE U MILVOKIJU I ČIKAGU

Sveti Sava je svečano obeležen na više manifestacija u Čikagu i Milvokiju. Proslave su održane pri crkveno-školskim opštinama i srpskim školama. Svečane akademije uz prigodan kulturno-umetnički program su održane u srpskim osnovnim školama – Akademiji “Sveti Sava” u Čikagu i pravoslavnoj osnovnoj školi “Sveti Sava” u Milvokiju.

Konzul žeran Dejan Radulović je prisustvovao svetosavskoj proslavi u Milvokiju i tom prilikom čestitajući školsku slavu i slavu hrama “Svetog Save” istakao značaj koji srpska osnovna škola ima za očuvanje jezika, religije, kulture i tradicije srpskog naroda, odnosno za očuvanje srpske zajednice u ovom gradu. Istovremeno, konzul žeran je uručio prigodne knjige učenicama škole Ani Jurić i Nastasiji Radulović čiji su eseji nagrađeni na takmičenju učenika osnovnih i srednjih škola u državi Viskonsin. Tom prilikom istaknut je značaj ostvarenog uspeha i za afirmaciju srpske škole u Milvokiju.  

Takođe, konzul žeran Dejan Radulović je uputio pismo Akademiji “Sveti Sava” u Čikagu sa čestitkama za školsku slavu. 

Polaznici nedeljne nastave u svim crkveno-školskim oppštinama su takođe na svečani način i uz prigodan program obeležili školsku slavu sveti Sava.

Galerija fotografija sa svetosavskih proslava se može pogledati ovde.PRIJEM ZA DIJASPORU U KONZULATU

Povodom novogodišnjih i božićnih praznika u Generalnom konzulatu je održan tradicionalan prijem za predstavnike dijaspore. Istovremeno, prijem je bio posvećen i Srpskom filmskom festivalu koji je održan u Čikagu od 29.novembra do 3.decembra.

Prijemu su prisustvovali predstavnici srpskih organizacija, crkveno-školskih opština, udruženja, srpskih institucija kulure, predstavnici medija dijaspore i pojedinci iz srpske zajednice. Takođe, prijemu su prisustvovale i gošće Filmskog festivala – glumice Hristina Popović i Maša Dakić.

Prisutnima se obratio konzul-žeran Dejan Radulović i tom prilikom se zahvalio na saradnji u protekloj godini i čestitao nastupajuće praznike. Takođe, istakao je značaj Filmskog festivala za zajednicu u Čikagu i izrazio podršku organizatoru – listu srpske dijaspore u SAD “Ogledalo”. 

Ovom prilikom je Slavici Petrović iz Čikaga, osnivaču Srpskog filmskog festivala i vlasnici i urednici lista “Ogledalo”, uručena zahvalnica Generalnog konzulata za ukupan višegodišnji doprinos očuvanju identiteta, jezika i kulture srpske zajednice u SAD, njenom medijskom informisanju, jačanju veza sa maticom, kao i afirmaciji srpske kulture, posebno u oblasti filmske i pozorišne umetnosti.

Galerija fotografija sa prijema se može videti ovde.   
    
 FESTIVAL SRPSKOG FILMA U ČIKAGU

Srpski filmski festival 2017 je održan u Čikagu u periodu od 29.novembra do 3.decembra. Ovaj peti po redu Festival bio je posvećen velikanu srpskog glumišta Ljubiši Samardžiću. Gosti Festivala su imali priliku da se upišu u knjigu koja će biti dostavljena porodici Samardžić. Takođe, prikazan je i dokumentarni film  “Panta Rei” koji je autobigrafska apriča Ljubiše Samardžića o svojoj glumačkoj karijeri.

Festival je otvoren filmom Emira Kusturice “Na mlečnom putu” u bioskopskoj dvorani “Pickwick”. Ceremoniji otvaranja Festivala je u ime Generalnog konzulata prisustvovao konzul žeran Dejan Radulović koji se tim povodom obratio i istakao značaj i podršku Festivalu. Otvaranju Festivala i projekciji filma Emira Kusturice su prisustvovali i predstavnici konzularnog kora u Čikagu, odnosno generalni konzuli više zemalja.

Na Festivalu su prikazani i sledeći igrani filmovi “Slepi putnik na brodu ludaka”, “Rekviejem za gospodju J”,  “Vojna akademija 3” i “Jesen Samuraja”. Takođe prikazani su dokumentarni filmovi “Obećanje” i “Lutajuća srca”.

Gošće Festivala su bile glumice Hristina Popović, Maša Dakić i Marija Karan.  Na ceremoniji zatvaranja uručne se plakete glumicama za učešće na Festivalu. Takođe, na trećoj večeri Festivala ljubiteljima srpskog filma se obratio i Rastko Janković, v.d. pomoćnika direktora Uprave za dijasporu u Ministarstvu spoljnih poslove Republike Srbije izraživši tom prilikom podršku Festivalu.

Osnivač i ogranizator Festivala je list srpske dijaspore “Ogledalo”.

Galerija fotografija sa Festivala se može pogledati ovde. OBELEŽEN DAN PRIMIRJA

Dan primirja obeležen je prigodnim skupom koji je održan 11.novembra u Generalnom konzulatu. Skup je organizovan u saradnji sa Srpskom narodnom odbranom jednom od najstarijih srpskih organizacija u SAD. 

U prigodnim obraćanjima izraženo je poštovanje i počast hrabrim srpskim vojnicima i svim žrtvama srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata. Posebno je odata počast i sećanje na hiljade srpskih dobrovoljaca iz Amerike učesnika Prvog svetskog rata. Skupu su prisustvovali i potomci nekoliko srpskih dobrovoljaca iz Amerike.

Nakon uvodnog obraćanja konzula žerana prisutnima se obratio  predsednik Srpske narodne odbrane Nebojša Živković koji je govorio o značajnoj ulozi ove srpske organizacije i njenog prvog predsednika Mihajla Pupina u organizovanju pomoći i okupljanju srpskih dobrovoljaca u SAD.

Specijalni gost skupa povodom Dana primirja je bila Krinka Vidaković Petrov, profesor i pisac, bivši ambasador Srbije, odnosno SR Jugoslavije u Izraelu. Značajan deo njenog stvaralačkog i istraživačog opusa sažet je u nekoliko knjiga posvećenih srpskom rasejanju u Americi. Krinka Vidaković Petrov je govorila o srpskim dobrovoljcima iz Amerike, njihovom organizovanju, prikupljanju finansijske pomoći, ulozi žena u prikupljanju pomoći, kao i sveukupnom angažovanju srpskog rasejanja u Americi u periodu pre i tokom Prvog svetskog rata.

Nakon prigodnih izlaganja, prikazan je dokumentarni film o najodlikovanijoj ženi “Milunka Savić – heroina Prvog svetskog rata”. Takođe, u Generalnom konzulatu su bili izloženi eksponati dokumenata i fotografija iz evidencije SNO o organizovanju srpskih dobrovoljaca, kao i  priče o odlikovanim Srbima, pripadnicima američke vojske tokom Prvog svetskog rata.

Svim prisutnima su uručene značke Natalijine ramonde – simbola Dana primirja u Srbiji.

Galerija fotografija sa ovog skupa može se videti ovde.        PREZENTACIJA SRBIJE NA SAJMU NEKRETNINA U ČIKAGU

Ambasador Republike Srbije u SAD Đerđ Matković predstavio je mogućnosti i prednosti poslovanja i investiranja u Srbiju na štandu Global Real Estate Theater na sajmu nekretnina u Čikagu (NAR Conference & Expo Realtors). Prezentaciji su prisustvovali predstavnici NAR, učesnici konferencije i sajma, predstavnici partnerskih organizacija NAR iz više zemalja, kao i predstavnici Klastera nekretnine Srbije. Prezenataciju je najavila i veoma afirmativno govorila o Srbiji Alicia Matheson, predstavnik iz američke asocijacije NAR. 

“Predstavljanje Srbije na ovakvim manifestacijama je veoma značajno i korisno. Naše učešće i uspostavljeni kontakti doprinose saradnji, privlačenju potencijalnih partnera za investiranje u Srbiju, edukaciji, kao i upoznavanju sa stranim iskustvima i propisima u oblasti nekretnina, inače značajne privredne grane svake zemlje”, izjavio je Nenad Đorđević, predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine Srbije.  

Reč je o najvećoj godišnjoj konferenciji i sajmu nekretnina u SAD koja okuplja poslovne ljude u oblasti nekretnina, razvoja i investiranja. Na konferenciji i sajmu je učestvovalo više od 20 hiljada poslovnih ljudi, kao i predstavnici partnerskih organizacija iz preko 60 zemalja.

Klaster nekretnine Srbije je partnerska organizacija američkoj asocijaciji. Predstavnici Klastera Srbije su imali više sastanaka sa predstavnicima američke asocijacije NAR i partnerskih organizacija iz čitavog sveta.

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.BEOGRADSKI MARATON GOST MARATONA U ČIKAGU

Beogradski maraton je i ove godine bio gost Maratona u Čikagu (Bank of America Chicago Marathon). Štand Beogradskog maratona je bio otvoren na sajamskom prostoru McCormick u Čikagu. Na štandu su bili predstavnici Beogradskog maratona i Turističke organizacije Beograda.

Organizacija zbratimljenih gradova Čikaga (Chicago Sister Cities International) su organizovali predstavljanje maratona iz devet zbratimljenih gradova Čikaga (Atina, Beograd, Birmingem, Hamburg, Meksiko Siti, Osaka, Pariz, Šangaj i Toronto).  

U ceremoniji je u ime Beogradskog maratona učestvovao direktor Dejan Nikolić. Takođe, ceremoniji su prisustvovali predstavnici generalnih konzulata maratona iz zbratimljenih gradova. Ispred Beograda su prisustvovali Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda, Desko Nikitović, kopredsedavajući Komiteta za saradnju sa Beogradom u Organizaciji zbratimljenih gradova Čikaga i konzul žeran Dejan Radulović.

Direktor Dejan Nikolić je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Čikaškim maratonom i istakao značaj iste za Beogradski maraton.

Galerija fotografija se može pogledati ovdeTELEGRAM SAUČEŠĆA POVODOM ZLOČINA U LAS VEGASU

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je telegram saučešća državnom sekretaru Sjedinjenih Američkih Država Reksu Tilersonu povodom napada u Las Vegasu u kojem je stradalo najmanje 58, a povređeno više od 500 osoba.

„Dozvolite mi da, u ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i u svoje lično ime, Vama i građanima Sjedinjenih Američkih Država izrazim iskreno saučešće povodom stravičnog napada u Las Vegasu.

Ovaj zločin u kojem su izgubljeni životi mirnih građana, šokantan je u svojoj okrutnosti.

Srbija stoji uz američki narod ujedinjena u šoku i žalosti.

Molim Vas da izraze dubokog saosećanja podelite sa porodicama i prijateljima ubijenih, a povređenima prenesete želje za brz oporavak", navodi se u telegramu saučešća ministra Dačića.MEĐUNARODNI DAN MIRA U ČIKAGU

Po tridesetdeveti put u Čikagu je održana manifestacija Dan mira ustanovljena 1978. godine. Sa trga Daley Plaza upućena je poruka mira. U manifestaciji su učestvovali predstavnici grada, države Ilinois, konzularni kor, predstavnici etničkih zajednica, kulturnih i obrazovnih institucija i drugi.

Prilikom ceremonije World Peace Flag nošene su zastave svih zemalja sveta – članica Ujedinjenih nacija. Za svaku pojedničanu zemlju upućena je molitva za mir. Zastavu Republike Srbije je nosila Zora Goljić, učenica osmog razreda Akademije “Sveti Sava” u Čikagu

U ime Generalnog konzulata Republike Srbije u manifestaciji je učestvovao konzul žeran Dejan Radulović.

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.  ZAHVALNICA “PRELA” GENERALNOM KONZULATU

Udruženje krajiških Srba “Prelo” je obeležilo petnaestogodišnjicu od osnivanja prigodnom proslavom održanom u Čikagu. 

U ime “Krajiškog prela” prisutnima se obratio predsednik Duško Čučković koji je podsetio na aktivnosti Udruženja u prethodnih petnaest godina. Tom prilikom uručene su zahvalnice pojednicima i organizacijama koje su podržavale rad Udruženja. Zahvalnica je uručena i Generalnom konzulatu na kojoj se zahvalio vice konzul Milinko Špica.

Udruženje postoji od 2002.g. i okuplja lica proterana tokom rata 90-tih sa područja Republike Hrvatske. Aktivnosti udruženja su usmerane na očuvanje i negovanje vere, jezika, kulture i običaja srpskog naroda. ŠTAND KONZULATA NA “SRBIJADI 2017”

Generalni konzulat je imao štand na manifestaciji “Srbijada 2017” koja je održana od 1. do 3.septembra 2017. u Čikagu.

Posetioci “Srbijade” su imali prilike da na štandu razgovaraju sa predstavnicima Generalnog konzulata i dobiju odgovore na pitanja iz konzularne nadležnosti. Najčešća pitanja su se odnosila na pružanje konzularnih usluga – izdavanje pasoša, prijem u državljanstvo, prijava rođenja deteta, prijava braka, carinske povlastice i drugo.

Takođe, na štandu su posetioci imali prilike da dobiju turistički promotivni materijal, brošure o investiranju u Srbiju i drugo. Takođe, svi zainteresovani su mogli da se upišu za e-mail listu GK.

“Srbijada” je tradicionalna manifestacija koja se održava od 1993.godine i koja okuplja srpsku zajednicu sa celog severnoameričkog kontinenta. Reč je o turniru srpskih fudbalskih klubova sa teritorije SAD i Kanade. Na ovogodišnjoj “Srbijadi” učestvovalo je preko 50 srpskih fudbalskih klubova. Domaćin “Srbijade 2017” je bio fudbalski klub “Ujedinjeni Srbi” iz Čikaga. Manifestacija je održana na imanju humanitarne organizacije Srpske bratske pomoći u predgrađu Čikaga. Manifestaciju je posetilo preko deset hiljada gostiju.

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.  BISTA MULUTINA MILANKOVIĆA U KLIVLENDU

Bista Milutina Milankovića, srpskog naučnika, otkrivena je u Srpskoj kulturnoj bašti u okviru Rokfelerovog parka u Klivlendu, Ohajo.

Inicijativu za postavljanje biste je pokrenuo Aleks Mačeski, počasni konzul Republike Srbije u Ohaju u saradnji sa Upravom za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Bistu Milutina Milankovića je uradio akademski vajar Ivan Felker iz Niša.

U Srpskoj kulturnoj bašti u Klivlendu, koja postoji od 2008.godine, se nalaze spomen obeležja Svetog Save, Petra Petrovića Njegoša, kralja Petra Prvog Karađorđevića, Vuka Stefanovića Karadžića, Stevana Mokranjca, Mihajla Pupina, Nikole Tesle i Mileve Marić Ajnštajn.BEOGRAD – DEO “UNIFEST ON THE RIVER”

Beograd je, kao zbratimljeni grad Čikaga,  bio deo manifestacije “Unifest on the River” 17.avgusta na šetalištu reke Čikago u centru grada. Pored Beograda, tog dana su bili zastupljeni i sledeći zbratimljeni gradovi Čikaga: Pariz, Milano, Lucern, Delhi, Petach Tikva (Izrael) i Galway (Irska).

U okviru programa “Unifest on the River”, od 13. jula do 17. avgusta ove godine, su bili zastupljeni svih 28 zbratimljenih gradova Čikaga. Gradovi su se predstavljali kroz promociju hrane, pića i muzike. Beograd je bio zastupljen kroz promociju srpskih piva koje je donirala firma “Lav Imports” iz Čikaga.

Manifestciji su prisustvovali u ime Generalnog konzulata  konzul žeran Dejan Radulović i Leroy Allala, izvršni direktor Organizacije zbratimljenih gradova Čikaga, koji se zahvalio na podršci i pomoći Generalnog konzulata.

Pogledajte više ovde.DONATORSKO VEČE ZA BOLNICE U SRBIJI

Donatorsko veče za pomoć bolnicama i zdravstvenim ustanovama u Srbiji održano je u hotelu The Drake u Čikagu. Organizaor donatorske večeri je humanitarna organizacija Project C.U.R.E. (Commission on Urgent Relief and Equipment) iz Denvera, Kolorado. Reč je o američkoj humanitarnoj organizaciji osnovanoj 1987.godine inače jednoj od vodećih u prikupljanju medicinske pomoći za zemlje u razvoju. Ovo je prvi put da je Project C.U.R.E. organizovao donatorsko veče za pomoć Srbiji.

Specijalni gosti su bili prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina. Partner donatorskog skupa je bila i humanitarna organizacija “Naši Srbi” iz Čikaga.

U ime Generanog konzulata, donatorskom skupu je prisustvovao konzul žeran Dejan Radulović koji se zahvalio organizatorima a posebno predsedniku Project C.U.R.E. Douglas Jackson-u.

Galeriju fotografija sa donatorskog skupa možete pogledati ovde.  DAN SEĆANJA NA PROGNANE I STRADALE SRBE

Dan sećanja na prognane i stradale Srbe se obeležava svakog 5. avgusta u Srbiji. Tim povodom ambasador Republike Srbije u SAD Djerdj Matković je izjavio: “U novijoj srpskoj istoriji teško je naći tužniji dan od 5. avgusta 1995. godine kada je počinjen jedan od najvećih zločina nad srpskim narodom o kome govore surove statistike o ubijenim i prognanim licima…Zbog naše prošlosti i naše budućnosti, 5. avgust je dan koji treba da postane deo kolektivnog sećanja – kada odajemo duboku počast žrtvama”.  Reč je o autorskom tekstu ambasadora Matkovića koji se u celosti može  pročitati ovde.

Dan sećanja je obeležen i na komemorativnim skupovima u SAD. U Čikagu je takav skup održan 6. avgusta u srpskoj pravoslavnoj sabornoj crkvi Svetog Vaskrsenja Hristovog u organizaciji “Sabora krajiških Srba”. Nakon parastosa održan je prigodan program u velikoj sali crkvenog doma. Prigodnim obraćanjem prisutnima se obratio i konzul žeran Dejan Radulović. U programu su učestvovali i glumci Srpskog pozorišta “Mira Sremčević” u Čikagu.

Takodje, istog dana u srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Belwood-u, predgradju Čikaga, održan je parastos stradalim Srbima u organizaciji udruženja “Krajiško prelo”.PROSLAVA SVЕTOG MARDARIJA

U srpskim pravoslavnim hramovima u Čikagu i Libertvilu u periodu od 14. do 17. jula proslavljena je kanonizacija Svetog Mardarija iz Libertivila, prvog srpskog pravoslavnog episkopa Amerike i Kanade.

U okviru proslave održan je i simpozijum posvećen životu episkopa Mardarija. U prisustvu srpskog patrijarha Irineja, mitropolita Amfilohija, vladike novogračaničko-srednjezapadnoameričkog Longina i drugih vladika održana je sveta arhijerejska liturgija u manastiru Sveti Sava u Libertvilu.

Proslavi je prisustvovao i Vladimir Božović, izaslanik predsednika Republike Srbije koji je tim povodom pročitao pismo predsednika. Pismo sa porukom predsednika se može pročitati (1.str. i 2.str.).

Galeriju fotografija pogledajte ovdeNOVI PASOŠ BEZ PODNOŠENJA IZVODA I UVERENJA

Generalni konzulat podseća državljane Republike Srbije na boravku u SAD da  prilikom podnošenja zahteva za pasoš više nije potrebno da se prilaže izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu Republike Srbije. Propis koji navedeno omogućava je stupio na snagu u junu 2016.godine i od tada se primenjuje. Podaci iz matičnih knjiga se pribavljaju službenim putem. Prilikom podnošenja zahteva za pasoš podnosilac je dužan da potpiše izjavu da je saglasan da se potrebni podaci pribave na taj način. Zakonski rok za razmenu podataka iz službenih evidencija je petnaest dana. Detalji o podnošnju zahteva za pasoš se mogu naći ovde.

I pored navedenog, podnosilac zahteva za pasoš, ukoliko želi, može da podnese izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu Republike Srbije ne starije od godinu dana. U tom slučaju proces rešavanja zahteva za pasoš biće kraći za period pribavljanja podataka služebnim putem.

Državljanima Srbije koji podnose zahtev za pasoš i tom prilikom se izjasne da se  podaci iz matičnih knjiga pribave službenim putem, Generalni konzulat preporučuje da ponesu sa sobom stara dokumenta ukoliko istim raspolažu. Podaci iz tih dokumenata će se iskoristiti radi potpunijeg podnošenja zahteva.  

Generalni konzulat napominje da državljani Srbije koji planiraju da putuju u Srbiju tokom letnjih meseci i koji žele u mestu prebivališta da podnesu zahtev za izdavanje novog pasoša mogu dobiti isti po ubrzanom postupku. Tom prilikom je potrebno da se predoči dokaz o boravku u inostranstvu, odnosno SAD (zelena karta ili važeća američka viza).  VEČE KARIKATURE I ANIMIRANOG FILMA

U Generalnom konzulatu je održano veče karikature i animiranog filma Zorana Jovanovića iz Beograda, poznatog karikaturiste i autora animiranih filmova čije se ime nalazi u Antologiji najboljih karikaturista i ilustratora po izboru “Njujork tajmsa”.

U Konzulatu su bile izložene najbolje karikature Zorana Jovanovića nagrađene na međunarodnim festivalima među kojima i karikatura “General sa krstovima” koja je obeležila njegovu profesionalnu karijeru. Takođe, emitovani su animirani filmovi “Marksijanci”, “Zastave”, “Antidogmin”, “Libertas” i “Ludi brod“.

Gosta je predstavio konzul žeran koji je potom govorio o stvaralačkom procesu, inspiracijama, uticaju novih tehnologija na razvoj karikature, angažovanju i iskustvu tokom rada i boravka u Njujorku. Prisutni su imali priliku da postavljaju pitanja.

Jovanovićeva ostvarenja su prikazana na festivalima u Oberhauzenu, Montrealu, Krakovu, Sidneju, Beogradu, Zagrebu, Londonu, Aspenu. Retrospektive crtanih filmova imao je u kinotekama Harvarda, Tel Aviva, Jerusalima, Haife, u kulturnim centrima Bombaja, Nju Delhija, u studiju Volta Diznija.  Njegovi radovi su predstavljeni i u Muzeju moderne umetnosti (MOMA) u Njujorku.

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.
 “KUMOVI” DUŠANA KOVAČEVIĆA U CERVANTES-u

Pozorišni komad “Kumovi” Dušana Kovačevića predstavljen je u Kulturnom centru Cervantes u Čikagu. Organizatori predstavljanja srpskog komada su International Voices Project u saradnji sa američkim pozorištem “Vitalist Theatre” i Generalni konzulatom Srbije u Čikagu.

Uloge iz komada su čitali glumci “Vitalist Theatre”. Tekst drame je sa srpskog na engleski jezik preveo Dennis Barnett, profesor dramaturgije iz Ajove. Ovo je bilo prvo predstavljanje dramskog komada “Kumovi” na engleskom jeziku.

Pozorišni komad je predstavljen na osmom Festivalu International Voices Project, koji traje u Čikagu od 17.aprila do 18.maja 2017.godine. Po prvi put na ovom Festivalu je predstavljen srpski dramski pisac. Inače, pored Srbije u okviru Festivala su predstavljeni i pozorišni komadi iz Španije, Irske, Finske, Rumunije Nemačke, Indije, Australije, Velsa i Švedske.

Pre početka programa, prisutnim gotima su se obratili Patrizia Lombardi Acerra, izvršni direktor International Voices Project i konzul žeran Dejan Radulović koji se zahvalio na izboru srpskog dramskog pisca za Festival i istakao ulogu i značaj D.Kovačevića u srpskoj pozorišnoj i filmskoj umetnosti. Nakon čitanja komada, na pitanja gledalaca su odgovarali profesor Barnett i glumci “Vitalist Theatre”. 

Galeriju fotografija možete pogledati ovdePOSETA SRPSKOJ ZAJEDNICI U SAN FRANCISKU

Tokom boravka u San Francisku, povodom otvaranja biračkog mesta u Kaliforniji, konzul žeran Dejan Radulović je imao više susreta i razgovora sa predstavnicima i pojednicima iz srpske zajednice u San Francisku i najšire okoline. Konzul Radulović je posetio crkveno-školske opštine pravoslavnih hramova Arhangela Mihaila u Saratogi i Svetog Jovana Krstitelja u San Francisku. Tom prilikom je imao razgovore sa sveštenicima i predstavnicima crkveno-školskih opština o pitanjima od interesa i značaja za aktivnosti i očuvanje srpske zajednice, kao i saradnje sa Generalnim konzulatom. Takođe, prisustvovao je jutarnjoj liturgiji u crkvi u San Francisku a potom u crkvenoj sali imao susret sa našim državljanima i odgovarao na njihova pitanja.

Konzul žeran je prisustvovao skupu kluba “Tesla” koji deluje pri srpskom pravoslavnom hramu u Saratogi. Tom prilikom, obratio se prisutnima i upozanao sa ulogom i aktivnostima Generalnog konzulata. Takođe, odgovarao je na pitanja prisutnih koja su se uglavnom odnosila na statusna pitanja građana i podršku Generalnog konzulata edukativno-kulturnim aktivnostima kluba.GLASANJE U ČIKAGU I SAN FRANCISKU

Povodom predsedničkih izbora u Republici Srbiji Republička izborna komisija je donela odluku o otvaranju biračkih mesta u inostranstvu. Prema toj odluci, u SAD će biti otvorena četiri biračka mesta: Vašington, Njujork, Čikago i San Francisko.

Biračko mesto u Čikagu će biti otvoreno u Generalnom konzulatu Republike Srbije (201 E Ohio St. Suite 200 Chicago, IL 60611).

Biračko mesto u San Francisku će biti otvoreno u svečanoj sali SPC u Saratogi (18870 Allendale Ave. Saratoga, CA 95070).

Generalni konzulat preporučuje državljanima Srbije koji su se prijavili za glasanje u inostranstvu da pomoću svog JMBG elektronski provere da li su upisani za glasanje u inostranstvo, odnosno da li su na biračkom spisku za odgovarajuće biračko mesto – Čikago ili San Francisko. Proveru možete izvršiti ovde.   

Biračka mesta u SAD će biti otvorena 1. aprila 2017. od 7,00 do 20,00 časova.

Glasač na biračkom mestu je neophodno da se identifikuje sa važećim dokumentom izdatim isključivo od strane organa Republike Srbije – pasoš ili lična karta.  

Zakonski rok za prijavljivanje za upis na birački spisak za birače koji će glasati u inostranstvu je istekao 11.marta 2017.godine. Stoga Generalni konzulat moli državljane Srbije na boravku u SAD da više ne dostavljaju prijave za glasanje u inostranstvu jer više ne postoji mogućnost za njihovo procesuiranje nadležnim organima u Srbiji. KNJIŽEVNO VEČE SA NIKOLOM MORAVČEVIĆEM

U Generalnom konzulatu je održano književno veče sa Nikolom Moravčevićem, najvećim srpskim savremenim piscem istorijskih romana.

Predstavljujući gosta konzul žeran Dejan Radulović je istakao zadovoljstvo Generalnog konzulata da na ovaj način izrazi poštovanje i priznanje profesoru i književniku Nikoli Moravčeviću na njegovom doprinosu srpskoj književnosti.  Književni opus Nikole Moravčevića obuhvata petnaest knjiga ili romana, od čega dvanaest istorijskih.

Nikola Moravčević je govorio o razvoju književne forme istorijskog romana kako u svetu tako i u Srbiji. Takođe, Nikola Moravčević je predstavio teme koje su obrađene u njegovim istorijskim romanima. Odgovarao je na pitanja prisutnih koja su se uglavnom odnosila na stvaralački proces i način prikupljanja građe i podatka za pisanje istorijskih romana.  

Član Srpskog pozorišta u Čikagu Vesna Zafirovski je pročitala odabrane odlomke iz romana “Vitez u doba zla” i “Grof Sava Vladislavić”.

Nikola Moravčević boravi u SAD, odnosno Čikagu, od 1955.godine. Osnivač je slavističke katedre na Univerzitetu Ilinoisa, gde je bio redovni profesor, prorektor Univerziteta i direktor Uprave za univerzitetski razvoj. Počasni je doktor Vroclavskog univerziteta u Poljskoj. Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima su nagrada “Rastko Petrović“ za životno delo 2010. godine i nagrada „Janko Veselinović“ za najbolji istorijski roman 2016.godine.   

To veče u Konzulatu su bile izložene grafike i slike umetničkog studija Bokiki ART iz Čikaga (Irena Vujanović i Bojan Jovanović). Među izloženim delima je bila i grafika kojom su se autori predstavili na Jesenjem umetničkom salonu u Parizu, u oktobru 2016. godine.  

Galeriju fotografija možete pogledati ovde
 IZBORI ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE

 

GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE SRBIJE U ČIKAGU OBJAVLJUJE  

J A V N I   O G L A S

POVODOM PREDSEDNIČKIH IZBORA U REPUBLICI SRBIJI, 2. APRILA 2017. GODINE

 

Pozivaju se državljani Republike Srbije sa boravkom u SAD, na jurisdikcionom području Generalnog konzulata u Čikagu da se prijave radi glasanja u SAD, odnosno radi upisa u birački spisak za glasače koji borave u inostranstvu.

U skladu sa Zakonskim rokovima za zaključivanje biračkih spiskova, prijave će se primati najkasnije do subote, 11. marta 2017. godine do 16,30 časova (lokalno vreme u Čikagu).

Napominjemo da je, shodno važećim propisima, neophodno podneti novu prijavu bez obzira na prijave podnete ranije radi učešća na prethodnim izborima. Prijavu možete preuzeti ovde.

Popunjen i potpisan formular, zajedno sa kopijom važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije potrebno je dostaviti konzulatu u Čikagu (poštom, faksom ili elektronskom poštom).

Adresa:

             Consulate General of the Republic of Serbia
             201 E Ohio St. Suite 200
             Chicago, IL  60611
Faks:   (312) 670-6787
E-mail:  info@scgchicago.org

Provera da li je lice upisano u Jedinstveni birački spisak se može izvršiti elektronskim putem preko sledećeg linka:

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak, preko konzulata se može podneti zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak (obrazac zahteva možete preuzeti ovde). U tom slučaju, neophodno je podneti istovremeno zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu.

Konzulat će, po dobijanju konačnog biračkog spiska od Republičke izborne komisije, uputiti pozive za glasanje.SVETSAVSKE PROSLAVE U ČIKAGU I MILVOKIJU

U Čikagu i Milvokiju je održano više manifestacija na kojima je obeležen i proslavljen Sveti Sava. Proslave su održane u srpskim školama, kao i pri crkveno-školskim opštinama. 

Svečane akdemije uz prigodan kulturno-umetnički program su održane u srpskim osnovnim školama – Akademiji “Sveti Sava” u Čikagu i školi “Sveti Sava” u Milvokiju.

Takođe, Akademija “Sveti Sava” u Čikagu je organizovala poseban prijem za donatore i sve one koji pomažu i podržavaju rad ove škole. U ime Generalnog konzulata prijemu je prisustvovao konzul-žeran Dejan Radulović koji je tom prilikom čestitao praznik – školsku slavu predstavnicima škole u Čikagu, kao i predstavnicima srpske škole u Milvokiju koji su takođe bili prisutni na prijemu. Prijemu je prisustvovao i genearalni konzul Bosne i Hecegovine Berislav Vujeva.

Polaznici nedeljne nastave u svim crkveno-školskim opštinama su takođe na svečani način i uz prigodan program obeležili školsku slavu Sveti Sava.KONKURS ZA PROJEKTE KULTURE

Ministratsvo kulture i informisanja Republike Srbije je raspisalo konkurs za finasiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini. Cilj konkursa je podsticanje i prezentacija kulturnog stvaralaštva pripadnika srpskog naroda u inostranstvu i očuvanje njihovog kulturnog identiteta.

Na konkursu će biti podržani projekti iz sledećih oblasti: vizuelne umetnosti, scensko stvaralaštvo, književnost i izdavaštvo, umetnička muzika, izvorno, narodno i amatersko stvaralaštvo, kulturna delatnost za decu i mlade i naučnoistraživačka i edukativna delatnost u kulturi.

Rok za prijavu na konkurs je 28. februar 2017.godine. Konkurs i detalje u vezi sa učešćem možete naći ovde.PRAZNIČNI PRIJEM ZA DIJASPORU

Povodom novogodišnjih i božićnih praznika u Generalnom konzulatu je održan prijem za predstavnike dijaspore i ovdašnje srpske zajednice. Prijemu su prisustvovali predstavnici srpskih organizacija, crkveno-školskih opština, udruženja, srpskih institucija kulture, predstavnici medija dijaspore i ugledni pojedinci srpske zajednice. 

Prisutnima se obratio konzul-žeran Dejan Radulović i tom prilikom se zahvalio na saradnji u protekloj godini i čestitao nastupajuće praznike.

Prijem je organizovan u saradnji sa Air Serbia. Tim povodom se prisutnima obratio i Đorđe Petković, regionalni direktor Air Serbia za Severnu i Južnu Ameriku.

Galeriju fotografija sa prijema možete pogledati ovde.

Generalni konzulat koristi priliku da svim državljanima Republike Srbije i pripadnicima srpske zajednice čestita nastupajuće novogodišnje i božićne praznike. 

 FESTIVAL SRPSKOG FILMA U ČIKAGU

Srpski filmski festival 2016. održan je u bioskopskoj dvorani “Muvico 18” u Čikagu od 2. do 4. decembra 2016. godine. Ovo je četvrti po redu Festival srpskog filma u Čikagu. U okviru programa Festivala prikazani su sledeći igrani filmovi “Smrdljiva bajka”, “Dnevnik mašinovođe”, “Burek” i “Braća po babine linije”. Takođe, prikazani su i dokumentarni filmovi “Radnički je ljubav Niša”,  “General Mihailović – heroj i kazna” i “Takve vijere ni u Izraelju ne nađoh”.

Gosti Festivala su bili glumac Žarko Laušević, koji je i otvorio Festival, Miodrag Miljković, producent i reditelj dokumentarnog filma “Radnički je ljubav Niša” i Radosav Jevrić, autor dokumentarnog filma “Takve vijere ni u Izraelju ne nađoh”.

Na ceremoniji otvaranja Festivala su govorili Slavica Petrović, direktorka Festivala i konzul-žeran Dejan Radulović koji je tom prilikom istakao značaj Festivala i zahvalio se svima koji pomažu i podržavaju isti. Ceremoniji otvaranja i projekciji filma “Smrdljiva bajka” su prisustvovali generalni konzuli Hrvatske i Makedonije, kao i konzul BiH.

Specijalnim prilogom “In Memoriam” drugog dana Festivala odata je pošta velikanima koje je srpsko glumište izgubilo tokom 2016.godine. Na završnoj večeri gostima su uručene bronzane plakete ”Ogledala” za učešće na Festivalu.

Osnivač i organizator Festivala je list srpske dijaspore “Ogledalo”. Festival je, kao i ranijih godina, održan u sardanji i uz podršku Ministarstva spoljnih poslova - Uprave za dijasporu i Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu. 

Pored Čikaga, pojedini filmovi Srpskog filmskog festivala su prethodno prikazani u Vašingtonu, Njujorku i Dalasu.  

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.VEČE SA UMETNIKOM SAVOM RAKOČEVIĆEM

U Generalnom konzulatu je održano umetničko veče sa uglednim srpskim slikarom i pesnikom Savom Rakočevićem iz Čikaga.
Predstavljujući gosta konzul žeran Dejan Radulović je istakao zadovoljstvo Generalnog konzulata da na ovaj način izrazi poštovanje i priznanje umetniku Savi Rakočeviću na njegovom doprinosu srpskom slikarstvu, nacionalnoj kulturi, kao i njenoj afirmaciji u svetu, posebno u SAD. 

Sava Rakočević je govorio o svom pristupu slikarstvu, duhovnim nadahnućima, perspektivi, bojama. Takođe, demonstrirao je tehniku slikanja na platnu i istovremeno imao interaktivnu komunikaciju sa publikom. Član Srpskog pozorišta u Čikagu Vesna Zafirovski je čitala stihove pesnika Rakočevića. Takođe, u prostrorijama Generalnog konzulata su bile izložene slike umetnika. Sedišta u Generalnom konzulatu su bila popunjena do poslednjeg mesta. Među prisutnima je bio značajan broj poštovaoca Save Rakočevića i njegove umetnosti. Takođe, među prisutnima je bio i vladika Longin.

Sava Rakočević boravi u SAD, odnosno Čikagu, od 1966.godine. Njegove umetničke radove pored Amerike i Srbije imala je priliku da vidi publika i u mnogim drugim zemljama. Imao je mnoštvo samostalnih i grupnih izložbi među kojima i Izložba američkog slikarstava u Kongresnoj palati u Parizu 1975.godine povodom 200-godišnjice državnosti SAD. Značajnije izložbe u Beogradu su retrospektivna izložba u Narodnom muzeju 1992. godine i izložba slika i crteža u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti 2009. godine.  Dobitnik je velikog broja priznanja i nagrada među kojima je i Vukova nagrada za poseban doprinos nacionalnoj srpskoj kulturi 2007. godine.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdePOSETA SRPSKOJ ZAJEDNICI U ST. LOUIS

Konzul žeran Dejan Radulović posetio je crkveno-školsku opštinu “Svete Trojice” u St. Louis i tom prilikom imao susret sa pripadnicima srpske zajednice. Konzul žeran je prisustvovao jutarnjoj liturgiji u crkvi “Svete Trojice” a potom  proslavi slave Kola srpskih sestara. Tom prilikom, konzul žeran se obratio prisutnima, čestitao slavu i obavestio o aktivnostima i nadležnostima Generalnog konzulata. Istovremeno, zahvalio se crkveno-školskoj opštini na naporima i aktivnostima koje čine kako bi očuvali identitet, jezik, kulturu i tradiciju srpske zajednice u St. Louis.

Pripadnici srpske  zajednice su se u razgovoru sa konzulom žeranom  interesovali za pribavljanje dokumenta iz Srbije, izdavanje pasoša, prijavu rođenja deteta ili braka, pitanja državljanstva i druga konzularna pitanja.

Sveštenik crkve otac Ljubomir Krstić se zahvalio na poseti i istakao značaj saradnje sa Generalnim konzulatom. Takođe, naglasio je da je ovo bila prva poseta predstavnika Generalnog konzulata crkveno-školskoj opštini u St. Louis.POSLOVNI FORUM U KONZULATU

U Generalnom konzulatu je održan Poslovni forum na temu “Srpske firme i srpski proizvodi u SAD – iskustva, izazovi i uzajamna podrška”. Forum je organizovan u saradnji sa Srpsko-američkom privrednom komorom.  

Na forumu su govorili Zachary Harris, savetnik u Kabinetu predsednika Vlade R.Srbije, Zoran Golubović iz Srpsko-američke privredne komore Srbije i predstavnik za SAD u Poslovnom savetu dijaspore pri Privrednoj komori Srbije i konzul-žeran Dejan Radulović.

Istaknut je značaj koji Vlada Republike Srbije pridaje privlačenju investicija i unapređenju ekonomskih veza sa SAD. U tom kontekstu izražena je podrška inicijativama koje doprinose jačanju ekonomske saradnje, kao i plasiranju srpskih proizvoda i usluga na američkom tržištu. Ponovljena je spremnost i otvorenost Generalnog konzulata da sa svoje strane pomogne zainteresovanim investitorima i poslovnim ljudima u realizaciji njihovih inicijativa.  

Bila je to prilika za susret poslovnih ljudi, prezentacije, razmenu iskustava u plasiranju srpskih proizvoda i usluga na američkom tršitu. Ukazano je na sve veću prisutnost srpskih firmi, pre svega malih i srednjih preduzeća koja otvaraju svoja predstavništva u SAD i proširuju svoje poslovanje i na američkom tržištu. U tom okviru, predstavljene su firme koje posluju u Čikagu ili su povećale obim poslovne saradnje sa Srbijom, odnosno SAD (JPS Chicago  -JPC iz Beograda, DES d.o.o. iz Subotice i Lav Imports iz Čikaga).

Nakon programa foruma priređen je koktel za učesnike i goste čiji su sponzori bili firme koje su se predstavile i Srpsko-američka privredna komora.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdeAMBASADOR MATKOVIĆ NA UNIVERZITETU ČIKAGA

Ambasador Republike Srbije Đerđ Matković je bio gost Instituta za politiku na Univerzitetu Čikaga i tom prilikom održao predavanje o Srbiji, njenom integracionom putu ka Evropskoj uniji, kao i o bilateralnim odnosima između Republike Srbije i SAD.

Ambasador Matković je istakao da je puno članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Srbije i izrazio zahvalnost SAD na značajnoj podršci Srbiji na njenom evropskom putu. Ambasador Matković je rekao da su bilateralni odnosi sa SAD na uzlaznoj putanji, da se stalno unapređuju, kao i da postoje dobri preduslovi za njihovo dalje unapređenje, kako na političkom, ekonomskom tako i na drugim planovima. 

Nakon predavanja ambasador Matković je odgovarao na pitanja studenata i prisutnih gostiju.

Predavanje ambasadora Matkovića je organizovao Generalni konzulat u saradnji sa Institutom za politiku Univerziteta Čikaga. Kosponzori ovog gostovanja su bili Centar za istočno-evropske i rusko-evroazijske studije, Centar za blisko-istočne studije i Međunarodna kuća Univerziteta Čikaga. 15 GODINA AKADEMIJE “SVETI SAVA” U ČIKAGU

Srpska akdemija “Sveti Sava” u Čikagu je proslavila 15-godišnjicu od osnivanja.

Tim povodom u koncertnoj dvorani Nichols u Evanstonu održan je 1.oktobra 2016.godine svečani koncert na kome su učestvovali Maja Bogdanović, čelistkinja iz Pariza, meco-sopran Olga Bojović i pijanista Kristijan Civljak, gudački kvartet Škole za muzičke telanete iz Ćuprije, Srbija, hor Branko Radičević i studenti Akademije “Sveti Sava”.   

Proslava godišnjice škole je nastavljena i 2.oktobra 2016.godine liturgijom u pravoslavnom hramu „Sveto Vaskrsenje Hristovo” u Čikagu a potom  svečanom akademijom u crkvenom domu. Prisutnima se obratio ambasador Republike Srbije Đerđ Matković koji je čestitao godišnjicu i istakao značaj srpske škole u Čikagu. 

Ambasador Matković je takođe preneo čestitke i podršku školi ministra prosvete Republike Srbije Mladena Šarčevića. Konzul žeran Dejan Radulović je uručio zahvalnicu Generalnog konzulata za značajan doprinos škole u obrazovanju najmlađih generacija, očuvanju jezika, kulture, istorije i religije srpskog naroda.

U okviru akademije održan je i kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali učenici škole “Sveti Sava” i etno-grupa “Trag” iz Banja Luke.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdePORUKA MIRA UZ SRPSKI FOLKLOR

U Čikagu je održana manifestacija “Dan mira” ustanovljena 1978. godine. Sa centralnog gradskog trga Daley Plaza upućena je poruka mira. U manifestaciji su učestvovali predstavnici grada, države Ilinois, konzularni kor, predstavnici etničkih zajednica, kulturnih i obrazovnih institucija i drugi.

Prilikom ceremonije World Peace Flag nošene su zastave svih zemalja sveta – članica UN. Za svaku pojedničanu zemlju upućena je molitva za mir. Generalni konzuli ili predstavnici konzulata sa sedištem u Čikagu su nosili zastavice svojih zemalja. U ime Generalnog konzulata Republike Srbije učestvovao je  konzul žeran Dejan Radulović.

U kulturno-umetničkom programu je učestvovao srpski folklorni ansambl “Božur” iz Čikaga. Ovo je po prvi put da su u ovoj manifestaciji učestvovali i predstavnici srpske zajednice u Čikagu.   

Manifestacija “Dan mira” u Čikagu je ustanovljena tri godine pre nego što su UN proglasile 21.septembar – Međunarodnim danom mira.

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.VIOLINISTA STEFAN MILENKOVIĆ SA LAKE FOREST SYMPHONY

Najpoznatiji srpski violinista Stefan Milenković je bio specijalni gost na koncertima Lake Forest simfonijskog orkestra održanim 10. i 11. septembra 2016. godine. Pod dirigentskom palicom američko-srpskog dirigenta Vladimira Kulenovića izvođene su kompozicije Betovena. Na početku koncerata izvedena je “Adagio for Strings” Samuela Barbera  u znak sećanja na žrtve terorističkih napada 11. septembra.
Oba koncerta su održana pred punom salom prevashodno američke ali i publike iz srpske zajednice koja je ovacijama pozdravila izvođače, muzičkog direktora Vladimira Kulenovića i specijalnog gosta Stefana Milenkovića.
Na poziv Generalnog konzulata i zahvaljujući saradnji sa Lake Forest Symphony, koncertu su prisustvovali članovi konzularnog kora u Čikagu koje su na početku koncerta pozdravili muzički direktor Vladimir Kulenović i izvršni direktor Susan Lape.
Konzul žeran Dejan Radulović se susreo sa  izvođačima i predstavnicima Lake Forest Symphony i tom prilikom im poželeo uspešnu 59-tu muzičku sezonu.
Nakon koncerta održan je koktel uz podršku i Generalnog konzulata. 
 VOJNA SARADNJA SRBIJE I OHAJO

Povodom obeležavanja deset godina od uspostavljanja Programa državnog partnerstva između Republike Srbije i Nacionalne garde Ohajo, ministar odbrane Zoran Đorđević primio je delagaciju Nacionalne garde na čelu sa komandantom general-majorom Markom Bartmanom.

U razgovoru su sumirani rezultati desetogodišnjeg partnerstva i istaknuto zadovoljstvo izuzetno dobrom saradnjom pripadnika Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja. Saglasili su se da je Program državnog partnerstva jedan od najboljih segmenata bilateralne vojne saradnje dve zemlje, a bilo je reči i o daljim modalitetima saradnje u okviru Programa.

Program državnog partnerstva Republike Srbije i Ohaja realizuje se na osnovu potpisanog Sporazuma o statusu snaga (Status of Force Agreement – SOFA od 7.septembra 2006.godine).POSETA POTPREDSEDNIKA BAJDENA SRBIJI

Potpredsednik SAD Džozef Bajden boravio je u zvaničnoj poseti Republici Srbiji i tom prilikom imao susrete sa predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem i predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Naši bilatеralni odnosi sе izvanrеdno razvijaju i mi dеlimo zajеdničkе vrеdnosti. Bili smo savеznici u dva rata i dеlimo dva najvеća svеtska naučnika, Tеslu i Pupina i to jе važna tačka spajanja”, rekao je predsednik Nikolić.

Potprеdsеdnik SAD Džozеf Bajdеn jе naglasio da SAD imaju čvrst intеrеs da Srbija postignе politički i еkonomski uspеh dodavši da će ohrabriti dolazak novih stranih invеsticija u Srbiju. 

Predsednik Vlade Vučić je izjavio da je sa potpredsednikom SAD razgovarao o bilateralnim odnosima dveju zemalja, dijalogu Beograda i Prištine i mogućem napretku u budućnosti, kao i regionalnim odnosima i evropskom putu Srbije. Predsednik Vlade Vučić je rekao da su bilateralni odnosi SAD i Srbije na uzlaznoj putanji i iskazao zahvalnost SAD na podršci evropskom putu Srbije.

Potpredsednik Bajden je naglasio da Srbija predstavlja ključni politički i ekonomski kamen temeljac za ceo region i da je liderstvo Srbije izuzetno važno za ovaj deo Evrope. Neki momenti naše zajedničke istorije bili su izuzetno bolni, podsetio je potpredsednik SAD i dodao da je srećan što je u odnosima izmedju dve zemlje otvoreno novo poglavlje. Potpredsednik Bajden je tom prilikom izrazio saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje voljene u NATO kampanji.

Tokom posete potpredsednika Bajdena Beogradu potpisan je bilateralni sporazum o ekstardiciji izmedju Srbije i SAD.OGLEDALO: MANJE DOKUMENATA NA ŠALTERIMA

List srpske dijaspore “Ogledalo“ je objavio članak u vezi sa primenom odredbi novog Zakona o upravnom postupku. Prenosimo deo teksta:

Od juna ove godine u Srbiji su stupile na snagu zakonske odredbe koje omogućavaju gradjanima da prilikom podnošenja zahteva podnose mnogo manje dokumenata nego što je to bilo do sada. Obratili smo se Generalnom konzulatu u Čikagu i tim povodom konzul-žeran Dejan Radulović je izjavio:

“Ovo je značajna novina za građane Republike Srbije da prilikom prodnošenja većeg broja zahteva više ne moraju da prilažu prateće dokumente sa podacima koje već organi uprave poseduju u svojim evidencijama. O ovome se veoma dugo pričalo i raspravljalo, posebno u dijaspori, i evo upravo ovim Zakonom to je postala realnost. Naime, Zakon je primorao organe uprave da medjusobno razmenjuju podatke iz službenih evidencija i na taj način rasterete gradjane pribavljanja dokumenata, kao i gradjane i organe suvišnih i nepotrebnih procedura.

Ovo praktično znači da državljani Republike Srbije više ne moraju prilikom podnošenja zahteva za pasoš da prilažu dokumenta kao što su uverenje o državljanstvu i izvod iz matične knjige rodjenih. Podatke o tome će službenim putem pribaviti nadležni organ za rešavanje zahteva o izdavanju pasoša. Podnosilac zahteva za pasoš je potrebno da poseduje dokument za identifikaciju kao što su prethodni pasoš, lična karta. Pored toga, potrebno je tom prilikom potpisati izjavu kojom podnosilac zahteva daje saglasnost da se navedeni podaci pribave službenim putem. Time je gradjanima, posebno onima koji borave u inostranstvu, značajno olakšano podnošenje zahteva za pasoš, jer više ne moraju da pribavljaju data dokumenta iz zemlje pa će time uštedeti na vremenu ali i u novcu s obzirom da neće morati da plaćaju takse za izdavanje navedenih dokumenata. Zakonom je predvidjen rok od petnaest dana za pribavljanje dokumenata službenim putem, što će se naravno za toliko ili manje odraziti i na ukupno vreme za rešavanje podnetog zahteva.

Veoma često nam se obraćaju naši državljani koji su došli u SAD pre nekoliko decenija i ne poseduju nijedan od dokumenata izdat od strane Republike Srbije. Neretko, mnogi nisu ni sigurni da li su uopšte državljani Srbije jer su zemlju napustili u vreme bivše Jugoslavije. Konzulat će pružiti pomoć svim gradjanima koji se obrate kao bi se utvrdile činjenice posebno one u vezi sa državljanstvom. U takvim slučajevima mogu da nam pomognu i stara dokumenta, tako da je naš savet i preporuka građanima koji su davno napustili Srbiju da prilikom dolaska u Konzulat ipak ponesu i stara dokumenta koja će nam pomoći u utvrdjivanju podataka bitnim za podnošenje i rešavanje zahteva. 

Pravo je svakog državljanina da samostalno odluči da li će dokumenta sam pribaviti ili će se opredeliti za opciju da to u njegovo ime učine nadležni organi.

Pribavljanje podataka službenim putem se odnosi i na druge konzularne usluge kao što su upisi dece u matične knjige rodjenih, prijave braka, kao i zahtevi u vezi sa regulisanjem pitanja državljanstva Republike Srbije.”PONOVO USPOSTAVLJEN LET IZMEĐU BEOGRADA I NJUJORKA

Posle pauze od skoro četvrt veka, 23. juna 2016. godine, ponovo su uspostavljeni direktni letovi iz Beograda do Njujorka. Kompanija Air Serbia uvodi letove za Njujork koji će se odvijati pet puta nedeljno pod brojevima YU500 i YU501, pod istim oznakama kojima su leteli avioni prethodne kompanije JAT Airways na direktnim letovima za Njujork.

Avion airbus А330 kojim će se letovi odvijati nosi ime Nikole Tesle, najpoznatijeg američkog državljana srpskog porekla i ima kapacitet od 254 mesta u ekonomskoj i biznis klasi. Prvi širokotrupni avion za interkontinentalne letove redovnog saobraćaja između Balkana i SAD trenutno je najveći avion u floti kompanije Air Serbia. Srpska aviokompanija sada je jedina kompanija u regionu koja ima direktne letove za SAD.

Na svečanom otvaranju u Beogradu srpski premijer Aleksandar Vučić i američki ambasador Kyle Scott su naglasili da nova linija predstavlja važan korak koji će podstaći ekonomske veze i rast, pomoći razvoj turističkih potencijala i pružiti dodatni podsticaj za pozitivan razvoj ukupnih odnosa dve zemlje.
 BISTA MILEVE MARIĆ U KLIVLENDU

Bista Mileve Marić, srpske naučnice, otkrivena je u Srpskoj kulturnoj bašti u okviru Rokfelerovog parka u Klivlendu, Ohajo. Mileva Marić je bila i prva supruga Alberta Ajnštajna. 

Inicijativu za postavljanje biste je pokrenuo Aleks Mačeski, počasni konzul Republike Srbije u Ohaju u saradnji sa Upravom za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Bistu Mileve Marić je uradio akademski vajar Ivan Felker.

Svečanosti otvaranja  je prisustvovao Đerđ Matković, ambasador Republike Srbije u SAD.

U Srpskoj kulturnoj bašti u Klivlendu se nalaze spomen obeležja Svetog Save, Petra Petrovića Njegoša, kralja Petra Prvog Karađorđevića, Vuka Stefanovića Karadžića, Stevana Mokranjca, Mihajla Pupina i Nikole Tesle.ZAHVALNICA SRPSKOJ ŠKOLI U MILVOKIJU

Srpska osnovna škola “Sveti Sava” u Milvokiju je proslavila 20-godišnjicu od osnivanja prve pravoslavne srpske škole u SAD.

Nakon liturgije u pravoslavnom hramu “Sveti Sava” održana je svečana akademija povodom ovog značajnog jubileja škole.

Prisutnima se obratio konzul žeran Dejan Radulović koji je čestitao 20-godišnjicu od osnivanja škole i tom povodom uručio zahvalnicu Generalnog konzulata za značajan doprinos u obrazovanju najmlađih generacija, očuvanju jezika, kulture, istorije i religije srpskog naroda. Čestitke su u svojim obraćanjima preneli i prvi sekretar Ambasade BiH u Vašingtonu Marinko Avramović i  predstavnik grada Milvokija Mark Borkowski.

U okviru akademije održan je i kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali hor Osnovne škole “Sveti Sava” i folklorni ansambl “Šumadija” iz Milvokija.GLASANJE U ČIKAGU

Povodom parlamentarnih izbora u Republici Srbiji, biračko mesto u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu je bilo otvoreno 23. aprila 2016.g. Na glasanje je izašlo 48 odsto od ukupnog broja upisanih birača u izvodu iz biračkog spiska za konzularno područje Generalnog konzulata u Čikagu.

U skladu sa propisima, zapisnik o radu biračkog odbora sa rezultatima glasanja istaknut je u Generalnom konzulatu. GLASANJE U ČIKAGU 23. APRILA

Povodom parlamentarnih izbora u Srbiji, Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu obaveštava državljane Republike Srbije da će biračko mesto u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu biti otvoreno 23. aprila 2016. godine u vremenu od 7:00 časova do 20:00 časova. 

Generalni konzulat je putem pošte uputio pozive za glasanje svim državljanima Republike Srbije koji su se prijavili za glasanje, odnosno,  koji se nalaze na izvodu iz biračkog spiska za Generalni konzulat u Čikagu.

Podsećamo državljane Republike Srbije da prilikom dolaska na biračko mesto obavezno ponesu važeći identifikacioni dokument izdat od strane organa Republike Srbije (pasoš, lična karta ili vozačka dozvola koja sadrži JMBG).

Istovremeno, Generalni konzulat napominje da je zakonski rok za prijavljivanje birača za glasanje u inostranstvu istekao 2. aprila 2016.godine.FILM “BRANIO SAM MLADU BOSNU” U ČIKAGU I DALASU

Film “Branio sam Mladu Bosnu” prikazan je u Čikagu u bioskopskoj dvorani “Muvico”. 

Projekciji filma su prisustvovali reditelj i scenarista Srđan Koljević i producent Zoran Janković. Nakon projekcije autori filma su odgovarali su na pitanja publike. Najveće interesovanje publike je bilo za dokumente i druge izvore koji su korišćeni u pisanju scenarija.

Prikazivanje filma su organizovali Srpski filmski festival u Čikagu i redakcija lista “Ogledalo” uz saradnju i pomoć Generalnog konzulata. Direktor Festivala i urednik lista Slavica Petrović je najavaljujući goste i projekciju filma zahvalila na pomoći pruženoj od strane Generalnog konzulata.

Pored Čikaga, film je prikazan i u Dalasu, Teksas, takođe uz prisustvo autora filma.  PROSLAVA ZBRATIMLJENIH ODNOSA BEOGRADA I ČIKAGA

U Kulturnom centru Čikaga u dvorani Preston Bradley je održana proslava 10-godišnjice zbratimljenih odnosa između Beograda i Čikaga.

Organizator proslave je Chicago Sister Cities International, odnosno Komitet za saradnju sa Beogradom.

Prisutnima su se obratili kopredsedavajući Komiteta za saradnju sa Beogradom Desko Nikitović i Ljubiša Miličić. Kopredsedavajući Nikitović je podsetio na potpisivanje Povelje o bratimljenju dva grada, kao i na aktivnosti koje su realizovane u prethodnom periodu. Takođe, najavio je angažovanje Komiteta na novim projektima posebno na onim koji će doprineti intenziviranju ekonomske saradnje između dva grada. U ime grada Čikaga obratila se Lisa Kohnke, direktor Direkcije za strateška partnerstva i globalne poslove u Kancelariji gradonačenika, koja je pročitala pozdravno pismo gradonačelnika Čikaga Rama Emanuela. Konzul žeran Dejan Radulović je u svom obraćanju istakao značaj jačanja zbratimljenih odnosa Beograda i Čikaga i istovremeno se zahvalio Organizaciji zbratimljenih gradova Čikaga i Komitetu za saradnju sa Beogradom na organizaciji proslave. Konzul žeran je tom prilikom pročitao pozdravno pismo koje je povodom proslave uputio gradonačelnik Beograda Siniša Mali. 

U programu su učestvovali violinista Stefan Milenković, folklorni ansambl “Božur”, srpski hor “Branko Radičević” i Goran Ivanović Trio. Program je vodila Tanja Babić, novinar i voditelj jutaranjeg programa ABC7. U dvorani su bile izloženi radovi slikarke Gordane Nenadović.

Galeriju fotografija sa proslave možete pogledati ovde.JAVNI OGLAS POVODOM PARLAMENTARNIH IZBORA U REPUBLICI SRBIJI, 24. APRILA 2016.

Pozivaju se državljani Republike Srbije sa boravkom u SAD, na jurisdikcionom području Generalnog konzulata u Čikagu da se prijave radi glasanja u SAD, odnosno radi upisa u birački spisak za glasače koji borave u inostranstvu. U skladu sa Zakonom, prijave će se primati u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu najkasnije do 2.aprila 2016. godine do 16,30 časova (čikaško vreme).

Jurisdikciono područje Generalnog konzulata u Čikagu sledeće države: Alaska, Arizona, California, Colorado, Hawaii, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Michigan, Minnesota, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Mexico, North Dakota, Ohio, Oregon, South Dakota, Texas, Utah, Washington, Wyoming, Wisconsin, Guam.

Napominjemo da je, shodno propisima, neophodno podneti novu prijavu bez obzira na prijave podnete ranije radi učešća na prethodnim izborima.

Formular za prijavu možete preuzeti ovde.

Popunjen i svojeručno potpisan formular, zajedno sa kopijom važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije potrebno je dostaviti Generalnom konzulatu u Čikagu poštom, faksom ili e-mail-om.

Adresa: Consulate General of the Republic of Serbia
             201 E Ohio St. Suite 200
             Chicago, IL  60611
Fax: (312) 670-6787
E-mail: info@scgchicago.org

Provera da li je lice upisano u Jedinstveni birački spisak se može izvršiti elektronskim putem preko sledećeg linka:

http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstveni birački spisak, preko Generalnog konzulata se može podneti zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak. Obrazac zahteva možete preuzeti ovde. U tom slučaju, neophodno je podneti istovremeno zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu.

Generalni konzulat će, po dobijanju konačnog biračkog spiska od Republičke izborne komisije, uputiti pozive za glasanje.JAČANJE EKONOMSKE SARADNJE SRBIJE I SAD

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i direktor za Evropu i Evroaziju u Ministarstvu trgovine Sjedinjenih Američkih Država Skip Jones ukazali su tokom razgovora u Beogradu 6.aprila 2016 na važnost jačanja srpsko-američkog partnerstva radi očuvanja stabilnosti i napretka u regionu.

Premijer Vučić je tom prilikom upoznao američku delegaciju sa dobrim rezultatima fiskalne konsolidacije i drugih ekonomskih mera koje Srbija preduzima sa ciljem da se poboljša poslovno okruženje u zemlji. On je ocenio da će otvaranje direktne avio-linije "Er Srbije" između Beograda i Njujorka olakšati kontakte poslovnih ljudi i na taj način značajno doprineti i jačanju ekonomskih veza Srbije i SAD. Premijer je rekao da očekuje veće prisustvo američkih investitora, što bi, kako je dodao, značilo i prenošenje radnih navika i preduzetničkog duha srpskim radnicima.

Jones je predao predsedniku Vlade Srbije "Mapu puta" – strategiju razvoja ekonomskih odnosa Srbije i SAD. U "Mapi puta" se ističe da je potrebno da budu osnažene trgovinske i druge ekonomske veze dveju zemalja i zbog važnosti srpsko-američkog partnerstva za stabilnost i napredak regiona. Američka strana smatra da su u Srbiji značajno poboljšani uslovi za strane investitore i da je to razlog zbog kojeg sve više kompanija iz SAD razmatra mogućnost investiranja. SAD su zato spremne da sa Vladom Srbije rade na podsticanju međusobne trgovine i ulaganja u oblasti informacione i komunikacione tehnologije, energetike, infrastrukture, proizvodnje delova za automobilsku industriju, kao i zdravstvene zaštite. To podrazumeva i proširenje poslovanja američkih kompanija koje su već prisutne na srpskom tržištu, zaključio je Jones.RADIONICA ZA ČIKAŠKI LADIES CLUB

Generalni konzulat Republike Srbije je u saradnji sa čikaškom galerijom Eleven Eleven Jewelry organizovao radionicu o načinu izrade umetničkih predmeta i nakita od stakla.

Umetnica i dizajnerka Dobrila Pintar je u svom ateljeu održala radionicu i prezentovala izradu umetničkih predmeta od stakla. Učesnice radionice su bile članice Ladies kluba konzularnog kora u Čikagu (CCCLC). Članice kluba su supruge karijernih i počasnih generalnih konzula i konzula i dame koje su generalni konzuli ili konzuli zemalja koje imaju generalne konzulate u Čikagu.

Učesnice radionice su imale priliku da samostalno i uz pomoć umetnice kreiraju predmete od stakla.KNJIŽEVNO VEČE SA VIDOM OGNJENOVIĆ

U Generalnom konzulatu je održano književno veče sa književnicom i pozorišnom rediteljkom Vidom Ognjenović. Tom prilikom predstavljena je njena najnovija knjiga eseja “Visoka voltaža”.

O knjizi je govorio Nikola Moravčević, književnik i bivši profesor Univerziteta Ilinoisa u Čikagu. Vida Ognjenović je govorila o svojoj knjizi i aktuelnom trenutku pisane reči u kontekstu sve većeg uticaja savremene tehnologije. Takođe, čitala je delove eseja iz knjige “Visoka voltaža”.

U toku književne večeri prisutni ljubitelji književnosti su imali priliku da postavljaju pitanja i razgovaraju sa književnicom.

Galeriju fotografija sa književne večeri možete pogledati ovde.POSETA GLOBAL JEWISH ADVOCACY U ČIKAGU

Konzul žeran Dejan Radulović je posetio Global Jewish Advocacy (AJC) – Regionalnu kancelariju u Čikagu i tom prilikom imao susret sa Amy Stoken, regionalnim direktorkom i njenim saradnicima.

Amy Stoken i predstavnici AJC su prezentovali rad ove organizacije osnovane 1906. godine i aktivnosti koje preduzimaju na zaštiti prava Jevreja širom sveta, suzbijanju antisemitizma i netrpeljivosti, zaštiti ljudskih prava i demokratskih principa.

Konzul žeran je obavestio o bilateralnim odnosima Srbije i SAD, prijateljskim vezama između srpskog i jevrejskog naroda, odnosima Srbije sa Izraelom, kao i o jevrejskoj zajednici u Srbiji. Takođe, obavestio je o nedavno usvojenom Zakonu o restituciji imovine, odnosno o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika u skladu sa Terezinskom deklaracijom iz 2009. godine. Konzul žeran je naglasio da je u pitanju istorijski i etički čin kojim je Srbija postala prva evropska zemlja koja je zakonski regulisala ovo pitanje. Usvajanje zakona su pozdravili zvaničnici SAD, Izraela i Svetska jevrejska organizacija za restituciju.  

Predstavnici AJC su izrazili zahvalnost Srbiji na usvajanju zakona kao i na brizi i pomoći jevrejskoj zajednici. Izrazli su nadu da će primer Srbije slediti i druge zemlje.KONKURS ZA PROJEKTE KULTURE

Ministratsvo kulture i informisanja Republike Srbije je raspisalo konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini. Cilj konkursa je podsticanje i prezentacija kulturnog stvaralaštva pripadnika srpskog naroda u inostranstvu i očuvanje njihovog kulturnog identiteta.

Na konkursu će biti podržani projekti iz sledećih oblasti: vizuelne umetnosti, scensko stvaralaštvo, književnost i izdavaštvo, umetnička muzika, izvorno, narodno i amatersko stvaralaštvo, kulturna delatnost za decu i mlade i naučnoistraživačka i edukativna delatnost u kulturi.

Rok za prijavu na konkurs je 28. mart 2016.godine. Konkurs i detalje u vezi sa učešćem možete naći ovde.KNJIGA ŽALOSTI

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu je otvorena knjiga žalosti povodom tragične smrti službenika Ambasade Republike Srbije u Libiji Slađane Stanković i Jovice Stepića prilikom vazdušnog napada na bazu terorista u libijskom gradu Sabrati.

Knjiga žalosti je otvorena 22. i 23. februara od 11,00 do 16,00 časova.

Adresa Generalnog konzulata: 201 E Ohio St, Suite 200, Chicago, IL 60611PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE

Dan državnosti Republike Srbije svečano je proslavljen 16.februara u Daley Center Plaza u Čikagu. Proslavu je organizovao Generalni konzulat u saradnji sa gradom Čikagom, odnosno Sekretarijatom za kulturu Čikaga i ovdašnjom srpskom zajednicom.

Proslava je počela intoniranjem himni SAD i Srbije. Tokom intoniranja himne Srbije, na jarbolu ispred Daley Center Plaza je svečano podignuta zastava Republike Srbije. Prisutnim gostima, među kojima su bili predstavnici američkih organa, konzularnog kora, predstavnici srpskih organizacija i udruženja, obratio se prigodnim govorom konzul žeran.

U jednosatnom kulturno-umetničkom programu nastupali su hor “Branko Radičević”, učenici Akademije “Sveti Sava” i folklorni ansambli “Soko” i “Dukati i Biseri”. Proslava je završena zajedničkim nastupom svih učesnika izvedbom pesme “Ovo je Srbija”.

Galeriju fotografija sa proslave u Daley Plaza Center možete pogledati ovde.

Takođe, povodom Dana državnosti Republike Srbije u Generalnom konzlatu je priređen prijem kojem su prisustvovali predstavnici države Ilinois, grada Čikaga, konzularnog kora, srpske zajednice i mnogobrojne druge zvanice. Nakon intoniranja himni SAD i Srbije prisutnima se obratio konzul žeran Dejan Radulović. Takođe, predstavnici države Ilinois i grada Čikaga su pročitali čestitke guvernera Bruce Rauner,  gradonačelnika Rahm Emanuela i državnog tužioca Lise Madigan. 

Galeriju fotografija sa prijema možete pogledati ovde.POSETA UČENIKA ŠKOLE “SVETI SAVA”

Povodom Dana državnosti Republike Srbije Generalni konzulat su posetili učenici srpske Akademije “Sveti Sava” u Čikagu. Tom prilikom grupu učenika nižih razreda, na čelu sa direktorom Markom Bojovićem i njihovim učiteljicama, primio je konzul žeran Dejan Radulović.

Konzul žeran je objasnio učenicima važnost obeležavanja Dana državnosti i upoznao ih sa istorijskim događajima koji su vezani za ovaj praznik. Pored toga, učenici su se u razgovoru interesovali za ulogu i misiju Konzulata.

Direktor škole Marko Bojović se zahvalio na prijemu i tom prilikom  izrazio zadovoljstvo saradnjom škole sa Generalnim konzulatom.27. JANUAR U ČIKAGU – DAN AKADEMIJE “SVETI SAVA”

Gradonačelnik Čikaga Ram Emanuel je zvanično proglasio 27. januar Danom Akademije “Sveti Sava” u znak priznanja za rad ove srpske škole i njen stalni doprinos široj zajednici. Inače, 27. januar je Dan svetog Save, dan kada se proslavlja ovaj značajan srpski svetitelj i zaštitnik prosvetnih i kulturnih ustanova.

U Proklamaciji gradonačelnika se kaže da je “Akademija “Sveti Sava” jedina osnovna škola u Čikagu koja nudi celodnevno dvojezično obrazovanje na srpskom i ruskom jeziku”, da “nudi sigurno zajedništvo gde deca mogu da izraze svoju kulturu i veru”, kao i da je “program obrazovanja utemeljen na pravoslavlju koji deci daje čvrst duhovni orijentir kako u učionici, tako i van nje”.     

Akademija “Sveti Sava” je osnovana 2001. godine kao dvojezična osnovna škola pri srpskom Sabornom hramu Svetog Vaskrsenja u Čikagu.

Generalni konzulat Republike Srbije smatra da Proklamacija predstavlja značajnu afirmaciju Akademije “Sveti Sava” u Čikagu. Ovim se odaje priznanje ovoj srpskoj školi i prepoznaju napori koje Akademija čini u obrazovanju novih generacija. Generalni konzulat ceni da se, pored toga što je značajna za samu školu, Proklamacijom dodatno afirmiše i ističe značaj i doprinos srpske zajednice u razvoju Čikaga.

Tekst Proklamacije gradonačelnika možete pročitati ovde.
 VLADIMIR KULENOVIĆ – ČIKAŽANIN ZA 2015 GODINU

Krajem svake godine čikaški  dnevni list “Chicago Tribune” objavljuje listu deset Čikažana koji su se u odlazećoj godini posebno iskazali na polju umetnosti i kulture.

Prema najnovijoj listi, srpski dirigent Vladimir Kulenović proglašen je Čikažaninom za 2015. godinu u oblasti klasične muzike. Tim povodom,  “Chicago Tribune” je objavio tekst o Vladimiru Kulenoviću koji možete pročitati ovde.

Vladimir Kulenović je izabran 2014. godine za muzičkog direktora Lake Forest simfonijskog orkestra među 150 kanadidata iz čitavog sveta. Pored toga, Vladimir Kulenović je rezidencijalni dirigent Beogradske filharmonije i vanredni dirigent Utah Symphony.PRAZNIČNI PRIJEM ZA DIJASPORU

Povodom nastupajućih navogodišnjih i božićnih praznika u Generalnom konzulatu je održan prijem za predstavnike dijaspore i ovdašnje srpske zajednice. Prijemu su prisustvovali predstavnici srpskih organizacija, udruženja, srpskih institucija kulure, predstavnici medija dijaspore i ugledni pojedinci srpske zajednice. 

Prisutnima se obratio konzul-žeran Dejan Radulović i tom prilikom se zahvalio na saradnji u protekloj godini i čestitao nastupajuće praznike.

Galeriju fotografija sa prijema možete pogledati ovde.

Generalni konzulat koristi priliku da svim državljanima Republike Srbije i pripadnicima srpske zajednice čestita nastupajuće novogodišnje i božićne praznike. ČIKAGO: SRPSKI FILMSKI FESTIVAL 2015

Srpski filmski festival 2015. održan je u prestižnoj bioskopskoj dvorani “Muvico” u Čikagu od 4. do 6. decembra 2015. godine. Ovo je treći po redu Festival srpskog filma u Čikagu. U okviru programa Festivala prikazani su sledeći filmovi “Za kralja i otadžbinu”, “Ničije dete”, “Enklava”, “Bez stepenika”, “Bićemo prvaci sveta”,  “Dok su oni leteli na Mesec” i “Amanet”.

Gosti festivala su bili Radoš Bajić, reditelj filma “Za kralja i otadžbinu”, čijim filmom je i otvoren Festival. Takođe, gosti su bili reditelj filma  “Ničije dete” Vuk Ršumović i reditelj filma “Enklava” Goran Radovanović. Nakon projekcije svojih filmova, gosti su predstavljeni publici i odgovarali na njihova pitanja. Na završnoj večeri Festivala gostima su uručene bronzane plakete ”Ogledala” za učešće na Festivalu.

Pozdravnu poruku povodom održavanja Festivala uputio je i gradonačelnik Čikaga Ram Emanuel.

Osnivač i organizator Festivala je list srpske dijaspore “Ogledalo”. Festival je, kao i ranijih godina, održan u sardanji i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstva spoljnih poslova - Uprave za dijasporu i Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu. KNJIGA O SRBIJI U VELIKOM RATU U ČIKAŠKIM BIBLIOTEKAMA

Povodom Dana primirja, konzul žeran Dejan Radulović je posetio Gradsku biblioteku Čikaga i Biblioteku Univerziteta Čikaga. Tom prilikom uručena je i jednoj i drugoj biblioteci knjiga “Srbija u Velikom ratu 1914-1918” na engleskom jeziku, čiji su autori Mira Radojević i Ljubodrag Dimić, izdata 2014. u Beogradu.

U razgovoru sa predstavnicima biblioteka konzul žeran je izrazio zadovoljstvo što će se navedena knjiga naći među milionima drugih knjiga dve najznačajanije biblioteke u Čikagu, kao i da će čitaoci i istraživači imati priliku da više saznaju o značajanom doprinosu srpskog naroda u Velikom ratu.

Knjige će u obe bilblioteke sadržati napomenu da su donirane od strane Generalnog konzulata. KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA DIJASPORE

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za dijasporu je raspisalo konkurs za sufinansiranje projekata koja doprinose jačanju veza izmedju matice i dijaspore.

Konkursom je predvidjeno sufinansiranje projekata koji imaju za cilj učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta, kao i unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i dijaspore. Pravo učešća na konkursu imaju organizacije u dijaspori i nevladine organizacije čije je sedište u Republici Srbiji.

Konkurs je otvoren do 26. novembra 2015.godine. Više o konkursu i detalji u vezi sa podnošenjem predloga projekata možete naći ovde.FESTIVAL SRPSKOG FILMA U ČIKAGU

Srpski filmski festival će se održati u Čikagu od 4. decembra do 6. decembra 2015. godine. Ovo je treći po redu Festival srpskog filma u Čikagu. Kao i prethodnih godina festival će biti održan u bioskopskoj dvorani “Muvico” u Rosemont-u. Na festivalu će biti prikazani sledeći filmovi “Ničije dete”, “Za kralja i otadžbinu”,  “Enklava”, “Bez stepenika”, Bićemo prvaci sveta” i “Amanet”. Gosti festivala su reditelji Radoš Bajić, Vuk Ršumović i Goran Radovanović.

Više detalja o programu i  gostima možete naći ovde

Pored Čikaga, Srpski filmski festival će ove godine biti održan i u Vašingtonu 8. i 9. decembra a početkom iduće godine i u Honolulu na Havajima. 

Generalni konzulat Republike Srbije poziva ljubitelje filma da uživaju u projekcijama ovogodišenjg Srspkog filmskog festivala.
 BIZNIS PREZENTACIJA ZA STUDENTE UNIVERZITETA ILINOIS

Grupa studenata Univerziteta Ilinois na čelu sa Bridget Hockenberry, predsednicom programa Međunarodnog biznis kluba, posetila je Generalni konzulat. Tom prilikom održana je prezentacija o Srbiji, političkom sistemu, spoljnoj politici, bilateralnim odnosima sa SAD,  kulturi srpskog naroda i poznatim srpskim naučnicima, kao i drugim afirmativnim sadržajima poput običaja, ishrane i uspeha u oblasti sporta.   

S obzirom na poseban interes za biznis klimu u Srbiji, istovremeno je održana i prezentacija o ekonomskoj situaciji i mogućnostima za ulaganje u Srbiju. Kroz prezentaciju “Invest in Serbia” Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije predstavljene su povoljnosti za strane investitore u pogledu poreskih olakšica, konkurentnosti poreskog sietama, niskim troškovima poslovanja, sporazumima o slobodnoj trgovini, obrazovnom kadru i druge.   
 HUMANITARNE AKCIJE LIFELINE-CHICAGO

Humanitrana organizacija Lifeline-Čikago, pod pokroviteljstvom princeze Katarine Karađorđević, organizovala je donatorsko veče u Kulturnom centru Čikaga za pomoć kardio-pedijatrijskom odeljenju Univerzitetske dečije klinike Tiršova u Beogradu. Tom prilikom organizovana je i prezentacija aktivnosti  Lifeline i potreba navedene klinike.

Skupu su prisustvovali prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević. Predsednik  Lifeline-Chicago Kathy Fanslow je pozdravila prisutne goste i zahvalila se svima koji su se odazvali pozivu za akciju prikupljanja donacija za dečiju kliniku u Beogradu. Princeza  Katarina je u emotivnom govoru upoznala prisutne sa dosadašnjim akcijama prevashodno upućenim sirotištima i bolnicama u Srbiji, kao i potrebama za humanitarnom pomoći. U ime Generalnog konzulata, obratio se konzul žeran Dejan Radulović koji se zahvalio na humanitranim akcijama Lifeline-Čikago.

Nekoliko dana pre donatorske večeri, Lifeline iz Čikaga je uputio  kontejner sa božićnim poklonima namenjenim deci u Srbiji.DIREKTOR POLICIJE SRBIJE U ČIKAGU

Direktor policije Srbije Milorad Veljović boravio je od od 23. do 28. oktobra u Čikagu radi učešća na godišnjoj konferenciji IACP (Međunarodna asocijacija šefova policija). Teme koje su bile zastupljene na konferenciji su bili izazovi s kojima se policijske službe susreću kako na globalnom tako i na lokalnom nivou. Učesnicima konferencije se obratio predsednik SAD Barak Obama.

Tokom boravka u Čikagu direktor policije Milorad Veljović je posetio Generalni konzulat i tom prilikom je imao susret sa Milanom Vujićem, predsednikom Srpsko-američkog udruženja policajaca. U razgovoru su razmenjena mišljenja o mogućnostima saradnje sa Udruženjem.DVADESET GODINA SRPSKOG RADIJA ČIKAGO

Srpski radio Čikago je proslavio dvadestogodišnjicu od osnivanja. Svečanost proslave je održana u velikoj sali manastira Nova Gračanica. O radiju i njegovom značaju i radu u proteklih dvadeset godina su govorili Vladimir Božović, savetnik predsednika Vlade Republike Srbije, svešetnik Miloš Vesin i akademski slikar Sava Rakočević. Vladimir Boživić je u okviru svog obraćanja pročitao i čestitku koju je predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio Srpskom radiju Čikago. U čestitki se između ostalog kaže: “Vaš rad na korist i dobrobit srpskog naroda u Americi predstavljaju jubilej za poštovanje i svaku pohvalu. Vi ste bili i jeste glas srpskog naroda, države i crkve i na to Vi i Vaši saradnici i slušaoci treba da budete ponosni”. Sveštenik Miloš Vesin je u ime Sinoda Srpske pravoslavne crkve uručio osnivaču i vlasniku radija Miloradu Ravasiju Orden despota Stefana Lazarevića. U ime Generalnog konzulata, čestitke povodom jubileja i podršku radiju je preneo konzul žeran Dejan Radulović.    FILM O TESLI U LOS ANĐELESU

Dokumentarni film o Nikoli Tesli pod nazivom “Tower to the people – Tesla’s Dream at Wardenclyffe Continues” će biti premijerno prikazan u Los Anđelesu 23.oktobra 2015. godine u dvorani Creast. Film govori o Teslinoj laboratoriji i tornju na Long Island preko kojeg je Tesla želeo da obezbedi bežičnu energiju celom svetu. U stvaranju filma američki reditelj Joseph Sikorski je koristio arhivu i dokumentaciju Muzeja Nikole Tesle u Beogradu. Nakon premijere film će biti prikazivan u istoj dvorani u periodu od 24. oktobra do 29. oktobra 2015. godine.

Film je u aprilu ove godine imao svoju premijeru u Beogradu. Takođe, u oktobru prošle godine prikazan je i u hotelu “New Yorker” u Njujorku u kojem je Tesla preminuo 1943. godine. Više detalja o filmu i premijeri u Los Anđelesu možete naći ovde.KONFERENCIJA MEDIJA DIJASPORE U BEOGRADU

Konferencija novinara i medija dijaspore i srpskih organizacija biće održana 23. oktobra 2015. godine u Beogradu.

Konferenciju organizuje Uprava za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova i Udruženje novinara Srbije. Konferencija će biti posvećena projektnom sufinasiranju medija dijaspore i njihovo prilagođavanje digitalnom okruženju.

Prijave za učešće na koferenciji će se primati do 15. oktobra 2015.godine.  Više o konferenciji i prijave za učešće možete naći ovde.PORUKA MIRA IZ ČIKAGA

U Čikagu je održana tradicionalna manifestacija Dan mira ustanovljena 1978. godine. Sa trga Daley Plaza upućena je poruka mira. U manifestaciji su učestvovali predstavnici grada, države Ilinois, konzularni kor, predstavnici etničkih zajednica, kulturnih i obrazovnih institucija i drugi.

Prilikom ceremonije World Peace Flag nošene su zastave svih zemalja sveta – članica UN. Za svaku pojedničanu zemlju upućena je molitva za mir.

Generalni konzuli ili predstavnici konzulata sa sedištem u Čikagu su nosili zastavice svojih zemalja. U ime Generalnog konzulata Republike Srbije u manifestaciji je učestvovao konzul žeran Dejan Radulović.

Manifestacija Dan mira u Čikagu je ustanovljena tri godine pre nego što su UN proglasile 21.septembar – Međunarodnim danom mira.POSETA SRPSKOG PREMIJERA SAD

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u zvaničnoj poseti SAD od 15. do 17. septembra 2015.godine i tom prilikom imao susrete sa potpredsednikom SAD Joseph Bidenom i državnim sekretarom John Karry. Bilateralni odnosi, evropski put Srbije, migrantska kriza, regionalna stabilnost, ulaganja američkih kompanija u Srbiju su bile glavne teme razgovra sa američkm zvaničnicima.

Predsednik Vlade Vučić izjavio je da je Srbija dobila podršku Sjedinjenih Američkih Država za ekonomske i političke reforme i put ka EU.

Premijer Vučić se tokom posete Vašingtonu susreo sa više kongresmеna Chris Smith, Bob Corker, Edward Royce, Eliot Angel i David Sislen.

Na Brukings institutu u Vašingtonu primijer Vučić je održao predavanje na temu "Budućnost Srbije: izazovi i šanse za regionalnu stabilnost, pomirenje i integraciju".
 POSETA PATRIJARHA IRINEJA SAD

Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej boravio je u poseti Sjedinjenim Američkim Državama od 3. do 12. septembra 2015. godine. Tokom boravka u SAD, patrijarh Irinej će posetio Los Anđeles, San Francisko i Njujork. 

Centralni događaj tokom posete patrijarha Irineja SAD je bila svečanost kanonizacije episkopa Mardarija i arhimandrita Sevastijana održana 5. septembra 2015. godine u Sabornoj crkvi svetoga Stevana u Alhambri.

Nakon posete SAD, patrijarh Irinej je otputovao u Kanadu. SRPSKI POZORIŠNI FESTIVAL U ČIKAGU

Srpski pozorišni festival pod nazivom “Pokretne priče” će se održati u Čikagu u periodu od 5. do 20. septembra 2015. godine. U okviru Festivala biće prikazane  tri pozorišne predstave. Komedija “Art”, predstava Beogradskog dramskog pozorišta, u kojoj igraju glumci Milan Gutović, Nebojša Dugalić i Miljan Prljeta će se održati 18. septembra u Irsko-američkom centru u Čikagu. Predstave “Obično veče” Milana Gutovića i “Ispovesti Dimitrija Karamazova” Nebojše Dugalića biće odigrane u Srpsko-američkom muzeju sveti Sava 11. i 12. septembra. Ceremonija otvaranja Festivala će se održati 5. septembra 2015. godine u Srpsko-američkom muzeju sveti Sava.

Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu sa zadovoljstvom poziva ljubitelje pozorišne umetnosti na prvi Srpski pozorišni festival u Čikagu. Više o Pozorišnom festivalu i raspored predstava možete naći ovde.

Nakon Festivala u Čikagu, glumci iz Beograda će gostovati i u više gradova u Kanadi.SRPSKI TENISER TROICKI IGRA U ČIKAGU

Još jedna prilika za ljubitelje tenisa zahvaljujući kompaniji Sports Management and Promotions koja organizovanjem teniskih mečeva nastoji da promoviše ovaj divan sport u Čikagu. Posle Jelene Janković i Dušana Lajovića, Viktor Troicki je sledeći srpski teniser koji će gostovati u Čikagu. Meč između srpskog tenisera Viktora Troickog i  italijanskog tenisera Simone Bolelli održaće se u Čikagu, 22. avgusta 2015. godine. Teniski meč će se odigrati u Hinsdale. Detalje u vezi sa mečom možete naći ovde

 

Generalni konzulat Republike Srbije poziva ljubitelje tenisa da dođu i uživaju na teniskom meču.SPECIJALNA OLIMPIJADA U LOS ANĐELESU

Predstavnici Srbije će učestvovati na Specijalnoj svetskoj olimpijadi koja se održava od 25. jula do 2. avgusta 2015. godine u Los Anđelesu. Tim Srbije čine 83 takmičara koji će se nadmetati u vodenim sportovima, atletici, košarci, odbojci, fudbalu, stonom-tenisu i drugim sportovima.

Specijalna Olimpijada je osnovana 1968. godine u Americi kao program koji promoviše sportske aktivnosti u različitim olimpijskim sportovima za osobe sa intelektualnim nedostatkom. Od tada u ovaj program se uključilo više od 150 zemalja sveta i program danas broji preko 4 miliona sportista. Od 1988. godine Specijalna Olimpijada je pridruženi član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Specijalna olimpijada Srbije je osnovana 2002. godine i od tada omogućava osobama sa posebnim potrebama bolju integraciju unutar društva kroz sport i sportske aktivnosti. Od 2003. godine pa do danas predstavnici Srbije su učestvovali na više specijalnih olimpijskih i drugih takmičenja i na istim su ostvarili značajne rezultate.

Generalni konzulat Srbije u Čikagu želi sportistima Srbije uspeh na predstojećim takmičenjima u Los Anđelesu. Više o Specijalnoj olimpijadi u Los Anđelesu možete pročitati ovde.SRPSKI FOLKLOR U HARRIS THEATER

Srpsko kulturno-umetničko društvo “Stevan Mokranjac” iz Beča je održalo četiri koncerta u okviru američke turneje pod nazivom “Tamo daleko... Nostalgična putovanja kroz Srbiju” od 27. juna do 6. jula 2015.g. Koncerti su održani u Milvokiju i Medisonu (Viskansin), Čikagu (Ilinois) i Merilvilu (Indijana).

Koncert u Čikagu je održan u prestižnoj dvorani Harris Theater. U toku dvoipočasovnog koncerta u Čikagu preko 40 članova ansambla su izveli narodne igre iz više krajeva Srbije, kao i nekoliko solističkih pesama srpske narodne izvorne muzike.

KUD “Stevan Mokranjac” je osnovan 1998. i pobednik je tri godine za redom smotre folklornih anasambala srpske dijapore u Evropi. Turneja u SAD je organizovana u saradnji sa KUD “Šumadija” iz Milvokija. 

Tokom boravka u Čikagu članovi ansambla su posetili Generalni konzulat i tom prilikom konzul žeran im je poželeo dobrodošlicu i uspešne koncerte u SAD.VATERPOLISTI SRBIJE U SAD

Vaterpolo reprezentacija Srbije je boravila u SAD od 1. juna do 10. juna 2015. godine i tom prilikom imala četiri prijateljske utakmice sa američkim nacionalnim timom (tri u Kaliforniji i jednu u Čikagu). To je bilo prvo gostovanje vaterpolo reprezentacije Srbije u Čikagu.

U saradnji Generalnog konzulata Republike Srbije sa crkveno-školskom opštinom Saborne crkve svetog Vaskrsenja u Čikagu održan je prijem u crkvenoj sali i susret sa pripadnicima ovdašnje srpske zajednice. Članovima reprezentacije dobrodošlicu su uputili sveštenik crkve Darko Spasojević i konzul žeran. Na dočeku i dobrodošlici su se zahvalili predsednik Vaterpolo saveza Srbije Milorad Krivokapić i kapiten nacionalnog tima Živko Gocić.

Tokom boravka u Čikagu, predsednik Vaterpolo saveza Srbije Milorad Krivokapić i generalni sekretar Nemanja Marijan su posetili sedište novogračaničke episkopije i tom prilikom se sreli sa vladikom Longinom. Takođe, posetili su Srpsko-američki muzej sveti Sava i Generalni konzulat.UČENJE SRPSKOG JEZIKA U GRČKOJ ŠKOLI

Konzul žeran Dejan Radulović je posetio osnovnu školu “Hellenic American Academy Socrates” u Deerfield-u, predgrađu Čikaga. Razlog za posetu je da ova škola, od svog osnivanja 2004. godine od strane ovdašnje Grčke pravoslavne crkve, ima program učenja i srpskog jezika. Naime, ova škola je delovala i ranije, odnosno u sastavu sa srpskom školom pri Sabornoj crkvi svetog Vaskrsenja u Čikagu. 

Direktorka škole Voula Sellountos i nastavnik srpskog jezika Vlada Rokvić su upoznali konzula žerana sa istorijatom škole, odvijanjem nastave a posebno o programu učenja srpskog jezika. 

Konzul žeran je izrazio zahvalnost i podršku ističući značaj postojanja programa škole za srpski, kako za učenje jezika, ali i za dobru saradnju i prijateljske odnose između ovdašnje grčke i srpske zajednice.AMERIČKA PREMIJERA FILMA “BIĆEMO PRVACI SVETA”

Film “Bićemo prvaci sveta” je premijerno prikazan u Čikagu 6. juna 2015. godine. To je bila i američka premijera ovog filma. Film je prikazan u bioskopskoj dvorani “Patio Theater” u Čikagu.

“Bićemo prvaci sveta”, reditelja Darka Bajića, je film o rađanju i usponu jugoslovenske košarke. Centralni događaj filma je ključna utakmica Svetskog kupa 1970. godine između Jugoslavije i SAD.

Generalni konzulat Republike Srbije se zahvaljuje kompaniji “The GM Films” koja je omogućila i organizovala američku premijeru filma u Čikagu.POSETA AMBASADORA MATKOVIĆA ČIKAGU

Ambasador Republike Srbije u SAD Đerđ Matković posetio je Čikago 14. i 15. maja 2015. godine i tom prilikom imao više susreta sa predstavnicima srpske zajednice. Ambasador Matković je posetio Akademiju “Sveti Sava” i upoznao se sa radom jedine škole u Čikagu koja ima nastavu i na srpskom jeziku. Takođe, ambasador Matković je posetio Sabornu crkvu svetog Vaskrsenja, kao i Srpsko-američki muzej sveti Sava. 

Posebna pažnja tokom posete je posvećena mogućnostima za unapređenje ekonomskih veza između dijaspore i matice. U tom kontekstu, ambasador Matković je posetio kompaniju PMI Cartoning u Elk Grove Village koja je pokazala interes da investira u Srbiji. Takođe, u Generalnom konzulatu je organizovan, u saradnji sa Srpsko-američkom privrednom komorom, susret ambasadora sa poslovnim ljudima  i predstavnicima dijaspore na temu “Značaj dijaspore u ekonomskoj saradnji sa Srbijom – mogućnosti i izazovi”. Ambasador Matković je preneo spremnost Ambasade i generalnih konzulata Srbije u SAD da pomognu svim pripadnicima dijaspore koji imaju planove da investiraju u Srbiju ili zaključe poslove sa srpskim firmama.

 Tokom boravka u Čikagu, ambasador Matković je imao susrete sa zamenicom guvernera države Ilinois Evelyn Sanguinetti i zamenikom gradonačelnika Steve Koch. U razgovorima su razmenjena mišljenja o daljoj saradnji između Srbije i Ilinois, odnosno bratskih gradova Beograda i Čikaga.

Pogledajte više u foto galeriji ovde.  
 ISPUNJENI SVI TEHNIČKI USLOVI ZA DIREKTNE LETOVE DO SAD

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Majkl Kirbi potpisali su danas Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Vlade Srbije i Vlade SAD.

Mihajlović je nakon potpisivanja ovog dokumenta u Vladi Srbije saopštila da su ispunjeni svi tehnički uslovi za direktne letove između Srbije i SAD, i izrazila očekivanje da će oni biti realizovani što pre. Ona je navela da je Američka federalna vazduhoplovna administracija svrstala Srbiju u kategoriju prvog reda, što u vazduhoplovstvu znači da je zemlja bezbedna i da može da aplicira za direktne letove. Uspostavljanje direktnih letova nakon 23 godine imaće veliki značaj za dalji ekonomski razvoj Srbije, ocenila je Mihajlović i ponovila da je naša zemlja spremna što se tiče svih tehničkih uslova.

Srbija, kako je objasnila, sada očekuje razgovor vazduhoplovnih vlasti i dalje direktne dogovore o tome kada bi mogli da budu uspostavljeni direktni letovi.

Ambasador Kirbi je izrazio očekivanje da će to biti učinjeno u bliskoj budućnosti, verovatno za nekoliko meseci, uz napomenu da to u velikoj meri zavisi od samih kompanija koje treba da uspostave letove.VATERPOLISTI SRBIJE U KALIFORNIJI I ČIKAGU

Vaterpolo muška reprezentacija Srbije će biti gost američke vaterpolo reprezentacije u junu ove godine. Dva nacionalna tima će odigrati četiri prijateljske utakmice, tri utakmice u Kaliforniji (2. juna u San Diego, 4. juna u Riverside, 7. juna u Lake Forest) i jednu u Čikagu. Utakmica u Čikagu je 9. juna sa početkom u 19,45 časova na Univerzitetu Ilinois.

Više o gostovanju vaterpolo reprezentacije Srbije u SAD i raspored utakmica možete naći ovde.

Generalni konzulat poziva ljubitelje vaterpola i sve zainteresovane da ovom prilikom podrže vaterpolo reprezentaciju Srbije.PREMIJERA FILMA “BIĆEMO PRVACI SVETA” U ČIKAGU

Film “Bićemo prvaci sveta” biće premijerno prikazan u Čikagu 6. juna 2015. godine. Ujedno će to biti i američka premijera ovog filma. Film će biti prikazan u bioskopskoj dvorani Patio Theater (6008 W. Irving Park Rd Chicago, IL 60634) sa početkom u 19,30 časova.

“Bićemo prvaci sveta”, reditelja Darka Bajića, je film o rađanju i usponu jugoslovenske košarke. Centralni događaj filma je ključna utakmica Svetskog kupa 1970.godine između Jugoslavije i SAD.

Generalni konzulat poziva ljubitelje filma da iskoriste ovu priliku i  vide najnoviji film iz srpske kinematografije.

Više o projekciji filma u Čikagu možete naći ovde.
 ČESTITKA GRADONAČELNIKU EMANUELU

Povodom pobede na izborima za gradonačelnika Čikaga konzul žeran Dejan Radulović je u ime Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu uputio čestitku gradonačelniku Ram Emanuelu.

U čestitki se između ostalog kaže da će novi mandat na mestu gradonačelnika biti dodatni podsticaj za dalji razvoj Čikaga, kao globalnog i multietničkog grada. Takođe ističe se da će značajna srpska zajednica u Čikagu, kao i do sada, pružati svoj nesebičan doprinos napretku ovog grada i biti most u saradnji između dva naroda.

"Veoma smo ponosni da su Čikago i Beograd zbratimljeni gradovi i da se ove godine slavi deset godina od potpisivanja Povelje o bratimljenju. Siguran sam da će ovo poboljšati međusobnu saradnju i time učvrstiti tradicionalno prijateljstvo između dva grada", navodi se u čestitki upućenoj gradonačelniku Emanuelu.UČENJE SRPSKOG JEZIKA U INOSTRANSTVU

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova u narednih trideset dana sprovode online istraživanje koje predstavlja početak niza aktivnosti u procesu unapređenja učenja srpskog jezika i ćiriličkog pisma u inostranstvu.

Sačinjena su dva upitnika, koji će biti dostupni do kraja aprila 2015. godine. Jedan upitnik je namenjen školama, organizacijama, udruženjima, neformalnim grupama i pojedincima, koji organizuju bilo kakav oblik nastave srpskog jezika u inostranstvu. Drugi upitnik je namenjen građanima srpskog porekla koji žive u inostranstvu i žele da njihova deca uče srpski jezik u okviru dopunske nastave koju organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Cilj upitnika jeste sagledavanje potrebe za organizovanjem ovakvog oblika obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje rada škola u inostranstvu i uređenje mreže škola u kojima se nastava realizuje.

Više o ovome, kao i upitnike, možete naći ovde.USKORO DIREKTNI LETOVI DO SAD

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Vlada usvojila tekst Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o direktnim letovima između dve zemlje.

Potpisivanje sporazuma očekuje se uskoro u Beogradu, a u ime Vlade Srbije to će učiniti potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Sporazumom se uređuju uslovi za odvijanje vazdušnog saobraćaja između dve države. Nakon gotovo 16 godina Air Serbia će biti prva nacionalna avio-kompanija u regionu bivše Jugoslavije koja će imati direktne prekookeanske letove.PLAVI PASOŠI NE VAŽE

Generalni konzulat Republike Srbije podseća državljane Republike Srbije da nije moguće putovati sa pasošem SR Jugoslavije, tzv. plavim pasošem bez obzira na datum važenja koji je upisan u pasoš. Pasoši SR Jugoslavije su prestali da važe 31. decembra 2011. godine.

Imajući u vidu da se približava sezona godišnjih odmora i putovanja, Generalni konzulat moli državljane Republike Srbije da provere svoje putne isprave kako bi se izbegle eventulane neprijatnosti pred samo putovanje.

Generalni konzulat sugeriše nosiocima pasoša SR Jugoslavije da blagovremeno podnesu zahtev za izdavanje biometrijskog pasoša Republike Srbije. Detalji u vezi sa izdavanjem pasoša se mogu naći ovde.GODIŠNJICA SRPSKOG POZORIŠTA U ČIKAGU

U Srpsko-američkom muzeju sveti Sava obeležena je 10-godišnjica od osnivanja srpskog amaterskog pozorišta “Mira Sremčević” u Čikagu.  Tim povodom na pozornici muzeja je izvedena komedija “Vlast” od Branislava Nušića. Reč je o komadu koji je bio i prva predstava ovog pozorišta izvedena u februaru 2005. godine.

U prepunoj sali pozorišta, pre predstave publici se obratila reditelj Ankica Ratarac, jedan od osnivača srpskog pozorišta u Čikagu.

U proteklih deset godina, na reportoaru pozorišta je bilo ukupno dvadeset predstava, među kojima su “Žanka”, “Profesionalac”, “Imigranti”, “Gospođa ministarka”, “Lari Tomson – tragedija jedne mladosti”, “Čorba od kanarinca”, “Mala srpska komedija”, “Zvezdana prašina”, “Koštana”, “Zavodnik” i druge.

Amatersko pozorište “Mira Sremčević” je jedino srpsko pozorište na teritoriji SAD. Pozorište nosi naziv po pokojnoj Miri Sremčević, osnivaču pozorišta u Čikagu, nekadašnjem članu amaterskih pozorišta u Srbiji.
 SRPSKA ZASTAVA ISPRED CITY HALL

Povodom dana državnosti Republike Srbije na jarbolu ispred zgrada administracije Čikaga, City Hall i Daley Plaza, vijorila se srpska zastava 15. februara 2015. godine.

Ovo je prvi put da je u Čikagu postavljena srpska zastava povodom nacionalnog praznika Srbije. Postavljanje zastave je organizovao Generalni konzulat u saradnji sa administracijom City Hall-a.

Više možete pročitati ovde.PREMIJERA FILMA “PRIČE IZ NJUJORŠKOG TAKSIJA” U ČIKAGU

Film “Love Hunter - priče iz njujorškog taksija” je premijerno prikazan u Čikagu 14. februara 2015.godine. Premijera je održana u bioskopskoj dvorani Gene Siskel Film Center.

“Love Hunter”, reditelja Nemanje i Branislava Bala, je muzička komedija o ljubavi i njujorškim avanturama Milana Mumina, frontmena kultnog srpskog benda Love Hunter.

Na premijeri filma su prisustvovali reditelj Nemanja Bala i glumica Jelena Stupljanin i tom prilikom imali razgovor sa publikom.

Prikupljena sredstva od prodatih karata će biti donirana srpskoj akedemiji “Sveti Sava” u Čikagu, koja radi pri Sabornom hramu svetog Vaskrsenja Hristovog.

Nakon premijere filma u Njujorku i Čikagu, predstoji prikazivanje filma i u drugim američkim gradovima.

Film će biti prikazan u San Francisku 5. marta 2015 godine u Roxie Theatre a u Los Andjelesu od 13. do 19. marta 2015. godine u Laemmle Theatre.   POSETA UČENIKA WAYLAND ACADEMY

Učenici srednje škole “Wayland Academy” iz Beaver Dam, savezna država Wisconsin, su bili gosti Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu.

Učenici su imali priliku da saznaju više o Srbiji kroz prezentaciju i razgovor sa predstavnicima Generalnog konzulta, odnosima Srbije sa drugim zemljama i aktivnostima na međunarodnom planu. 

Poseta je organizovana povodom učešća učenika u programu UN Model.GODIŠNJICA BRATIMLJENJA ČIKAGA I BEOGRADA

Gradska skupština Čikaga usvojila je Rezoluciju povodom obeležavanja desetogodišnjice bratimljenja između Čikaga i Beograda. Gradonačelnik Čikaga Ral Emanuel je uručio rezoluciju  konzulu-žeranu Dejanu Raduloviću s molbom da se dostavi gradonačelniku Beograda Siniši Malom.

Rezolucijom se izražava spremnost grada Čikaga da i na dalje razvija i jača bratske odnose sa Beogradom. Grad Čikago je ponosan na partnerstvo sa gradom Beogradom, kao i na dugu istoriju prijateljstva i saradnje sa narodom Srbije, kaže se u Rezoluciji. Posebno se ističe dugogodišnje prisustvo srpske zajednice u Čikagu i njen doprinos kulturnom i ekonomskom razvoju grada. U tom kontekstu se izražava poštovanje prema Nikoli Tesli, kao sinu srpskog pravoslavnog sveštenika, koji je svojim pronalascima omogućio da istorijska Svetska izložba bude osvetljena u Čikagu 1893.godine.

Više pročitajte ovde.LOS ANĐELES: KONCERT POVODOM VELIKOG RATA

Srpska zajednica u Los Anđelesu je 13. decembra 2014.godine obeležila 100-godišnjicu Prvog svetskog rata i 100-godišnjicu smrti srpskog kompozitora Stevana Mokranjca. U programu su uestvovali poznata operska pevačica Milena Kitić, pijanista Gorjana Zekić, glumice Mirjana Joković i Željka Gortinski, pravoslavni hor “Istočnik” i drugi umetnici srpske i drugih lokalnih etničkih zajednica. Izvedena su dela Mokranjca, Hendla i Vebera.  Koncert je održan u episkopskoj crkvi u Huntington Beach. Svečanosti su prisustvovali, pored uglednih predstavnika srpske zajednice, crkve i američkih prijatelja, Gregory Karahalios, generalni konzul Grčke u Los Anđelesu i vice-konzul Milinko Špica. 

 TENISKI MEČ U ČIKAGU

U Čikagu je 14. decembra 2014. godine održan teniski egzibicioni meč između srpske teniserke Jelene Janković i američke teniserke Taylor Townsend. Ovo je bilo prvo gostovanje Jelene Janković u Čikagu, kao i prvo gostovanje jednog od vrhunskih srpskih tenisera u Čikagu, što je naišlo na dobar odjek i prijem kod ovdašnje srpske zajednice. Taylor Townsend je inače iz Čikaga i predstalja jednu od perspektivnijih američkih teniserki. Organizator meča je kompanija Sports Management & Promotions iz Čikaga.

Povodom teniskog meča u Generalnom konzulatu je održan prijem kojem su prisustvovale obe teniserke sa svojim trenerima. Bila je to jedinstvena prilika za susret teniserki sa ljubiteljima tenisa u Čikagu, posebno među pripadnicima srpske zajednice. Istovremeno je održana i konferencija za štampu na kojoj su Jelena Janković i Taylor Townsend odgovarale ne pitanja predstavnika medija.ODRŽAN FESTIVAL SRPSKOG FILMA U ČIKAGU

Festival srpskog filma 2014. održan je u prestižnoj bioskopskoj dvorani Muvico 18 u Čikagu od 5. do 7. decembra ove godine. U okviru programa Festivala prikazana su tri igrana filma: “Kad ljubav zakasni”, “Top je bio vreo” i “Mali Budo” kao i tri dokumentarna filma: “Kad ti tata kupi slona”, “Put ka svetlosti” i “Lauš”.

Gosti festivala su bili Marija Žižović, autor dokumentarnog filma “Kad ti tata kupi slona” i glumica Brankica Sebastijanović koja igra glavnu ulogu u filmu “Kad ljubav zakasni”. Nakon projekcije svojih filmova, gošće su se predstavile publici i odgovarale na pitanja.

Povodom održavanja Festivala pozdravne poruke su uputili gradonačelnik Čikaga Rahm Emanuel i Leroy Allala,  izvršni direktor Chicago Sister Cities International.

Osnivač i ogranizator Festivala je Slavica Petrović, izdavač lista srpske dijaspore “Ogledalo” iz Čikaga. Festival je realizovan u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvom spoljnih poslova - Upravom za dijasporu i Generalnim konzulatom Republike Srbije u Čikagu.KONZULARNI DANI U LOS ANDJELESU

Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu obaveštava da će se 13. i 14. decembra 2014. održati konzularni dani u Los Andjelesu.

Predstavnik Generalnog konzulata će 13. decembra, nakon koncerta koji organizuje srpska crkva u Orange County, biti u prilici da se sretne sa srpskim državljanima i svim zainteresovanim licima. Koncert će se održati u St. Wilfrid of York Episcopal Church (18361 Chapel Ln. Huntington Beach, CA 92646).

Takodje, predstavnik Generalnog konzulata će 14. decembra prisustvovati liturgiji u crkvi Svetog Save u Los Andjelesu i nakon službe biti u prilici da se sretne sa pripradnicima srpske zajednice u Los Andjelesu .

Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu poziva pripadnike srpske zajednice u Los Andjelesu i okolini da 13. i 14. decembra 2014. godine dodju u navedenu episkopsku crkvu ili u crkvu Setog Save i iskoriste priliku da u direktnom kontaktu sa predstavnikom Konzulata saznaju više informacija o putnim ispravama, sticanju državljanstva Srbije, overi dokumenata, carinskoj regulativi kao i drugim pitanjima. Predstavnik Generalnog konzulata će sa zadovoljstvom odgovarati na sva pitanja koja su u nadležnosti diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije u Čikagu. TENISKI EGZIBICIONI MEČ

Teniski egzibicioni meč između srpske teniserke Jelene Janković i američke teniserke Taylor Townsend održaće se u Čikagu, 14. decembra 2014. godine sa početkom u 15,00 časova. Teniski meč će se odigrati na Chicago State University (9501 S. King Dr, Chicago, IL). Detalje u vezi sa mečom možete naći ovde.

Generalni konzulat Republike Srbije poziva ljubitelje vrhunskog tenisa da dođu i uživaju na teniskom egzibicionom meču u Čikagu.FESTIVAL SRPSKOG FILMA U ČIKAGU

Srpski filmski festival će se održati u Čikagu od 5. decembra do 7. decembra 2014. godine. Ovo je drugi po redu festival srpskog filma u Čikagu. Više detalja o programu,  gostima i kartama možete naći ovde.

Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu poziva ljubitelje filma da uživaju u projekcijama najnovije srpske kinematografije.SRPSKI AUTOMOBILISTA U ČIKAGU

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković posetio je Generalni konzulat Republike Srbije tokom svog poslovnog boravka u Čikagu. Tom prilikom predstavnici Generalnog konzulata su čestitali gospodinu Borkoviću nedavni uspeh i osvajanje drugog mesta na trci Svetskog šampionata turing automobila (WTCC) na čuvenoj stazi Suzuka u Japanu, što predstavlja najbolji rezulat u istoriji srpskog automobilizma.

Dušan Borković je obavestio da će u narednom periodu biti više prisutan u Čikagu i tim povodom razgovorano je o mogućnostima saradnje sa Generalnim konzulatom. UNIVERZITET INDIJANE: OKRUGLI STO O VELIKOM RATU

Okrugli sto o Prvom svetskom ratu pod naslovom “An unsolved Business: The Legacy of the Great War” održan je 4. novembra 2014.godine na Univerzitetu Indijane u Blumingtonu.  Učesnici okruglog stola su, pored domaćina na čelu sa predsednikom Univerziteta Michael McRobbie, bili ambasadori Australije, Austrije i Bugarske u SAD, generalni konzuli Francuske, Velike Britanije i Belgije, predstavnici ambasada Nemačke i Italije u Vašingtonu, kao i bivši senator iz Indijane Richard Lugar i bivši kongresmen iz Indijane Lee H. Hamilton, inače sada profesori na Univerzitetu. Predstavnik Republike Srbije na okruglom stolu je bio konzul-žeran Dejan Radulović. Učesnici skupa su govorili o učešću svojih zemalja u Prvom svetskom ratu kao i ostavštini i posledicama Velikog rata.SOFA: UČEŠĆE SRPSKE UMETNICE

Umetnik iz Beograda Milica Jocić Knežević je učesnik prestižnog sajma savremene umetnosti SOFA (Skulptura, objekti, funkcionalna umetnost i dizajn) u Čikagu koji se održava u Navy Pear Festival Hall od 7. do 9. novembra 2014.godine. “Analytic Concept of Breaking up the Game into Larger or Smaller Operations” (‘Analitički koncept razbijanja igre u veće ili manje operacije’) je naziv grafičke kompozicije kojim je umetnica iz Beograda predstavljena na sajmu. Navedeni rad je nagrađen 2013.godine u Italiji. Tokom boravka u Čikagu, Milica Jocić Knežević je posetila i Generalni konzulat Srbije.ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU SA VAŽEĆOM AMERIČKOM VIZOM

Strani državljani koji imaju važeću američku vizu ili regulisan boravak u SAD (zelena karta) mogu da uđu u Republiku Srbiju bez vize i borave najduže do 90 dana u periodu od šest meseci. Viza mora biti važeća sve vreme boravka u Republici Srbiji. Takođe, strani državljani koji imaju važeću šengensku vizu, vizu Velike Britanije ili vizu ostalih država članica Evropske Unije  mogu da uđu u Republiku Srbiju bez vize i borave najduže do 90 dana u periodu od šest meseci. Navedena mogućnost ulaska u Republiku Srbiju bez vize važi od 8.novembra 2014. i ista se ne odnosi na strane državljane koji su nosioci putnih listova ili putnih isprava za izbeglice i strance.   OBELEŽENA GODIŠNJICA ROĐENJA MIHAJLA PUPINA

Na Univerzitetu u Čikagu je obeležena 160-godišnjica rođenja Mihajla Pupina. Godišnjica se inače obeležava pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije.

Program je počeo izvođenjem himni Srbije i SAD od strane najstarijeg srpskog hora u SAD “Branko Radičević”. O liku i delu srpskog naučnika je govorio profesor Milan Mrkšić sa Northwestern univerziteta u Čikagu. Profesor Mrkšić je u svom predavanju pored značaja i dostignuća Mihajla Pupina u svetu nauke posebno istako njegovu vezanost za otadžbinu, pomoć Srbiji, kao i aktivnosti u vezi sa srpskom zajednicom u SAD i razvoju dobrih odnosa sa SAD. Pored profesora Mrkšića, prisutne su pozdravili i istakli značaj velikana srpske i svetske nauke vladika Longin, Obrad Kesić iz Vašingtona i Aleksandar Vlajković iz Beograda. Prikazan je i dokumentarni film “Mihajlo Pupin – Srbin koji je povezao svet”.DELEGACIJA LESKOVCA U ČIKAGU

Privredna delegacija grada Leskovca je boravila u Čikagu i tom prilikom imala poslovne razgovore i susrete sa predstavnicima ovdašnjih firmi koje se bave uvozom, distribucijom i prodajom prehrambrenih proizvoda iz zemalja jugoistočne Evrope. Delegaciju su predvodili gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i predsednik Regionalne privredne komore Leskovca Goran Jović. Delegacija je posetila i Generalni konzulat i tom prilikom imala razgovor sa predstavnicima Srpsko-američke privredne komore.   KONCERTI BEOGRADSKE FILHARMONIJE U ČIKAGU I KLIVLENDU

Koncertom u Simfonijskom centru u Čikagu počela je prva američka turneja Beogradske filharmonije u istoriji dugoj 91 godinu. Predstavljanje srpskog simfonijskog orkestra na američkoj kulturnoj sceni je kruna dosadašnjeg razvoja ove institucije i otvara novu stranicu istorije Beogradske filharmonije.

Beogradska filharmonija se u Čikagu predstavila uz Željka Lučića, proslavljenog srpskog baritona i zvezdu Metropoliten opere. Izveli su odlomke iz Verdijevih opera “Magbet” i “Rigoleto”. Konecrt je otvoren moćnom muzikom “Slovenskog marša” Čajkovskog, a u drugom delu Sibelijusova “Simfonija br. 2”, pokazala je tehničko umeće i širinu muzičkog izraza srpskog nacionalnog simfonijskog orkestra.

Orkestar Beogradske filharmonije i Vojni orkestar Nacionalne garde Ohaja zajedno su odsvirali himne SAD i Srbije na početku koncerta u Severance Hall u Klivlendu. 

U Generalnom konzulatu Republike Srbije je organizovan prijem u znak dobrodošlice Filharmonijskom orkestru. Prijemu su prisustvovali Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja Republike Srbije, maestro Muhai Tang, šef dirigent BGF, Veiping Žao, generalni konzul NR Kine i Brane Pećanac, generalni konzul BiH.

„Turneja Beogradske filharmonije ima istorijski značaj i predstavlja najsnažniju promociju Srbije i srpske kulture. Ovo je istorijski događaj i za Beogradsku filharmoniju kao i za sve nas u Čikagu,“ rekao je konzul žeran Dejan Radulović na prijemu.

 

Pogledajte video o koncertu u Čikagu ovde.


 MINISTAR TASOVAC U SRPSKOM MUZEJU U ČIKAGU

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je posetio Srpsko-američki muzej sveti Sava – Tesla u Čikagu.

Predsednik muzeja Živojin Pavlović sa saradnicima je upoznao ministra sa istorijatom muzeja. Takođe, ministar je obišao muzejeske postavke o Tesli, srpskoj emigraciji i kraljevskoj porodici, pravoslavnoj religiji i srpskim sportistima u SAD. Ministar Tasovac i predstavnici  muzeja su razmenili mišljenja o mogućnostima saradnje sa institucijama kulture u Srbiji.
 GODIŠNJICA SMRTI MOKRANJCA

Srpska zajednica u Čikagu je obeležila stogodišnjicu smrti srpskog kompozitora Stevana Mokranjca. “Osu se nebo zvezdama” je naziv niza manifestacija kojima je obeležena godišnjica. 

Održan je simpozijum na kojem su o velikanu srpske muzike govorili episkop Autralije i Novog Zelanda Irinej, profesor u penziji Danica Petrović (Univerzitet u Novom Sadu) i drugi. U sabornom hramu u Čikagu održan je koncert najstarijeg srpskog hora u Severnoj Americi “Branko Radičević” na kojem su izvedena dela duhovne i svetovne muzike.   
 KONCERTI BEOGRADSKE FILHARMONIJE U SAD

Beogradska filharmonija će po prvi put gostovati u SAD u oktobru ove godine. Koncerti će biti održani u Čikagu (6.oktobra), Klivlendu (7.oktobra), Vašingtonu (8.oktobra) i Njujorku (9.oktobra).

Koncert u Čikagu će se održati 6.oktobra 2014.godine u Symphony Orchestra Hall (220 S. Michigan Avenue, Chicago, IL 60604) sa početkom u 19,30 časova.

Koncert u Klivlendu će se održati 7.oktobra 2014.godine u Severance Hall (11001 Euclid Ave, Cleveland, OH 44106) sa početkom u 19,30 časova.

Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu poziva ljubitelje klasične muzike da iskoriste ovu jedinstvenu priliku da pozdrave članove Beogradske filharmonije i uživaju na koncertima u Čikagu i Klivlendu.   

Više informacija o Beogradskoj filharmoniji i turneji u SAD možete naći ovde

Informacije o kartama za koncert u Čikagu možete naći ovde.

Informacije o kartama za koncert u Klivlendu možete naći ovde.
 UDŽBENICI ZA SRPSKE ŠKOLE U MILVOKIJU I ČIKAGU

Konzul žeran Dejan Radulović je posetio srpsku školu Sveti Sava u Milvokiju i srpsku akademiju Sveti Sava u Čikagu. Tom prilikom su uručeni udžbenici srpskog jezika koje je Generalni konzulat Srbije pribavio u saradnji sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije. Udžbenike je doniralo izdavačko preduzeće Eduka iz Beograda.

Generalni konzulat izuzetno ceni misiju koje ove škole imaju za očuvanje identiteta srpske zajednice, srpske kulture i jezika.  Izraženo je očekivanje da će donirani udžbenici dodatno pomoći i olakšati nastavnicima i učenicima učenje srpskog jezika. Predstavnici škola i sveštenici crkve Sveti Sava u Milvokiju i Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Čikagu su izrazli zahvalnost na doniranim udžbenicima.
 MAESTRO KULENOVIĆ NA ČELU LAKE FOREST SYMPHONY

Srpski dirigent Vladimir Kulenović nedavno je izabran za muzičkog direktora Lake Forest simfonijskog orkestra, koji postoji više od pedeset godina. Na ovo mesto je izabran od 150 kanadidata iz čitavog sveta.

Ovogodišnja muzička sezona, pod vođstvom maestra Vladimira Kulenovića, je otvorena gala koncertima 6. i 7. septembra na kojim su izvođena dela Hajdna, Betovena, Glazunova, kao i “Srpska fantazija” od Korsakova. Specijalni gost na koncertu je bio violinista Stefan Milenković.

Konzul žeran se susreo sa maestrom Kulenovićem i tom prilikom mu čestitao na izboru i poželeo uspešnu muzičku sezonu.

Oba koncerta su održana pred punom salom, prevashodno američke publike koja je ovacijama pozdravila izođače, novog muzičkog direktora kao i specijalnog gosta.

Više o koncertu i maestru Kulenoviću možete naći ovde.
 VEČE SA VIDOM OGNJENOVIĆ

U Generalnom konzulatu je održano književno veče sa književnicom i pozorišnom rediteljkom Vidom Ognjenović. O njenom književnom radu je govorila Jelena Banković Moravčević, profesor engleskog jezika i književnosti na koledžu Oakton u Čikagu. Vida Ognjenović je čitala odlomke iz svojih knjiga ’’Otrovno mleko maslačka’’ i ’’Posmatrač ptica’’, kao iz nove knjige eseja ’’Postojanost zagonetke’’ koja će tek izaći. Prisutni su imali priliku da postavljaju pitanja i razgovaraju sa Vidom Ognjenović.

Pročitajte više ovde.BEOGRAD U “STATE MAGAZINE”

Magazin Stejt departmenta “State Magazine” predstavlja Beograd, zbratimljeni grad Čiikaga, u najnovijem izdanju kao specijalni mesečni prilog. Pročitajte članak u digitalnom izdanju magazina od strane 16 do 21 ovdeSRBIJA DOBILA DOZVOLU ZA DIREKTNE LETOVE SA SAD

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je Srbija dobila dozvolu za direktne letove iz Beograda za SAD od druge polovine 2015. godine i dodao da će "Air Srbija" leteti na liniji Beograd–Čikago.

Premijer Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa ambasadorom SAD u Srbiji Majklom Kirbijem istakao da je naša zemlja, nakon više decenija, ponovo dobila dozvolu za letove domaće avio-kompanije za Ameriku.

Pored leta iz Beograda za Čikago, cilj je da "Air Srbiji" bude odobreno da leti i za Njujork, naglasio je premijer. On je rekao da je ispunjen najteži zahtev američkih vazduhoplovnih vlasti i da je ostalo još nekoliko uslova koje je potrebno zadovoljiti, i izrazio uverenje da će Srbija ispuniti sve zahteve koji se odnose na bezbednosti letova.

Ambasador Kirbi je ukazao na to da su američke vazduhoplovne vlasti donele odluku o tome da je Srbija obezbedila status "kategorije jedan" koji omogućava direktne letove iz Beograda ka SAD.U SLAVU RATNIKA

Srpska zajednica u Čikagu je prigodnom svečanošću pod nazivom ’’Cer i Kolubara: U slavu ratnika’’ obeležila 100-godišnjicu Prvog svetskog rata. O Velikom ratu i doprinosu slavne srpske vojske su govorili vladika Longin i konzul-žeran Dejan Radulović.

U kulturno-umetničkom programu su učestvovali glumci srpskog pozorišta ’’Mira Sremčević’’ u Čikagu, hor ’’Branko Radičević’’ i folklorni ansambl ’’Soko’’. Proslava je održana u svečanoj sali srednje škole Amundsen u Čikagu.

Proslavu je organizovala crkveno-školska opština Sabornog hrama svetog Vaskrsenja Hristovog u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Čikagu.
 ODBOJKAŠI SRBIJE U ČIKAGU

Odbojkaška muška reprezentacija Srbije je boravila od 11. do 15. juna ove godine u Čikagu. Reprezentacija je igrala dve utakmice sa reprezentacijom SAD u okviru Svetske odbojkaške lige za 2014. godinu. Sportska organizacija Čikaga je obavestila da će po jedan dolar od svake prodate karte za utakmice biti uplaćen za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji.

Delegacija odbojkaške reprezentacije je posetila Generalni konzulat. Takođe, odbojkaška reprezentacija Srbije je posetila manastir Nova Gračanica gde je reprezentativce pozdravio veliki broj pripadnika srpske zajednice u Čikagu.
 PRINC I PRINCEZA KARAĐORĐEVIĆ U ČIKAGU

Princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević su boravili u Čikagu. Tim povodom, humanitarna organizacija ’’Lifeline’’, pod pokroviteljstvom princeze Katarine Karađorđević, organizovala je donatorsku večeru u Srpsko-američkom muzeju sveti Sava – Tesla u Čikagu.

Skupu je prisustvovalo više od 100 gostiju. Princeza Katarina je u svom obraćanju upoznala prisutne sa posetom poplavljenim područjima i apelovala na pomoć. U ime Generalnog konzulata prisutnima se obratio konzul žeran.

Pored ovog skupa, organizovana je i donatorska večera u okviru akcije ’’Zajedno za decu’’ na kojoj su prisustvovali predstavnici grčke i srpske zajednice u Čikagu. U svim obraćanjima na večeri istaknuto je prijateljstvo između dva naroda i značaj uzajamne pomoći i solidarnosti.
 ODBOJKA: SRBIJA – SAD U ČIKAGU 13. i 14. JUNA

Odbojkaška reprezentacija Srbije će odigrati dve utakmice sa reprezentacijom SAD 13. i 14. juna ove godine u Čikagu. Utakmice se igraju u okviru Svetske odbojkaške lige za 2014. godinu.

Utakmice će se igrati 13. i 14. juna sa početkom u 19,00 časova u UIC Pavilon (525 South Racine, Chicago, IL 60607). Generalni konzulat poziva ljubitelje odbojke i sve zainteresovane da ovom prilikom podrže odbojkašku reprezentaciju Srbije.

Za više informacija o učešću srpske reprezentacije u okviru Svetske odbojkaške lige možete pročitati ovde.

Za informacije o ulaznicama molimo posetite www.ticketmaster.comSTOGODIŠNJICA PRVOG SVETSKOG RATA

Program u spomen stogodišnjice srpskog učešća u Prvom svetskom ratu pod nazivom ’’Cer i Kolubara: U Slavu ratnika’’ održaće se 14.juna 2014. godine sa početkom u 19,00 časova u Amundsen High School (5110 N. Damen Avenue, Chicago, Illinois 60625). U programu učestvuju folklorni ansambl Soko, hor Branko Radičević i dramski umetnici Srpskog pozorišta u Čikagu. Ulaz je slobodan.

Svečanost organizuje Saborni hram Svetog Vaskrsenja Hristovog u Čikagu u saradnji sa Eparhijom novogračaničko -srednjezapadnoameričkom i Generalnim konzulatom Republike Srbije u Čikagu.DONACIJE KOMPANIJE ’’PMI CARTONING’’

Konzul žeran Dejan Radulović je posetio kompaniju ’’PMI Cartoning INC’’ iz Elk Grove Village koja je uplatila iznos od 10.000 dolara za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji. Konzul žeran je razgovarao sa predsednikom kompanije Brankom Tišmom i tom prilikom se zahvalio na donaciji. Istovremeno, Branko Tišma je obavestio da su radnici kompanije pokrenuli međusobno akciju na prikupljanju donacija. Kompanija će iznos, koji budu prikupili radnici, uvećati za isti iznos i ukupna sredstva uplatiti na račun Generalnog konzulata.

Kompanija ’’PMI Cartoning INC’’ posluje 21 godinu u Elk Grove Village i ima svoj pogon u Kraljevu, Srbija.
 KONCERT STEFANA MILENKOVIĆA U ČIKAGU

Donatorski koncert renomiranog violiniste Stefana Milenkovića održan je 6. juna ove godine u Čikagu. Pored čuvenog violiniste, na koncertu je učestvovao i pijanista Rohan De Silva. Muzički umetnici su svirali pred punom Fulton salom Univerziteta u Čikagu. Nakon koncerta publika je imala priliku da se sretne sa umetnicima.

Prikupljene donacije na koncertu su namenjene za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji. Koncert je organizovao Srpsko-američki muzej sveti Sava – Tesla.
 VATERPOLO: SRBIJA – SAD U SAN FRANCISKU OD 4. DO 8.JUNA

Vaterpolo muška reprezentacija Srbije će biti gost američke vaterpolo reprezentacije u periodu od 4.juna do 8.juna 2014. godine u San Francisku. Dva nacionalna tima će odigrati četiri utakmice. Deo prihoda sa utakmica će biti namenjen poplavljenim područjima u Srbiji.

Raspored utakmica možete naći ovde.

Generalni konzulat poziva ljubitelje vaterpola i sve zainteresovane da ovom prilikom podrže vaterpolo reprezentaciju Srbije.
 ODLAZAK PROFESORA RADULOVAČKOG

Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu je sa velikom tugom primio vest da je profesor Miodrag Radulovački iz Čikaga preminuo tokom svog boravka u Srbiji. Odlaskom profesora Radulovačkog Generalni konzulat i srpska zajednica u SAD su izgubili prijatelja i uglednog člana srpske dijaspore.  Generalni konzulat izražava duboku zahvalnost profesoru Radulovačkom na svemu što je učinio za srpski narod u rasejanju i matici. Njegova misija i nesebična pomoć koju je pružao biće zauvek upamćeni. Kao veliki donator i dobrotvor ostaće inspiracija svima koji su ga poznavali, a posebno srpskoj zajednici u Čikagu. POMOĆ POPLAVLJENIM PODRUČJIMA U SRBIJI

Povodom nezapamćenih poplava u Srbiji, Vlada Republike Srbije otvorila је devizne račune na koje se mogu uplatiti novčana sredstva za pomoć ugroženim delovima Srbije. U pitanju je namenski devizni račun čija će se sredstva koristiti za otklanjane posledica od poplava. 

Brojeve računa u dolarima i evrima možete preuzeti ovde.

Takodje, čekovi ili Money Order-i naslovljeni na Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu se mogu slati na Generalni Konzulat na adresi: 201 E Ohio Street, unit 200, Chicago, IL 60611, sa naznakom "Poplave - pomoć".

Donacije se mogu uplatiti i putem PayPal-a ovde.

Više informacija o poplavama i pomoći možete naći ovde.

Generalni konzulat se zahvaljuje svima koji su uputili ili ponudili pomoć. Istovremeno, Generalni konzulat poziva sve zainteresovane koji su u prilici da svojim uplatama pomognu ugroženom stanovništvu i saniranju štete od poplava.

Do 8. avgusta 2014. na račun Generalnog konzulata je uplaćeno 78.905,09 dolara.

Prikupljanje humanitarne pomoći u Čikagu. Pogledajte video.

Poplave u Srbiji - video iz vazduha
 SAOPŠTENJE O HUMANITARNOJ POMOĆI

Diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u SAD i Kanadi izražavaju zahvalnost na radu i aktivnostima svih humanitarnih i neprofitnih organizacija registrovanih na teritoriji SAD i Kanade na prikupljanju humanitarne pomoći za poplavljena područja u Republici Srbiji. Ni jedna organizacija ili udruženje dijaspore nije dobila od Vlade Republike Srbije ekskluzivno pravo da prikuplja i šalje humanitarnu pomoć.

Diplomatsko-konzularna predstavništa Republike Srbije izuzetno cene napore i aktivnosti svih organizacija, udruženja i klubova srpske dijaspore, Srpske pravoslavne crkve i svih građana angažovanih na zajedničkoj akciji prikupljanja humanitarne pomoći i svima stoje na raspolaganju kako bi pomogli da humanitarna pomoć stigne do onih kojima je napotrebnija.
 PISMO GRADONAČELNIKA ČIKAGA

Povodom ljudskih žrtava i stradanja gradjana u poplavama na teritoriji Republike Srbije gradonačelnik Čikaga Rahm Emanuel uputio je pismo konzulu žeranu sledeće sadržine:

“Kao gradonačelnik i u ime grada Čikaga, želeo bih da izrazim svoje najdublje saučešće Vama i građanima Srbije dok Vaša zemlja pati od devastacije masovnih poplava i klizišta.

Građani Čikaga su zajedno u mislima sa građanima Srbije u ovoj katastrofi. Grad Čikago i Republika Srbija dele dugu istoriju prijateljstva čemu svedoči i bratimljenje Čikaga sa Beogradom od 2005.godine. Ovaj odnos ostaje nepopustljiv u vreme radosti, kao i tuge. U ovom teškom trenutku, znajte da su naše misli i molitve sa porodicama i voljenima onih pogođenim poplavama i klizištima.

Nadam se da ćete naći neku utehu znajući da su misli građana Čikaga sa vama i sa srpskim narodom“.
 SUSRET SA ZAMENIKOM GRADONAČELNIKA ČIKAGA

Konzul žeran Dejan Radulović je imao susret sa zamenikom gradonačelnika Čikaga Steve Koch i tom prilikom obavestio o dramatičnoj situaciji u Srbiji povodom poplava. Izrazio je očekivanje da Čikago, kao bratski grad Beograda, pruži odgovarajuću podršku Beogradu i Srbiji. Istovremeno, konzul žeran je obavestio o aktivnostima Generalnog konzulata i srpske zajednice u Čikagu na prikupljanju pomoći poplavljenim područjima.

Zamenik gradonačelnika Steve Koch je izrazio saučešće povodom žrtava i žaljenje za posledice izazvane poplavama. Preneo je da će o susretu obavestiti gradonačelnika Emanuela i razmotriti mogućnost podrške.

U toku razgovora, razmenjena su mišljenja o saradnji bratskih gradova Beograda i Čikaga u predstojećem periodu.
 Izložba rimskih careva u San Francisku i Los Anđelesu

Izložba replika statua ostamnaest rimskih careva rođenih na teritoriji Srbije održana je 17. i 18. maja 2014.g. u Sabornom hramu svetog Jovana Krstitelja u San Francisku. Tom prilikom predstavljeno je arheološko nalazište Viminacijum pred stotinak parohijana.

Izložba će biti predstavljena i u crkvi Svetog Save u Los Anđelesu 24. i 25. maja 2014.g.

Istovremeno, u crkvi u San Francisku je organizovano prikupljanje pomoći za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji.
 FUDBAL: SRBIJA – PANAMA U ČIKAGU 31. MAJA

Povodom fudbalske utakmice nacionalnih reprezentacija Srbije i Paname u Čikagu u Generalnom konzulatu je održana konferencija za štampu. Predstavnici medija su upoznati sa programom boravka reprezentacije u Čikagu

Ovo je prvi put da reprezentacija Srbije gostuje na teritoriji SAD. Fudbalska reprezentacija Srbije će odigrati utakmicu sa reprezentacijom Paname 31. maja 2014. na stadionu Tojota Park u Čikagu. Pre utakmice u Čikagu, reprezentacija će igrati protiv reprezentacije Jamajke u Njujorku 26. maja 2014. Na poziv selekcije Brazila, reprezentacija Srbije će iz Čikaga otputovati u Sao Paolo i tamo odigrati utakmicu protiv domaćina Svetskog prvenstva.

Upućen je poziv ljubiteljima fudbala u Čikagu da dodju na utakmicu i uživaju u fudbalskom spektaklu. Posebno su pozvani predstavnici srpske zajednice kako bi pružili podršku nacionalnom fudbalskom timu. To će biti prilika da se sretnu i vide najbolji fudbalski igrači Srbije.

Više informacija o turneji i kartama možete naći ovde.PROFESORI IZ SRBIJE U ČIKAGU

Grupa profesora tehničkih fakulteta sa više univerziteta u Srbiji je bila na studijskom putovanju u SAD u organizaciji World Chicago i Kongresne biblioteke. Tom prilikom su boravili u Vašingtonu i Čikagu. Tokom boravka u Čikagu profesori su posetili Generalni konzulat i  upoznali se sa radom ovog diplomatsko–konzularnog predstavništva, posebno o mogućnostima u uspostavljanju saradnje sa ovdašnjim univerzitetima, kao i o saradnji Generalnog konzulata sa srpskom dijasporom.KONCERT ZA KOLARAC U ČIKAGU

Donatorski koncert za Kolarčevu zadužbinu održan je 2. maja u Čikagu. Pred punom salom Saint Paul’s Lutheran Church u Evanstonu nastupali su renomirani muzički umetnici Stefan Milenković – violina, Olga Bojović – vokal i pijanisti Kurt Wersterberg, Jasna Popović, Renee Jakovčić, Đorđe Radosavljević i Kristijan Civljak. Na programu su pored dela velikih umetnika klasične muzike bile i kompozicije Nataše Bogojević, srpske kompozitorke iz Čikaga.

Nakon koncerta, publika je bila u prilici da se sretne sa muzičarima. Veliko interesovanje publike je posebno izazvao nastup i susret sa Stefanom Milenkovićem. Video sa koncerta možete pogledati ovde.

Pre koncerta u Čikagu, koncerti za Kolarac su održani u Njujorku i Vašingtonu. Očekuje se da će isti biti organizovani i u drugim gradovima SAD (Boston, Majami, Los Anđeles), kao i u evropskim gradovima (London, Pariz). Prikupljena sredstva na koncertima će se koristiti za kupovinu novog koncertnog klavira za Kolarčevu zadužbinu u Beogradu.

Koncert u Čikagu su organizovali Generalni konzulat Republike Srbije, New Artists Management i Srpsko-američki muzej sveti Sava.

Generalni konzulat Republike Srbije se zahvaljuje muzičkim umetnicima, publici i svima koji su svojim donacijama doprineli uspešnosti koncerta. Takođe, Generalni konzulat se zahvaljuje kompaniji Z Living Interiors LCC koja je sponzorisala koktel nakon koncerta.

Više o koncertu možete pročitati ovde

Pismo zahvalnosti direktorke Kolarca možete pročitati ovde
 SRBIJA - PANAMA U ČIKAGU 31.MAJA

Fudbalska reprezentacija Srbije će odigrati utakmicu sa reprezentacijom Paname 31. maja 2014. na stadionu Toyota Park u Čikagu. Pre utakmice u Čikagu, reprezentacija će igrati protiv reprezentacije Jamajke u Njujorku 26. maja 2014. Na poziv selekcije Brazila, reprezentacija Srbije će iz Čikaga otputovati u Sao Paolo i tamo odigrati utakmicu protiv domaćina Svetskog prvenstva.

Ovo je po prvi put da reprezentacija Srbije pod tim imenom gostuje na teritoriji SAD. To će biti prilika da brojna srpska dijaspora u SAD podrži nacionalnu fudbalsku reprezentaciju.

Za više informacija o utakmici u Čikagu posetite www.ticketmaster.comRETROSPEKTIVA SRPSKOG FILMA

Najstariji srpski dokumentarni film ''Krunisanje kralja Petra I'' iz 1904.g., i prvi srpski igrani film ''Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa'' iz 1911.g. prikazani su u Srpsko-američkom muzeju sveti Sava u Čikagu. Projekcijom ovih filmova je započela Retrospektiva srpskog filma u okviru koje će biti prezentovano dvadesetak ostvarenja srpske kinematografije.

Projekcije filmova će biti svake nedelje do 1.jula 2014. godine. Retrospektivu srpskog filma su organizovali Srpsko-američki muzej sveti Sava i Katedra za slovenske jezike i književnost Univerziteta u Čikagu.

Više o Retrospektivi srpskog filma možete pročitati ovde.KONCERT ZA KOLARAC

Donatorski koncert za Kolarčevu zadužbinu održaće se 2. maja 2014. godine u Evanstonu, Ilinois sa početkom u 19,30 časova na adresi Saint Paul's Lutheran Church, 1004 Greenwood St. Evanston, IL 60201. Ulaz na koncert je slobodan - donacije se primaju sa zahvalnošću. Prikupljene donacije će se koristiti za kupovinu novog koncertnog klavira za Kolarčevu zadužbinu u Beogradu.

Na koncertu će nastupati renomirani muzički umetnici: Stefan Milenković - violina, Jasna Popović - klavir, Olga Bojović - vokal, dr. Kurt Wersterberg - klavir, Renee Jakovčić - klavir, George Radosavljević - klavir, Kristijan Civljak - klavir i Nataša Bogojević - kompozitor. Program će se sastojati od klasične muzike sa džez aranžmanima srpske muzike.

Donatorski koncerti za Kolarac se održavaju u više gradova u SAD i Evropi (Boston, Vašington, Njujork, Majami, London, Pariz, Beograd).

Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu, New York Artists Management i Srpsko-američki muzej sveti Sava pozivaju sve ljubitelje klasične muzike da prisustvuju koncertu i svojim donacijama doprinesu uspehu akcije ''Koncerti za Kolarac''.Metalac na sajmu u Čikagu

Kompanija Metalac iz Gornjeg Milanovca je predstavila svoje proizvode na Medjunarodnom sajmu za kuću i pokućstvo u Čikagu od 15. do 18.marta 2014.g. Ovo je desеta godina kako je Kompanija Metalac prisutna na američkom tršištu. Kompanija distribuira svoje prizvode kroz trgovinske lance Ross i Kohl’s, kao i u etno prodavnicama u regionu srednjeg zapada SAD. Štand Metalca na sajmu su posetili predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu.GLASANJE U ČIKAGU

Povodom parlamentarnih izbora u Republici Srbiji, biračko mesto u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu je bilo otvoreno 15.marta 2014.g. Na glasanje je izašlo 45 odsto od ukupnog broja upisanih birača u izvodu iz biračkog spiska za konzularno područje Generalnog konzulata u Čikagu. POVODOM PARLAMENTARNIH IZBORA U REPUBLICI SRBIJI

Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu obaveštava državljane Republike Srbije da će biračko mesto u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu biti otvoreno 15. marta 2014.godine u vremenu od 7:00 časova do 20:00 časova.  Generalni konzulat je uputio pozive za glasanje putem pošte svim državljanima Republike Srbije koji su se prijavili za glasanje, odnosno,  koji se nalaze na izvodu iz biračkog spiska za Generalni konzulat u Čikagu.

Podsećamo državljane Republike Srbije da prilikom dolaska na biračko mesto obavezno ponesu važeći identifikacioni dokument izdat od strane organa Republike Srbije (pasoš, lična karta ili vozačka dozvola). 
 PARLAMENTARNI IZBORI U R.SRBIJI 2014 - JAVNI OGLAS

GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE SRBIJE U ČIKAGU OBJAVLJUJE

J A V N I  O G L A S

POVODOM PARLAMENTARNIH IZBORA U REPUBLICI SRBIJI
16.MARTA 2014. GODINE.


Pozivaju se državljani Republike Srbije sa boravkom u SAD, na jurisdikcionom području Generalnog konzulata u Čikagu da se prijave radi glasanja u SAD, odnosno radi upisa na poseban izvod iz biračkog spiska za glasače koji borave u inostranstvu. Prijave će se primati najkasnije do 21. februara 2014. godine.

Napominjemo da je, shodno propisima, neophodno podneti novu prijavu, bez obzira na prijave podnete ranije radi učešća na prethodnim izborima.

Formular za prijavu možete preuzeti ovde.  Popunjen i potpisan formular, zajedno sa kopijom važećeg biometrijskog pasoša, lične karte ili vozačke dozvole Republike Srbije potrebno je dostaviti Generalnom konzulatu u Čikagu poštom, faksom ili e-mailom.

Adresa: Consulate General of the Republic of Serbia
            201 E Ohio Str. Suite 200
            Chicago, IL  60611
Fax: (312) 670-6787
E-mail: info@scgchicago.org

Generalni konzulat će, po dobijanju konačnog biračkog spiska od Republičke izborne komisije, uputiti pozive za glasanje.

Više informacija o glasanju u inostranstvu možete naći ovde.
 PREDSTAVLJENI AIR SERBIA I ZDRAVSTVENI TURIZAM

Predstavnici AIR Serbia su organizovali prezentaciju svojih usluga i planova u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu. Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa novom flotom kompanije, novim logom, kvalitetom servisa i destinacijama na kojima AIR Serbia saobraća. Predstavnik AIR Serbia je obavestila da su direktni letovi ka Americi u strateškom planu kompanije.

Istovremeno, u Generalnom konzulatu su predstavnici Srpskog kongresa ujedinjenja iz Beograda predstavili projekat medjunarodnog licenciranja srpskih banja. Projekat se realizuje u saradnji sa USAID. U tu svrhu, tokom prezentacije, sprovedena je anketa prisutnih u vezi sa zdravstvenim turizmom.

                             
 FIAT 500L na sajmu automobila u Čikagu

Na najvećem sajmu automobila u SAD u Čikagu, predstavljen je i kragujevački FIAT 500L. Ovaj porodični automobil poseduje prepoznatljiv italijanski stil, znatno je veći od FIAT 500 modela i poseduje dovoljno prostora i veliki gepek. Svi modeli imaju turbo 1,4-litarski četvorocilindrični motor i prednji pogon. Dostupan je u četiri varijante: Pop, Izi, Treking i Loundz. FIAT 500L Treking verzija privlači veliku pažnju posetilaca u Čikagu. Sajam je otvoren od 8. do 17. februara 2014.POSETA DRŽAVNOG SEKRETARA MUP SRBIJE BOŽOVIĆA ČIKAGU

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije Vladimir Božović boravio je u poseti Čikagu od 7. do 10. februara 2014. godine. Državni sekretar Božović je razgovarao sa predstavnicima FBI u Čikagu o saradnji i perspektivama dalje saradnje sa MUP Republike Srbije.

Takodje, gospodin Božović je imao susret sa predstavnicima srpske dijaspore i prisustvovao liturgiji u manastiru Nova Gračanica. Državni sekretar Božović je sa predstavnicima Generalnog konzulata prisustvovao reprizi premijere pozorišnog komada ’’Profesionalac’’ Dušana Kovačevića u Srpsko-američkom muzeju sveti Sava u Čikagu.


 

 

 SERVIS ZA BRZE ODGOVORE

Obaveštavamo da je Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu osnovala Servis za brze odgovore sa namerom da pruži pomoć u procesu dobijanja odgovora na pitanja dijaspore i Srba u regionu koja su u nadležnosti državnih organa  (lična dokumenta, državljanstvo, statusna pitanja, pitanja svojine, dopunske škole i druga prosvetna pitanja).

Pitanja se mogu postaviti elektronskim putem (sajt Kancelarije: www.dijaspora.gov.rs), putem telefona (broj +381 11 3202 937) i ličnim dostavljanjem u prijemno odeljenje brzih odgovora: Beograd, Vasina 20, radnim danom od 09:00 do 16:00 časova.Festival srpskog filma u Čikagu od 6. do 8. decembra 2013.godine

 

 

Srpski filmski festival održaće se u Čikagu od 6. do 8. decembra 2013 godine.
Publika će moći da pogleda sedam filmova i to - Krugove Srđana Golubovića, Falsifikator Gorana Markovića, Kad svane dan Gorana Paskaljevića, Ajs Manuš (Eyes Manouche) Ratka Momčilovića, Mamaroš Momčila Mome Mrdakovića, Državu Jelene Marković i Put ružama posut Olivere Šaranović.


Opširnije...
POZIV ZA PRIKUPLJANJE NOVČANE POMOĆI NASTRADALIMA U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI U SEVERNOJ DAKOTI

POŠTOVANI SUGRAĐANI,

U PETAK 4 O.M. U 17.35 U SEVERNOJ DAKOTI DOGODILA SE TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U KOJOJ JE IZGUBIO ŽIVOT NAŠ SUGRAĐANIN VLADAN JOVANOVIĆ, A TEŠKO SU POVREĐENI DUŠAN TRAVICA I GORAN ŠIŠARICA. NJIHOVI PRIJATELJI SU UZ NJIH I U STALNOJ KOMUNIKACIJI SA GENERALNIM KONZULATOM R.SRBIJE U ČIKAGU KAO I AMBASADOM U VAŠINGTONU.


Opširnije...
Srpski Patrijarh odlikovao Generalnog konzula u Čikagu

Na svečanom banketu održanom u Manastiru Nova Gračanica u Čikagu u čast Generalnog konzula Deska Nikitovića, Vladika Novogračanički i Srednjezapadno Američki Longin uručio Nikitoviću orden Cara Konstantina kojim ga odlikuje Srpski Patrijarh Irinej

Vladika Longin priredio je u manastiru Nova Gračanica prijem u čast Deska Nikitovića, koji je od 1. marta, 2003. godine do 28. septembra 2013. godine bio na funkciji Generalnog konzula u Čikagu. Skupu je prisustvovalo oko 300 zvanica, uključujući predstavnike svih nacionalnih organizacija dijaspore u Americi, veliki broj uglednih i poslovnih ljudi, advokata, lekara, kao i Vuk Nastić, otac dvoje maloletne dece iz Kalifornije koja su bila odvojena od roditelja oko osam meseci, a tek posle intervencije Generalnog konzula Nikitovića vraćena roditeljima.


Opširnije...
Izložba "Milanski edikt "

Generalni konzulat R.Srbije u Čikagu ima čast da vas pozove na svečano otvaranje izložbe "Milanski edikt"

10. oktobra 2013. u 7:30PM
Srpsko američki muzej “Sveti Sava”
448 W. Barry Ave.
Chicago, IL. 60657


Gost govornik:
Profesor Miomir Korać iz Beograda


Izložba traje od 10. do 24. oktobra 2013.

 


Opširnije...
Program učenja srpskog jezika na daljinu

Na Filološkom fakultetu u okviru Centra za srpski kao strani jezik, pokrenut je program učenja srpskog jezika na daljinu.

 


Opširnije...
OBAVEŠTENJE O RADNIM I NERADNIM DANIMA TOKOM PRVOMAJSKIH I VASKRŠNJIH PRAZNIKA

Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu obaveštava da će biti zatvoren 1. i 2. maja 2013. god. zbog proslave Praznika rada.
U petak 3.maja Generalni konzulat će raditi od 9-17 h.
U ponedeljak 6. maja Generalni konzulat će biti zatvoren (Prvi dan Uskrsa).Predstavnici SIEPE u Čikagu od 21.-23.marta 2013

U periodu 21-23. mart 2013. Božidar Laganin, Direktor Agencije SIEPA (Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije) i Vladimir Tomić, Asistent direktora, posetili su Čikago u cilju razgovora sa potencijalnim američkim investitorima koji su iskazali zainteresovanost za Srbiju.


Opširnije...
Proslava Dana državnosti Republike Srbije

Generalni konzulat R. Srbije u Čikagu priredio je prijem povodom Dana državnosti R. Srbije 14. februara 2013. godine u Preston Bredli sali Kulturnog centra Čikaga, jednoj od najprestižnijih sala u Čikagu.


 


Opširnije...
Vesti
AKTUELNO
AKTIVNOSTI
OPROŠTAJNI PRIJEM KONZULA RADULOVIĆA
OSAM VEKOVA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE
REZULTATI KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA DIJASPORE
POSETA PRESTOLONASLEDNIKA ALEKSANDRA I PRINCEZE KATARINE ČIKAGU
“BALKANSKI ŠPIJUN” DUŠANA KOVAČEVIĆA U ČIKAGU
POSETA AMERIČKOM JEVREJSKOM KOMITETU U ČIKAGU
ATLETSKI PODUHVAT MARATONCA GORANA NIKOLIĆA U ČIKAGU
SUFINANSIRANJE PROJEKATA DIJASPORE
POSETA SRPSKOJ ZAJEDNICI U DALASU
FOLKLORNI FESTIVAL “IZA SEDAM GORA”
PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE U ČIKAGU
PROMENA RADNOG VREMENA U RADU SA STRANKAMA
KONZULARNI DAN U DALASU, TEKSAS
PRAZNIČNI PRIJEM ZA DIJASPORU
SRPSKI FILMSKI FESTIVAL 2018. U ČIKAGU
PREZENTACIJA RTS PLANETE
IZLOŽBA “ALBUM SEĆANJA NA NAŠE PRETKE IZ PRVOG SVETSKOG RATA”
KONZULARNI DAN NA SRPSKOM FESTIVALU U FENIKSU, ARIZONA
POSETA SRPSKOJ ZAJEDNICI U AUSTIN-u, TEKSAS
OTVARANjE IZLOŽBE POVODOM PRVOG SVETSKOG RATA 10. NOVEMBRA
KONZULARNI DAN U FENIKSU, ARIZONA
KONZULARNI DAN NA FESTIVALU U SAN MARKOSU
TRENING NOVAKA ĐOKOVIĆA SA DECOM IZ ČIKAGA
OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN MIRA U ČIKAGU
KONZULARNI DANI TOKOM “SRBIJADE 2018” U KLIVLENDU
DAN KADA SE ZASTAVA SRBIJE VIJORILA IZNAD BELE KUĆE
KONZULARNI DAN U JUŽNOJ KALIFORNIJI
BEJZBOL REPREZENTACIJA SRBIJE U INDIJANI
DANI SVETOG MARDARIJA U LIBERTVILU
OBELEŽAVANjE 100-GODIŠNjICE SAVEZNIŠTVA SRBIJE I SAD U PRVOM SVETSKOM RATU
KONCERTI “KOSOVSKIH BOŽURA” NA SREDNjEM ZAPADU
“DANI DUŠANA KOVAČEVIĆA” U ČIKAGU
ODBOJKAŠI SRBIJE U ČIKAGU
PRIJEM U DRŽAVLJANSTVO PO OSNOVU PREBIVALIŠTA U SRBIJI
“HIPNOZA JEDNE LjUBAVI” DUŠANA KOVAČEVIĆA U KULTURNOM CENTRU SERVANTES U ČIKAGU
DOKUMENTARNI FILM “DRUGI SUSRET” PRIKAZAN U GENERALNOM KONZULATU
POSETA SRPSKOJ ZAJEDNICI U LOS ANĐELESU
OTVOREN POČASNI KONZULAT U LOS ANĐELESU
KONZULARNI DAN U LOS ANĐELESU
SUFINANSIRANjE PROJEKATA DIJASPORE
PREZENTACIJA SRBIJE NA POSLOVNOM FORUMU
ZAHVALNICE PREDSTAVNICIMA SRPSKE ZAJEDNICE
AMERIČKA PREMIJERA FILMA “KOSOVO – MOMENAT U CIVILIZACIJI”
PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE U ČIKAGU
SVETOSAVSKE PROSLAVE U MILVOKIJU I ČIKAGU
PRIJEM ZA DIJASPORU U KONZULATU
FESTIVAL SRPSKOG FILMA U ČIKAGU
OBELEŽEN DAN PRIMIRJA
PREZENTACIJA SRBIJE NA SAJMU NEKRETNINA U ČIKAGU
BEOGRADSKI MARATON GOST MARATONA U ČIKAGU
TELEGRAM SAUČEŠĆA POVODOM ZLOČINA U LAS VEGASU
MEĐUNARODNI DAN MIRA U ČIKAGU
ZAHVALNICA “PRELA” GENERALNOM KONZULATU
ŠTAND KONZULATA NA “SRBIJADI 2017”
BISTA MULUTINA MILANKOVIĆA U KLIVLENDU
BEOGRAD – DEO “UNIFEST ON THE RIVER”
DONATORSKO VEČE ZA BOLNICE U SRBIJI
DAN SEĆANJA NA PROGNANE I STRADALE SRBE
PROSLAVA SVЕTOG MARDARIJA
NOVI PASOŠ BEZ PODNOŠENJA IZVODA I UVERENJA
VEČE KARIKATURE I ANIMIRANOG FILMA
“KUMOVI” DUŠANA KOVAČEVIĆA U CERVANTES-u
POSETA SRPSKOJ ZAJEDNICI U SAN FRANCISKU
GLASANJE U ČIKAGU I SAN FRANCISKU
KNJIŽEVNO VEČE SA NIKOLOM MORAVČEVIĆEM
IZBORI ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE
SVETSAVSKE PROSLAVE U ČIKAGU I MILVOKIJU
KONKURS ZA PROJEKTE KULTURE
PRAZNIČNI PRIJEM ZA DIJASPORU
FESTIVAL SRPSKOG FILMA U ČIKAGU
VEČE SA UMETNIKOM SAVOM RAKOČEVIĆEM
POSETA SRPSKOJ ZAJEDNICI U ST. LOUIS
POSLOVNI FORUM U KONZULATU
AMBASADOR MATKOVIĆ NA UNIVERZITETU ČIKAGA
15 GODINA AKADEMIJE “SVETI SAVA” U ČIKAGU
PORUKA MIRA UZ SRPSKI FOLKLOR
VIOLINISTA STEFAN MILENKOVIĆ SA LAKE FOREST SYMPHONY
VOJNA SARADNJA SRBIJE I OHAJO
POSETA POTPREDSEDNIKA BAJDENA SRBIJI
OGLEDALO: MANJE DOKUMENATA NA ŠALTERIMA
PONOVO USPOSTAVLJEN LET IZMEĐU BEOGRADA I NJUJORKA
BISTA MILEVE MARIĆ U KLIVLENDU
ZAHVALNICA SRPSKOJ ŠKOLI U MILVOKIJU
GLASANJE U ČIKAGU
GLASANJE U ČIKAGU 23. APRILA
FILM “BRANIO SAM MLADU BOSNU” U ČIKAGU I DALASU
PROSLAVA ZBRATIMLJENIH ODNOSA BEOGRADA I ČIKAGA
JAVNI OGLAS POVODOM PARLAMENTARNIH IZBORA U REPUBLICI SRBIJI, 24. APRILA 2016.
JAČANJE EKONOMSKE SARADNJE SRBIJE I SAD
RADIONICA ZA ČIKAŠKI LADIES CLUB
KNJIŽEVNO VEČE SA VIDOM OGNJENOVIĆ
POSETA GLOBAL JEWISH ADVOCACY U ČIKAGU
KONKURS ZA PROJEKTE KULTURE
KNJIGA ŽALOSTI
PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE
POSETA UČENIKA ŠKOLE “SVETI SAVA”
27. JANUAR U ČIKAGU – DAN AKADEMIJE “SVETI SAVA”
VLADIMIR KULENOVIĆ – ČIKAŽANIN ZA 2015 GODINU
PRAZNIČNI PRIJEM ZA DIJASPORU
ČIKAGO: SRPSKI FILMSKI FESTIVAL 2015
KNJIGA O SRBIJI U VELIKOM RATU U ČIKAŠKIM BIBLIOTEKAMA
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA DIJASPORE
FESTIVAL SRPSKOG FILMA U ČIKAGU
BIZNIS PREZENTACIJA ZA STUDENTE UNIVERZITETA ILINOIS
HUMANITARNE AKCIJE LIFELINE-CHICAGO
DIREKTOR POLICIJE SRBIJE U ČIKAGU
DVADESET GODINA SRPSKOG RADIJA ČIKAGO
FILM O TESLI U LOS ANĐELESU
KONFERENCIJA MEDIJA DIJASPORE U BEOGRADU
PORUKA MIRA IZ ČIKAGA
POSETA SRPSKOG PREMIJERA SAD
POSETA PATRIJARHA IRINEJA SAD
SRPSKI POZORIŠNI FESTIVAL U ČIKAGU
SRPSKI TENISER TROICKI IGRA U ČIKAGU
SPECIJALNA OLIMPIJADA U LOS ANĐELESU
SRPSKI FOLKLOR U HARRIS THEATER
VATERPOLISTI SRBIJE U SAD
UČENJE SRPSKOG JEZIKA U GRČKOJ ŠKOLI
AMERIČKA PREMIJERA FILMA “BIĆEMO PRVACI SVETA”
POSETA AMBASADORA MATKOVIĆA ČIKAGU
ISPUNJENI SVI TEHNIČKI USLOVI ZA DIREKTNE LETOVE DO SAD
VATERPOLISTI SRBIJE U KALIFORNIJI I ČIKAGU
PREMIJERA FILMA “BIĆEMO PRVACI SVETA” U ČIKAGU
ČESTITKA GRADONAČELNIKU EMANUELU
UČENJE SRPSKOG JEZIKA U INOSTRANSTVU
USKORO DIREKTNI LETOVI DO SAD
PLAVI PASOŠI NE VAŽE
GODIŠNJICA SRPSKOG POZORIŠTA U ČIKAGU
SRPSKA ZASTAVA ISPRED CITY HALL
PREMIJERA FILMA “PRIČE IZ NJUJORŠKOG TAKSIJA” U ČIKAGU
POSETA UČENIKA WAYLAND ACADEMY
GODIŠNJICA BRATIMLJENJA ČIKAGA I BEOGRADA
LOS ANĐELES: KONCERT POVODOM VELIKOG RATA
TENISKI MEČ U ČIKAGU
ODRŽAN FESTIVAL SRPSKOG FILMA U ČIKAGU
KONZULARNI DANI U LOS ANDJELESU
TENISKI EGZIBICIONI MEČ
FESTIVAL SRPSKOG FILMA U ČIKAGU
SRPSKI AUTOMOBILISTA U ČIKAGU
UNIVERZITET INDIJANE: OKRUGLI STO O VELIKOM RATU
SOFA: UČEŠĆE SRPSKE UMETNICE
ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU SA VAŽEĆOM AMERIČKOM VIZOM
OBELEŽENA GODIŠNJICA ROĐENJA MIHAJLA PUPINA
DELEGACIJA LESKOVCA U ČIKAGU
KONCERTI BEOGRADSKE FILHARMONIJE U ČIKAGU I KLIVLENDU
MINISTAR TASOVAC U SRPSKOM MUZEJU U ČIKAGU
GODIŠNJICA SMRTI MOKRANJCA
KONCERTI BEOGRADSKE FILHARMONIJE U SAD
UDŽBENICI ZA SRPSKE ŠKOLE U MILVOKIJU I ČIKAGU
MAESTRO KULENOVIĆ NA ČELU LAKE FOREST SYMPHONY
VEČE SA VIDOM OGNJENOVIĆ
BEOGRAD U “STATE MAGAZINE”
SRBIJA DOBILA DOZVOLU ZA DIREKTNE LETOVE SA SAD
U SLAVU RATNIKA
ODBOJKAŠI SRBIJE U ČIKAGU
PRINC I PRINCEZA KARAĐORĐEVIĆ U ČIKAGU
ODBOJKA: SRBIJA – SAD U ČIKAGU 13. i 14. JUNA
STOGODIŠNJICA PRVOG SVETSKOG RATA
DONACIJE KOMPANIJE ’’PMI CARTONING’’
KONCERT STEFANA MILENKOVIĆA U ČIKAGU
VATERPOLO: SRBIJA – SAD U SAN FRANCISKU OD 4. DO 8.JUNA
ODLAZAK PROFESORA RADULOVAČKOG
POMOĆ POPLAVLJENIM PODRUČJIMA U SRBIJI
SAOPŠTENJE O HUMANITARNOJ POMOĆI
PISMO GRADONAČELNIKA ČIKAGA
SUSRET SA ZAMENIKOM GRADONAČELNIKA ČIKAGA
Izložba rimskih careva u San Francisku i Los Anđelesu
FUDBAL: SRBIJA – PANAMA U ČIKAGU 31. MAJA
PROFESORI IZ SRBIJE U ČIKAGU
KONCERT ZA KOLARAC U ČIKAGU
SRBIJA - PANAMA U ČIKAGU 31.MAJA
RETROSPEKTIVA SRPSKOG FILMA
KONCERT ZA KOLARAC
Metalac na sajmu u Čikagu
GLASANJE U ČIKAGU
POVODOM PARLAMENTARNIH IZBORA U REPUBLICI SRBIJI
PARLAMENTARNI IZBORI U R.SRBIJI 2014 - JAVNI OGLAS
PREDSTAVLJENI AIR SERBIA I ZDRAVSTVENI TURIZAM
FIAT 500L na sajmu automobila u Čikagu
POSETA DRŽAVNOG SEKRETARA MUP SRBIJE BOŽOVIĆA ČIKAGU
SERVIS ZA BRZE ODGOVORE
Festival srpskog filma u Čikagu od 6. do 8. decembra 2013.godine
POZIV ZA PRIKUPLJANJE NOVČANE POMOĆI NASTRADALIMA U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI U SEVERNOJ DAKOTI
Srpski Patrijarh odlikovao Generalnog konzula u Čikagu
Izložba "Milanski edikt "
Program učenja srpskog jezika na daljinu
OBAVEŠTENJE O RADNIM I NERADNIM DANIMA TOKOM PRVOMAJSKIH I VASKRŠNJIH PRAZNIKA
Predstavnici SIEPE u Čikagu od 21.-23.marta 2013
Proslava Dana državnosti Republike Srbije
Arhiva vesti