Printer Friendly Version PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE @ 15 February 2020 04:34 PM

U prostorijama Generalnog konzulata u Čikagu povodom obeležavanja Dana državnosti održan je prijem kome su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, lokalnih institucija, Srpske pravoslavne crkve, srpskih klubova i udruženja, kao i naši ugledni iseljenici, među kojima i bivši generalni konzul R. Srbije Desko Nikitović. 

Nakon intoniranja himni, koje je izvela naša operska diva Slađana Sarić, pročitane su čestitke koje su ovom prilikom uputili gradonačelnik Čikaga Lorry Lightfoot, ministar pravde (Attorney General) države Ilinois Kwame Raoul, kao šef trezora okruga Kuk Maria Pappas.

U svom obaćanju konzul-žeran M.Varadinović je podsetio da je prvi Ustav Kneževine Srbije – Sretenjski ustav iz 1835. godine, jedan od prvih takvih pravnih akata kojim je ograničena vlast Kneza i uvedena podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Ovaj liberalni Ustav simboliše trajnu težnju Srbije za demokratijom i slobodom u okviru porodice evropskih naroda.

Na kraju zvaničnog dela programa devojke iz folklornog ansambla „Kolo“ obučene u tradicionalne narodne nošnje izvele su kompoziciju „Ovo je Srbija“.

Prilog o ovom događaju napravila je lokalna RTV Avala, a vest su prenele RTS i BN

Fotografije