Printer Friendly Version OBAVEŠTENJE O OSTVARIVANJU BIRAČKOG PRAVA U INOSTRANSTVU @ 3 November 2023 08:16 PM

Državljani Republike Srbije koji borave u inostranstvu svoje biračko pravo na predstojećim izborima za poslanike Narodne skupštine Republike Srbije mogu ostvariti glasanjem u  diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

Bez obzira da li je lice već glasalo u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu na nekim od prethodnih izbora, neophodno je da podnese novu prijavu da će na parlamentarnim izborima glasati u inostranstvu.

Da biste se prijavali za glasanje u inostranstvu potrebno je da dostavite popunjeni obrazac Zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu, zajedno sa kopijom Vašeg važećeg pasoša Republike Srbije ili očitane važeće lične karte Republike Srbije.

Ukoliko niste upisani u Jedinstveni birački spisak, potrebno je da uz navedeni Zahtev i kopiju važećeg pasoša ili lične karte dostavite i popunjeni obrazac Zahteva za upis u jedinstveni birački spisak Republike Srbije. Državljani Republike Srbije mogu na osnovu JMBG i broja pasoša ili lične karte i sami elektronskim putem proveriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak preko sajta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Zahtevi se mogu podneti na sledeće načine:

- ličnim dolaskom u Generalni konzulat Republike Srbije u Čikago;

- elektronskim putem na adresu izbori2023@scgchicago.org  (sva dokumenta koja se dostavljaju moraju biti skenirana kao jedan fajl);

- putem pošte

     adresa: Consulate General of the Republic of Serbia,

                  201 Ohio Street, Suite 200

                  Chicago, Illinois 60611

Zahtev za upis u JBS se može podneti i direktno preko portala eUprave ukoliko lice ima nalog na portalu eUprave i istom pristupa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom ili putem mobilne aplikacije ConsentID. Podnošenje Zahteva za za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu preko eUprave u ovom trenutku nije moguće.

PODNOŠENjE ZAHTEVA ZA GLASANjE U INOSTRANSTVU MOGUĆE JE DO 25. NOVEMBRA 2023. GODINE U 17 ČASOVA PO LOKALNOM VREMENU U ČIKAGU.