| |     latinica | english  
Насловна
ПРЕДСТАВЉЕНИ AIR SERBIA И ЗДРАВСТВЕНИ ТУРИЗАМ

Представници AIR Serbia су организовали презентацију својих услуга и планова у Генералном конзулату Републике Србије у Чикагу. Присутни су имали прилику да се упознају са новом флотом компаније, новим логом, квалтетом сервиса и дестинацијама на којима AIR Serbia саобраћа. Представник AIR Serbia је обавестила да су директни летови ка Америци у стратешком плану компаније.

Истовремено, у Генералном конзулату су представници Српског конгреса уједињења из Београда представили пројекат међународног лиценцирања српских бања. Пројекат се реализује у сарадњи са USAID.  У ту сврху, током презентације, спроведена је анкета присутних у вези са здравстсвеним туризмом.

                                                                      
                                                 

 ФИАТ 500Л на сајму аутомобила у Чикагу

На највећем сајму аутомобила у САД у Чикагу, представљен је и крагујевачки ФИАТ 500Л. Овај породични аутомобил поседује препознатљив италијански стил, знатно је већи од ФИАТ 500 модела и поседује довољно простора и велики гепек. Сви модели имају турбо 1,4-литарски четвороцилиндрични мотор и предњи погон. Доступан је у четири варијанте: Поп, Изи, Трекинг и Лоунџ. ФИАТ 500Л Трекинг верзија привлачи велику пажњу посетилаца сајма у Чикагу. Сајам је отворен од 8. до 17. фебруара 2014.  ПОСЕТА ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА МУП СРБИЈЕ БОЖОВИЋА ЧИКАГУ

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Републике Србије Владимир Божовић боравио је у посети Чикагу од 7. до 10. фебруара 2014.године.  Државни секретар Божовић је разговарaо са представницима ФБИ у Чикагу о сарадњи и перспективама даље сарадње са МУП Републике Србије.

Такође, гоподин Божовић је имао сусрет са представницима српске дијапоре и присуствовао литургији у манастиру Нова Грачаница. Државни секретар Божовић је са представницима Генералног конзулата присуствовао репризи премијере позоришног комада “Професионалац” Душана Ковачевића у Српско-америчком музеју свети Сава  у Чикагу.  


 СЕРВИС ЗА БРЗЕ ОДГОВОРЕ

Обавештавамо да је Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону основала Сервис за брзе одговоре са намером да пружи помоћ у процесу добијања одговора на питања дијаспоре и Срба у региону која су у надлежности државних органа (лична документа, држављанство, статусна питања, питања својине, допунске школе и друга просветна питања).

Питања се могу поставити електронским путем (сајт Канцеларије: www.dijaspora.gov.rs ), путем телефона (број +381 11 3202 937) и личним достављањем у пријемно одељење брзих одговора: Београд, Васина 20, радним даном од 09:00 до 16:00 часова.Фестивал српског филма у Чикагу од 6 до 8 децембра 2013.године


Српски филмски фестивал одржаће се у Чикагу од 6. до 8. децембра 2013 године.
Публика ће моћи да погледа седам филмова и то - Кругове Срђана Голубовића, Фалсификатор Горана Марковића, Кад сване дан Горана Паскаљевића, Ajс Мануш (Eyes Manouche) Ратка Момчиловића, Мамарош Момчила Моме Мрдаковића, Државу Јелене Марковић и Пут ружама посут Оливере Шарановић.


Oпширније...
ПОЗИВ ЗА ПРИКУПЉАЊЕ НОВЧАНЕ ПОМОЋИ НАСТРАДАЛИМА У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ У СЕВЕРНОЈ ДАКОТИ

ПОШТОВАНИ СУГРАЂАНИ,

У ПЕТАК 4 О.М. У 17.35 У СЕВЕРНОЈ ДАКОТИ ДОГОДИЛА СЕ ТЕШКА САОБРАЋАЈНА НЕСРЕЋА У КОЈОЈ ЈЕ ИЗГУБИО ЖИВОТ НАШ СУГРАЂАНИН ВЛАДАН ЈОВАНОВИЋ, А ТЕШКО СУ ПОВРЕЂЕНИ ДУШАН ТРАВИЦА И ГОРАН ШИШАРИЦА. ЊИХОВИ ПРИЈАТЕЉИ СУ УЗ ЊИХ И У СТАЛНОЈ КОМУНИКАЦИЈИ СА ГЕНЕРАЛНИМ КОНЗУЛАТОМ Р.СРБИЈЕ У ЧИКАГУ КАО И АМБАСАДОМ У ВАШИНГТОНУ.


 


Oпширније...
Српски Патријарх одликовао Генералног конзула у Чикагу

На свечаном банкету одржаном у Манастиру Нова Грачаница у Чикагу у част Генералног конзула Деска Никитовића, Владика Новограчанички и Средњезападно Амерички Лонгин уручио Никитовићу орден Цара Константина којим га одликује Српски Патријарх Иринеј

Владика Лонгин приредио је у манастиру Нова Грачаница пријем у част Деска Никитовића, који је од 1. марта, 2003. године до 28. септембра 2013. године био на функцији Генералног конзула у Чикагу. Скупу је присуствовало око 300 званица, укључујући представнике свих националних организација дијаспоре у Америци, велики број угледних и пословних људи, адвоката, лекара, као и Вук Настић, отац двоје малолетне деце из Калифорније која су била одвојена од родитеља око осам месеци, а тек после интервенције Генералног конзула Никитовића враћена родитељима.


Oпширније...
Изложба "Милански едикт"

Генерални конзулат Р.Србије у Чикагу има част да вас позове на свечано отварање изложбе "Милански едикт"

10. октобра 2013. у 7:30ПМ
Српско амерички музеј “Свети Сава”

448 W. Barry Ave.
Chicago, IL. 60657

Гост говорник:
Професор Миомир Кораћ из Београда

Изложба траје од 10. до 24. октобра 2013.
 


Oпширније...
Програм учења српског језика на даљину

На Филолошком факултету у оквиру Центра за српски као страни језик, покренут је програм учења српског језика на даљину.


Oпширније...
Представници СИЈЕПЕ у Чикагу од 21-23 марта 2013

У периоду 21-23. март 2013. Божидар Лаганин, Директор Агенције СИЕПА (Агенција за страна улагања и промоцију извоза Републике Србије) и Владимир Томић, Асистент директора, посетили су Чикаго у циљу разговора са потенцијалним америчким инвеститорима који су исказали заинтересованост за Србију.


Oпширније...
Архива вести
ПРЕДСТАВЉЕНИ AIR SERBIA И ЗДРАВСТВЕНИ ТУРИЗАМ
ФИАТ 500Л на сајму аутомобила у Чикагу
ПОСЕТА ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА МУП СРБИЈЕ БОЖОВИЋА ЧИКАГУ
СЕРВИС ЗА БРЗЕ ОДГОВОРЕ
Фестивал српског филма у Чикагу од 6 до 8 децембра 2013.године
ПОЗИВ ЗА ПРИКУПЉАЊЕ НОВЧАНЕ ПОМОЋИ НАСТРАДАЛИМА У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ У СЕВЕРНОЈ ДАКОТИ
Српски Патријарх одликовао Генералног конзула у Чикагу
Изложба "Милански едикт"
Програм учења српског језика на даљину
Представници СИЈЕПЕ у Чикагу од 21-23 марта 2013
Прослава Дана државности Републике Србије