Printer Friendly Version SRPSKI FILMSKI FESTIVAL U ČIKAGU @ 24 January 2020 05:59 AM

U Čikagu je od 6. do 8. decembra održan sedmi po redu Srpski filmski festival pod nazivom "Ka svetlosti, bez međa". Festival je bio posvećen sećanju na 20-to godišnjicu NATO bombardovanja Srbije. Organizator festivala je Slavica Petrović, koja je takođe i vlasnik/urednik lokalnog lista na srpskom jeziku „Ogledalo“. Pred otvaranje festivala publici je predstavljen i novi konzul-žeran Milan Varadinović.

Festival je nakon prikazivanja kratkog uvodnog filma „Ka svetlosti“ otvorio Miloš Biković, producent i glumac prvog prikazanog filma „Balkanska međa“. Gosti festivala bili su i Petar Ristovski - režiser filma „Kralj Petar Prvi“, Miodrag Radonjić – glumac i koproducent filmova „Južni vetar“ i „Balkanska međa“, Danica Ristovski – glumica i Teodora Ristovski – glumica, kao i Miloš Rastović, jedan od čelnih ljudi Srpskog nacionalnog saveza iz Pensilvanije (SNF je najstarije udruženje Srba u SAD) i režiser filma „Teslin narod“.

Povodom Filmskog festivala u prostorijama Generalnog konzulata R. Srbije u subotu 7. decembra održana je konferencija za štampu, na kojoj su učestvovali svi gosti festivala, a državni sekretar MSP R. Srbije Nemanja Stevanović je informisao prisutne o podsticajnim merama Vlade R. Srbije za razvoj filmske industrije.

Konferenciju za štampu vodila je novinar i književnik Mila Filipović, a pratili su je lokalni mediji: „RTV Avala“, „Srpska TV“ i „Čikago dešavanja“.  Govorio je i Miloš Rastović iz Pensilvanije, autor filma Teslin narod.

Reportažu RTV Avale prenela je RTS.