Printer Friendly Version АТЛЕТСКИ ПОДУХВАТ МАРАТОНЦА ГОРАНА НИКОЛИЋА У ЧИКАГУ @ 22 April 2019 08:36 PM

Слабовиди маратонац Горан Николић из Крагујевца започео је 18. априла 2019. године у Чикагу нови јединствени атлетски подухват којим ће за 77 узастопних дана истрчати 77 пуних маратона. Тиме очекује да ће оборити свој претходни Гинисов светски рекорд када је 2016. године трчао 55 маратона у 55 дана.

Стаза на којој трчи је у непосредној близини српског манастира Нова Грачаница у месту Third Lake. Поред подршке из Србије, добио је подршку Епархије Српске православне цркве на Средњем Западу, овдашње српске заједнице, и фудбалског клуба Chicago Fire на челу са тренером Вељком Пауновићем. Покровитељ овог подухвата и мисије је Rotаry Intеrnational, те је маратонца Николића тим поводом примио новоизабрани председник Mark Daniel Maloney у светском седишту ове организације у Еванстону.

Овај атлетски подухват има и хуманитарни карактер. Сва прикупљена финансијска средства ће бити употребљена за финансирање завршетка изградње спортске хале у Крагујевцу коју ће за спортске припреме користити и параолимпијци.    

По доласку у Чикаго, Горан Николић је са члановима тима посетио Генерални конзулат. Такође, конзул жеран Дејан Радуловић је присуствовао старту првог маратона и пожелео маратонцу Николићу успешну мисију.