Printer Friendly Version ОСАМ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ @ 19 July 2019 09:08 PM

У Чикагу је обележена 800-годишњица аутокефалности Српске православне цркве у САД. Централна прослава је одржана у манастиру Светог Саве у Либертвилу, предграђу Чикага уз присуство више стотина верника и гостију. Истовремено, то је била и прослава Светог Мардарија, првог српског епископа у САД.

Свечану литургију су служили епископ средњеамерички и новограчанички Лонгин, епископ источноамерички Иринеј и епископ западноамерички Максим уз учешће и присуство свештеника из већине српских цркава у САД. Након литургије у павиљону на манастирском имању је одржан пригодан програм уз учешће хорова, фолклорног ансамбла и глумаца аматера из Чикага. Специјални гости програма су били Бојана Пековић, гуслар из Србије, Катарина Радивојевић, глумица и Jonathan Jackson, амерички глумац и музичар.

Прослави су присуствовали црквени великодостојници из Грчке и Руске православне цркве, игуман манастира Хиландара и градоначелник Либертвила.

У име Генералног конзулата, прослави је присуствовао конзул жеран Дејан Радуловић.

Осам векова Српске православне цркве ће бити обележено и на Западној обали у храму Светог Саве у Сан Габриелу, Лос Анђелес 31. августа – 1. септембра 2019. године.