| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

  Радно време:
  Понедељак - Петак: 9:00 - 17:00
  Радно време са странкама: 10:00 - 16:00 *                          

  * осим у време празника

    Aдреса
    201 East Ohio Street, Suite 200
    CHICAGO, IL 60611
    USA

Телефон: + 1 312 670 6707

После радног времена у хитним случајевима:

+ 312 804 0123

Пасоши, визе, овере и матичарски послови-локал 108

Држављанство и друго - локал 105

Локација/мапа                  
Fax:     + 1 312 670-6787 Конзуларна надлежност                                        
E-mail: info@scgchicago.org Почасни конзули
web: http://www.chicago.mfa.gov.rs Адвокати

 

          

Добродошли на интернет презентацију Генералног конзулата Републике Србије у Чикагу.

Сврха ове презентације је да вас информише, али и да буде средство које ће нам омогућити узајамну комуникацију.
За сва питања на која не будете нашли одговор на овој интернет страници, позивамо вас да нам се обратите директно а ми ћемо се потрудити да одговор добијете у што краћем року. Ваше сугестије и коментари ће нам помоћи да унапредимо квалитет ове презентације.

Уједно обавештавамо да Генерални конзулат има своју е-mail листу преко које прослеђује информације о активностима Генералног конзулата, новостима у пружању конзуларних услуга, као и о културним и другим догађајима које организје Генерални конзулат или су од од значаја за нашу заједницу у САД. Уколико сте заинтересовани да путем е-mail-а добијате информације од Генералног конзулата, молимо да нас о томе обавестите на info@scgchicago.org и том приликом доставите ваше име и презиме, као и име државе у којој боравите у САД. Биће нам драго да и на тај начин будемо повезани. 

Захваљујемо се на посети.

 

 


 
 
 
ПРЕЗЕНТАЦИЈА РТС ПЛАНЕТЕ

У Генералноим конзулату је одржана презентација РТС Планете, мултимедијалне интернет платформе Радио-телевизије Србије.
На почетку презентације представнике РТС је поздравио конзул жеран Дејан Радуловић који је том приликом истакао улогу РТС као медијског јавног сервиса и посебно значај који нова мултимедијална интернет платформа може да има у мисији повезивања српске дијаспоре са матицом, и у том контексту, да на савремени технолошки начин додатно допринесе напорима да се језик, култура, традиција и идентитет српског ресејања очува.   
Садржај и могућности РТС Планете су представили др Татјана Ћитић, помоћник извршног директора за развој РТС и главни уредник РТС Планете, као и Жикица Живковић, технички координатор и веб-мастер. Присутни су били у прилици да постављају питања и у интерактивној презентацији се упознају са садржајима РТС Планете.
Поред припадника српске заједнице у Чикагу презенатцији у Генералном конзулату су присуствовали и представници свих значајнијих медија српске дијаспоре.
Ово је била прва презентација РТС Планете у једном од  дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије. 
У оквиру Недеље РТС Планете у Чикагу презентације су одржане и на више других  локација у граду и околини.


ИЗЛОЖБА “АЛБУМ СЕЋАЊА НА НАШЕ ПРЕТКЕ ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА”

Поводом стогодишњице Дана примирја и српско-америчког савезништва у Генералном конзулату је отворена изложба “Албум сећања на наше претке из Првог светског рата” 10. новембра 2018.године.
Изложба је препозната и од стране Америчке комисије за Први светски рат (The United States World War One Centennial Commission) и тим поводом је издат одговарајући сертификат. 
Изложба је реализована у сарадњи са Савезом потомака ратника Србије 1912-1920. На изложби су приказане фотографије, ратни дневници, војничка писма, дописне карте, споменице и остала историографска грађа учесника Првог светског рата коју је прикупио Савез потомака.
Програм отварања изложбе је започет приказивањем пригодног видеа о доприносу Србије и српске војске у Првом светском рату, као и захвалности САД и председника Вилсона српском наpоду. У пригодним обраћањима конзула жерана Дејан Радуловића и Александра Василића из Савеза потомака ратника Србије изражено је поштовање и почаст храбрим српским војницима и свим жртвама српског народа током Првог светског рата. Овом приликом посебно је одата почаст и сећање на хиљаде српских добровољаца из Америке који су били учесници Првог светског рата. Након тога Милeнко Шишарица из Српског позоришта у Чикагу је одрецитовао песму “Плава гробница” Милутина Бојића.

Током изложбе је приказан и пригодан видео који је припремио Савез потомака ратника Србије. Студенткиња у српској народној ношњи је свим гостима уручила значке Наталијине рамонде.
Отварању изложбе су присуствовали представници америчких институција, конзуларног кора, као и представници српских организација и припадници заједнице.
Изложба ће бити отворена у Генералном конзулату до 21.новембра 2018.године сваког радног дана у периоду од 11 до 15 часова. Заинтересовани за посету изложби је неопходно да претходно најаве посету на е-мејл Генералног конзулата.
Поводом Дана примирја у Чикагу је изведена и представа “Српска рамонда” у Ирско-америчком центру 11.новембра 2018.године. Учесници представе су глумци Српског позоришта у Чикагу и чланови фолклорног ансамбла “Око соколово” из Чикага.  Представа је извдена по сценарију и у режији Милана Андријанића из Чикага. Представи је у име Генералног конзлата присуствовао конзул жеран Дејан Радуловић.
Галерију фотографија можете погледати овде.


КОНЗУЛАРНИ ДАН НА СРПСКОМ ФЕСТИВАЛУ У ФЕНИКСУ, АРИЗОНА

Конзуларни дан је одржан је 3. новембра 2018. године у Фениксу, америчка држава Аризона, што је била прва посета представника Генералног конзулата српској заједници у тој америчкој држави.

С обзиром да је Конзуларни дан одржан у оквиру 16-тог Српског фестивала у Фениксу, Генерални конзулат је имао свој штанд на којем су посетиоци имали прилике да разговарају са представницима Генералног конзулата и добију одговоре на питања из конзуларне нaдлежности. Том приликом су пружене могуће конзуларне услуге држављанима Републике Србије, како оним на боравку у Аризони тако и држављанима Србије који су овим поводом допутовали у Феникс из Калифорније, Неваде и Новог Мескика. На штанду су посетиоци имали прилике до добију туристички промотивни материјал, као и одговоре на питања у вези са инвестирањем у Србију.

 

У оквиру програма Фестивала наступе су имали фолклорни и певачки ансамбли из Феникса, као и гостујући фолклорни ансамбли из Калифорније и Ванкувера, Канада.    

Према процени организатора, Фестивал је посетило преко пет хиљада гостију. Поред лица српског порекла, гости Фестивала су били и амерички грађани, као и припадници других етничких заједница који бораве у најширој околини Феникса. Фестивал је посетио Mark Brnovich, државни тужилац Аризоне са којим се сусрео и конзул жеран Дејан Радуловић.

Помоћ и подршку у организовању Конзуларног дана су пружили свештеник Драгомир Туба и представници црквено-школске општине “Света Сава” у Фениксу на чему је Генерални конзулат посебно захвалан.

Галерију фотографија можете погледати овде.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова