Printer Friendly Version SLAVA UDRUŽENjA SRPSKIH ADVOKATA SVETI JOANIKIJE @ 24 January 2020 05:17 AM

Udruženje Srpskih Advokata proslavilo je 16. septembra 2019. godine, uz blagoslov vladike Longina i u prisustvu vladike Irineja, svoju slavu Sv. Joanikija. Koktelu koji je ovom prilikom organizovan u hotelu Šeraton u Čikagu osim nekoliko desetina advokata srpskog porekla prisustvovali su i sudija Ted Po, okružni sudija Laura Ajala Gonzales, vladika Irinej i konzul-žeran Milan Varadinović.

Nakon osvećivanja slavskog kolača vladika Irinej podsetio je na ranu zakonodavnu aktivnost srpske države pod okriljem SPC, počev od Nomokanona Sv. Save početkom 14. veka, nakon čega je episkop Joanikije Drugi (kasnije patrijarh) sredinom 14. veka učestvovao u pisanju zakonika srpskog kralja Stefana Dušana.

Kongresmen Ted Po u svom nadahnutom govoru podsetio je na tradicionalno savezništvo Srbije i SAD koje datira još od prvog svetskog rata. Posebno se osvrnuo na najveću ikada akciju spasavanja američkih vazduhoplovaca oborenih iznad teritorije Srbije tokom drugog svetskog rata (Pranjani). Ovom prilikom prisutnima se obratio i novi žeran GK u Čikagu, koji je bivšim kolegama govorio o važnosti struke za zaštitu zakonitosti i prava pojedinaca,  a u kontekstu pružanja konzularnih usluga.