Printer Friendly Version KRAGUJEVAC I MILVOKI POSTALI POBRATIMLJENI GRADOVI @ 14 February 2024 03:47 AM

Prestonica Šumadije Kragujevac i najveći grad američke države Viskonsin, Milvoki, zvanično su gradovi pobratimi (sister cities). Protokol o saradnji ova dva grada potpisali su u gradskoj skupštini Milvokija gradonačelnici Nikola Dašić i Kavalir Džonson, a ceremoniji je, pored delegacija i zvaničnika dva grada, prisustvovao veliki broj Srba iz ovog grada i regiona.

„Posebno zadovoljstvo je to što je svečanosti prisustvovao i veliki broj Srba koji ovde žive. Iako se naša dva grada nalaze na dva kontinenta, udaljeni hiljadama kilometara, postoji mnogo toga što nas povezuje, kako na privrednom, tako i na obrazovnom planu. Imamo na čemu da temeljimo saradnju, tako da verujem da će ona, zasnovana na razmeni ideja i iskustava, biti plodna i dugoročna”, poručio je Dašić i naglasio da je potpisivanje sporazuma jedan od najlepših načina da se obeleži 1. februar, dan kada se navršava 143 godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Generalni Konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović kaže: “Prelepo, zaista, ovo je došlo kao rezultat godinu i po dana rada i generalnog konzulata i obe gradske administracije gradova Milvokija i Kragujevca, ali pre svega kao rezultat jednog velikog napora, truda i želje koje je uložila srpsko američka zajednica u Milvokiju, odnosno srpska dijaspora koja živi u Milvokiju, koja je ovde dobro organizovana, brojna i koja se raduje svakom uspehu svoje države.”

U zvaničnom delu programa prisutnima su se obratili  predstavnik Srba iz Viskonsina Stefan Dostanić, predsednik Upravnog odbora crkve Sveti Sava iz Milvokija Miroslav Jović, gradski poslanik Milvokija Marina Dimitrijević, predsednik gradske skupštine Hoze Perez, generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović i dva gradonačelnika, Kavalir Džonson i Nikola Dašić.

Prema istorijskim spisima prvi Srbi su naselili Milvoki još pre oko 150 godina i bili su praktično jedna od prvih etničkih zajednica na ovim prostorima. 

 

Izvor: avalanews.com, serbiantimes.info, politika.rs