Printer Friendly Version ATLETSKI PODUHVAT MARATONCA GORANA NIKOLIĆA U ČIKAGU @ 22 April 2019 08:48 PM

Slabovidi maratonac Goran Nikolić iz Kragujevca započeo je 18. aprila 2019. godine u Čikagu novi jedinstveni atletski poduhvat kojim će za 77 uzastopnih dana istrčati 77 punih maratona. Time očekuje da će oboriti svoj prethodni Ginisov svetski rekord kada je 2016. godine trčao 55 maratona u 55 dana.

Staza na kojoj trči je u neposrednoj blizini srpskog manastira Nova Gračanica u mestu Third Lake. Pored podrške iz Srbije, dobio je podršku Eparhije Srpske pravoslavne crkve na Srednjem Zapadu, ovdašnje srpske zajednice, i fudbalskog kluba Chicago Fire na čelu sa trenerom Veljkom Paunovićem. Pokrovitelj ovog poduhvata i misije je Rotary International, te je maratonca Nikolića tim povodom primio novoizabrani predsednik Mark Daniel Maloney u svetskom sedištu ove organizacije u Evanstonu.

Ovaj atletski poduhvat ima i humanitarni karakter. Sva prikupljena finansijska sredstva će biti upotrebljena za finansiranje završetka izgradnje sportske hale u Kragujevcu koju će za sportske pripreme koristiti i paraolimpijci.    

Po dolasku u Čikago, Goran Nikolić je sa članovima tima posetio Generalni konzulat. Takođe, konzul žeran Dejan Radulović je prisustvovao startu prvog maratona i poželeo maratoncu Nikoliću uspešnu misiju.