Printer Friendly Version КРАГУЈЕВАЦ И МИЛВОКИ ПОСТАЛИ ПОБРАТИМЉЕНИ ГРАДОВИ @ 14 February 2024 03:52 AM

Престоница Шумадије Крагујевац и највећи град америчке државе Висконсин, Милвоки, званично су градови побратими (систер цитиес). Протокол о сарадњи ова два града потписали су у градској скупштини Милвокија градоначелници Никола Дашић и Кавалир Џонсон, а церемонији је, поред делегација и званичника два града, присуствовао велики број Срба из овог града и региона.
 
„Посебно задовољство је то што је свечаности присуствовао и велики број Срба који овде живе. Иако се наша два града налазе на два континента, удаљени хиљадама километара, постоји много тога што нас повезује, како на привредном, тако и на образовном плану. Имамо на чему да темељимо сарадњу, тако да верујем да ће она, заснована на размени идеја и искустава, бити плодна и дугорочна”, поручио је Дашић и нагласио да је потписивање споразума један од најлепших начина да се обележи 1. фебруар, дан када се навршава 143 године од успостављања дипломатских односа између Србије и Сједињених Америчких Држава.
 
Генерални Конзул Србије у Чикагу Дамјан Јовић каже: “Прелепо, заиста, ово је дошло као резултат годину и по дана рада и генералног конзулата и обе градске администрације градова Милвокија и Крагујевца, али пре свега као резултат једног великог напора, труда и жеље које је уложила српско америчка заједница у Милвокију, односно српска дијаспора која живи у Милвокију, која је овде добро организована, бројна и која се радује сваком успеху своје државе.”
 
У званичном делу програма присутнима су се обратили  представник Срба из Висконсина Стефан Достанић, председник Управног одбора цркве Свети Сава из Милвокија Мирослав Јовић, градски посланик Милвокија Марина Димитријевић, председник градске скупштине Хозе Перез, генерални конзул Србије у Чикагу Дамјан Јовић и два градоначелника, Кавалир Џонсон и Никола Дашић.
 
Према историјским списима први Срби су населили Милвоки још пре око 150 година и били су практично једна од првих етничких заједница на овим просторима. 
 
Извор: avalanews.com, serbiantimes.info, politika.rs