Printer Friendly Version 800 GODINA AUTOKEFALNOSTI SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE - PROSLAVA U LOS ANĐELESU @ 12 March 2019 07:26 PM

Na poziv Zapadnoameričke Eparhije SPC, na čijem čelu se nalazi vladika Maksim, predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu posetili su 01. septembra 2019. SPC Sv. Sava u San Gabrielu (Los Anđeles), gde su prisustvovali veličanstvenoj proslavi 800 godina autokefalnosti SPC. Proslavi je prisustvovao veliki broj arhiepiskopa i vladika SPC, kao i gosti iz Grčke, Ruske i Rumunske pravoslavne crkve.

Liturgiju je služio arhiepiskom Elpidofor iz Vaseljenske patrijaršije, zajedno sa mitropolitom Josifom iz Antiohijske patrijaršije i mitropolitom Savom iz Grčke američke arhiepiskopije, kao i arhijerejima SPC i to: novogračaničko-srednjezapadnoameričkim Longinom, kanadskim Mitrofanom, diseldorfsko-nemačkim Grigorijem, raško-prizrenskim Teodosijem, zapadnoameričkim Maksimom, istočnoameričkim Irinejem, bihaćko-petrovačkim Sergijem, buenosairesko-južnocentralnoameričkim Kirilom, zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem, episkopom stobiskim Davidom iz Ohridske Arhiepiskopije i igumanom Manastira Hilandara arhimandritom Metodijem. Liturgiji je prisustvovao i Arhiepiskop Petar iz Ruske pravoslavne zagranične crkve. Patrijarh SPC Irinej bio je zbog zdravstvenog stanja sprečen da doputuje. Specijalni gosti i pojci tokom liturgije bili su učenici Prizrenske Bogoslovije.

Arhiepiskop Elpidofor ovom prilikom saopštio je odluku vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da 800 godina autokefalnosti SPC obeleži i proslavom u Nikeji, na koju će biti pozvan  patrijarh srpski Irinej, kao i svi arhijereji SPC. U svom govoru preneo je pozdrave vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, naglasio bratske veze srpskog i grčkog pravoslavnog naroda, te izrazio zadovoljstvo što se proslava autokefalnosti održava u hramu koji nosi ime prvog srpskog arhiepiskopa monaha Sv. Save, hirotonisanog 1219. godine u Sabornom hramu u Nikeji od strane Vaseljenskog patrijarha. Arhiepiskop se osvrnuo i na jake istorijske i diplomatske veze dva naroda, kroz ratove ali i u miru, naročito na podršku 90-tih godina i aktuelnu oko nepriznavanja jednostranog proglašenja nezavosnosti Kosova.

Tokom svečanog ručka koji je usledio odlikovan je domaćin proslove, protojerej Predrag Bojović, za rad na oslikavanju hrama Sv. Save u LA. Hram su oslikavali isti majstori koji su oslikavali hram Sv. Save u Beogradu, istim stilom i istim motivima među kojima se posebno izdvaja freska novomučenika. Odlikovan je i vlasnik kalifornijske vinarije, koji je srpskog porekla i koji je proizveo posebno vino nazvano “Autocephaly 1219-2019”, koje se služilo tokom proslave.

Ovo je bila prilika da našim građanima i vrhu SPC predstavi novi žeran Generalnog konzulata R. Srbije u Čikagu, Milan Varadinović, koji je samo nedelju dana ranije preuzeo dužnost od svog uvaženog prethodnika Dejana Radulovića.