Printer Friendly Version Сарадња Србије и САД у области енергетике @ 12 July 2021 10:10 PM

 

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић примили су данас на одвојеним састанцима заменика помоћника државног секретара САД за енергетску дипломатију Курта Донелија, са којим је разговарано о сарадњи двеју земаља у области енергетике.

Председник Вучић је истакао да је за Србију важно да осигура енергетску безбедност, односно континуирано снабдевање енергентима, за којима расту потребе. Амерички дипломата Донели је рекао да је за администрацију председника Бајдена енергетика једно од кључних питања економије, али и спољне политике, с обзиром на то да САД желе да буду глобални лидер у борби против климатских промена и да охрабрује Србију да буде амбициозна по том питању.

Председник Вучић је, с тим у вези, рекао да су донета четири закона из области рударства и енергетике који омогућавају енергетску транзицију и доприносе остваривању циља климатске неутралности до 2050. године. Он је, такође, навео да је опредељење Србије диверсификација извора и праваца снабдевања гасом.

Двојица саговорника су размотрили и могуће заједничке пројекте из области енергетике, као и друга питања билатералне сарадње.

На састанку са председницом Владе Србије Аном Брнабић разговарано је о енергетској ефикасности, енергетској безбедности и преласку на зелену економију.

Брнабић je истакла да је Србија усвојила важне законе из области рударства и енергетике који ће значајно утицати на „зелену транзицију“, као и да се значајна средства улажу у уградњу филтера у српским фабрикама, што би требало да доведе до смањења загађењa ваздуха и животне средине, с обзиром на то да грађани брину за својеживотноокружење.

Донели је указао на то да је нова америчка администрација међу главне циљеве поставила управо област енергетике, а у фокусу су енергетска сигурност и концепт енергетске правичности, како би грађани широм света имали довољно енергије и како би се створили услови за креирање нових и бољих послова и радних места.