Printer Friendly Version ОБАВЕШТЕЊЕ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА У ИНОСТРАНСТВУ @ 3 November 2023 04:03 PM

Држављани Републике Србије који бораве у иностранству своје бирачко право на предстојећим изборима за посланике Народне скупштине Републике Србије могу остварити гласањем у  дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.

Без обзира да ли је лице већ гласало у Генералном конзулату Републике Србије у Чикагу на неким од претходних избора, неопходно је да поднесе нову пријаву да ће на парламентарним изборима гласати у иностранству.

Да бисте се пријавали за гласање у иностранству потребно је да доставите попуњени образац Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству, заједно са копијом Вашег важећег пасоша Републике Србије или очитане важеће личне карте Републике Србије.

Уколико нисте уписани у Јединствени бирачки списак, потребно је да уз наведени Захтев и копију важећег пасоша или личне карте доставите и попуњени образац Захтева за упис у јединствени бирачки списак Републике Србије. Држављани Републике Србије могу на основу ЈМБГ и броја пасоша или личне карте и сами електронским путем  проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак преко сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Захтеви се могу поднети на следеће начине:

- личним доласком у Генерални конзулат Републике Србије у Чикаго;

-електронским путем на адресу izbori2023@scgchicago.org  (сва документа која се достављају морају бити скенирана као један фајл);

- путем поште
  адреса: Consulate General of the Republic of Serbia,
                201 Ohio Street, Suite 200
                Chicago, Illinois 60611

Захтев за упис у ЈБС се може поднети и директно преко портала еУправе уколико лице има налог на порталу eУправе и истом приступа квалификованим електронским сертификатом или путем мобилне апликације ConsentID. Подношење Захтева за за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству преко еУправе у овом тренутку није могуће.

ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ МОГУЋЕ ЈЕ ДО 25. НОВЕМБРА 2023. ГОДИНЕ У 17 ЧАСОВА ПО ЛОКАЛНОМ ВРЕМЕНУ У ЧИКАГУ.