Printer Friendly Version СЛАВА УДРУЖЕЊА СРПСКИХ АДВОКАТА СВЕТИ ЈОАНИКИЈЕ @ 22 January 2020 09:12 PM

Удружење Српских Адвоката прославило је 16. септембра 2019. године, уз благослов владике Лонгина и у присуству владике Иринеја, своју славу Св. Јоаникија. Коктелу који је овом приликом организован у хотелу Шератон у Чикагу осим неколико десетина адвоката српског порекла присуствовали су и судија Тед По, окружни судија Лаура Ајала Гонзалес, владика Иринеј и конзул-жеран М. Варадиновић.

Након освећивања славског колача владика Иринеј подсетио је на рану законодавну активност српске државе под окриљем СПЦ, почев од Номоканона Св. Саве почетком 14. века, након чега је епископ Јоаникије Други (касније патријарх) средином 14. века учествовао у писању законика српског краља Стефана Душана.

Конгресмен Тед По у свом надахнутом говору подсетио је на традиционално савезништво Србије и САД које датира још од првог светског рата. Посебно се осврнуо на највећу икада акцију спасавања америчких ваздухопловаца оборених изнад територије Србије током другог светског рата (Прањани). Овом приликом присутнима се обратио и нови жеран ГК у Чикагу, који је бившим колегама говорио о важности струке за заштиту законитости и права појединаца,  а у контексту пружања конзуларних услуга.