Printer Friendly Version ПРОСЛАВА ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ @ 15 February 2020 04:29 PM

У просторијама Генералног конзулата у Чикагу поводом обележавања Дана државности одржан je пријем коме су присуствовали представници дипломатског кора, локалних институција, Српске православне цркве, српских клубова и удружења, као и наши угледни исељеници, међу којима и бивши генерални конзул Р. Србије Деско Никитовић.

Након интонирања химни (оперска дива Слађана Сарић) прочитане су честитке које су овом приликом упутили градоначелник Чикага Lorry Lightfoot, министар правде (Аttorney General) државе Илиноис Kwame Raoul, као шеф трезора округа Кук Maria Pappas.

У свом обраћању конзул-жеран М.Варадиновић потсетио је да је Устав Кнежевине Србије - Сретењски устав из 1835. године, један од првих таквих правних аката којим је ограничена власт Кнеза и уведена подела власти на законодавну, извршну и судску. Овај либерални Устав симболише трајну тежњу Србије за демократијом и слободом у оквиру породице европских народа.

На крају званичног дела програма девојке из фолклорног ансамбла „Коло“ обучене у традиционалне народне ношње извеле су композицију „Ово је Србија“.

Прилог о овом догађају направила је локална РТВ Авала, а вест су пренеле РТС и БН .

Фотографије