Printer Friendly Version СРПСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У ЧИКАГУ @ 22 January 2020 09:47 PM

У Чикагу је од 6. до 8. децембра одржан седми по реду Српски филмски фестивал под називом "Ка светлости, без међа". Фестивал је био посвећен сећању на 20-то годишњицу НАТО бомбардовања Србије. Организатор фестивала је Славица Петровић, која је такође и власник/уредник локалног листа на српском језику „Огледало“. Пред отварање фестивала публици је представљен и нови конзул-жеран М. Варадинвић.

Фестивал је након приказивања кратког уводног филма „Ка светлости“ отворио Милош Биковић, продуцент и глумац првог приказаног филма „Балканска међа“. Гости фестивала били су и Петар Ристовски - режисер филма „Краљ Петар Први“, Миодраг Радоњић – глумац и копродуцент филмова „Јужни ветар“ и „Балканска међа“, Даница Ристовски – глумица и Теодора Ристовски – глумица, као и Милош Растовић, један од челних људи Српског националног савеза из Пенсилваније (SNF je најстарије удружење Срба у САД) и режисер филма „Теслин народ“.

Поводом Филмског фестивала у просторијама Генералног конзулата Р. Србије у суботу 7. децембра одржана је конференција за штампу, на којој су учествовали сви гости фестивала, а државни секретар МСП Р. Србије Немања Стевановић је информисао присутне о подстицајним мерама Владе Р. Србије за развој филмске индустрије.

Конференцију за штампу водила је новинар и књижевник Мила Филиповић, а пратили су је локални медији: „РТВ Авала“, „Српска ТВ“ и „Чикаго дешавања“.  Говорио је и Милош Растовић из Пенсилваније, аутор филма Теслин народ.  Репортажу РТВ Авале пренела је РТС.