Printer Friendly Version 800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ - ПРОСЛАВА У ЛОС АНЂЕЛЕСУ @ 12 March 2019 07:00 PM

На позив Западноамеричке Епархије СПЦ, на чијем челу се налази владика Максим, представници Генералног конзулата Републике Србије у Чикагу посетили су 01. септембра 2019. СПЦ Св. Сава у Сан Габриелу (Лос Анђелес), где су присуствовали величанственој прослави 800 година аутокефалности СПЦ. Прослави је присуствовао велики број архиепископа и владика СПЦ, као и гости из Грчке, Руске и Румунске православне цркве.

Литургију је служио архиеписком Елпидофор из Васељенске патријаршије, заједно са митрополитом Јосифом из Антиохијске патријаршије и митрополитом Савом из Грчке америчке архиепископије, као и архијерејима СПЦ и то: новограчаничко-средњезападноамеричким Лонгином, канадским Митрофаном, диселдорфско-немачким Григоријем, рашко-призренским Теодосијем, западноамеричким Максимом, источноамеричким Иринејем, бихаћко-петровачким Сергијем, буеносаиреско-јужноцентралноамеричким Кирилом, захумско-херцеговачким Димитријем, епископом стобиским Давидом из Охридске Архиепископије и игуманом Манастира Хиландара архимандритом Методијем. Литургији је присуствовао и Архиепископ Петар из Руске православне заграничне цркве. Патријарх СПЦ Иринеј био је због здравственог стања спречен да допутује. Специјални гости и појци током литургије били су ученици Призренске Богословије.

Архиепископ Елпидофор овом приликом саопштио је одлуку васељенског патријарха Вартоломеја да 800 година аутокефалности СПЦ обележи и прославом у Никеји, на коју ће бити позван  патријарх српски Иринеј, као и сви архијереји СПЦ. У свом говору пренео је поздраве васељенског патријарха Вартоломеја, нагласио братске везе српског и грчког православног народа, те изразио задовољство што се прослава аутокефалности одржава у храму који носи име првог српског архиепископа монаха Св. Саве, хиротонисаног 1219. године у Саборном храму у Никеји од стране Васељенског патријарха. Архиепископ се осврнуо и на јаке историјске и дипломатске везе два народа, кроз ратове али и у миру, нарочито на подршку 90-тих година и актуелну око непризнавања једностраног проглашења незавосности Косова.

Током свечаног ручка који је уследио одликован је домаћин прослове, протојереј Предраг Бојовић, за рад на осликавању храма Св. Саве у ЛА. Храм су осликавали исти мајстори који су осликавали храм Св. Саве у Београду, истим стилом и истим мотивима међу којима се посебно издваја фреска новомученика. Одликован је и власник калифорнијске винарије, који је српског порекла и који је произвео посебно вино названо “Autocephaly 1219-2019”, које се служило током прославе.

Ово је била прилика да нашим грађанима и врху СПЦ представи нови жеран Генералног конзулата Р. Србије у Чикагу, Милан Варадиновић, који је само недељу дана раније преузео дужност од свог уваженог претходника Дејана Радуловића.