Printer Friendly Version SRPSKI FILMSKI FESTIVAL 2018. U ČIKAGU @ 14 December 2018 05:54 PM

Srpski filmski festival 2018. održan je u bioskopskoj dvorani “AMC  Rosemont” u Čikagu od 7. do 9. decembra. Bio je to šesti po redu Festival srpskog filma u Čikagu.

U okviru programa Festivala prikazani su sledeći igrani filmovi: “Južni vetar”, “Patuljci sa naslovnih strana”, “Meso” i “Ko to tamo peva”. Zbog velikog interesovanja publike film “Južni vetar” je prikazan dva puta u okviru Festivala.  Takođe, prikazan je dokumentarni film “Otvorenih očiju” Marka Novakovića, kao i film Jugoslovenske kinoteke “Mali film za veliku Milenu” u znak sećanja na glumicu Milenu Dravić. Deo Festivala je bio posvećen 100-godišnjici od završetka Velikog rata i srpsko-američkog savezništva u Prvom svetskom ratu, te je tim povodom prikazan dokumentarni film “Dragutin Matić – Oko Sokolovo” Midraga Miljkovića i priređana prigodna izložba “Tamo daleko 1918 - 2018”.

Gosti Festivala su bili Tihomir Arsić, glumac, u svojstvu predstavnika Ministarstva kulture Republike Srbije, Slobodan Šijan, režiser filma “Ko to tamo peva” i Miodrag Miljković autor dokumentarnog filma “Dragutin Matić – Oko Sokolovo”. Nakon projekcije digitalizovane verzije filma “Ko to tamo peva” reditelj Slobodan Šijan je predstavljen publici i tom prilikom odgovarao na njihova pitanja. 

Na ceremoniji otvaranja Festivala publici su se obratili Slavica Petrović, direktorka Festivala, Tihomir Arsić, Slobodan Šijan i protođakon Jovan Aničić. Takođe, obratio se i konzul-žeran Dejan Radulović koji je tom prilikom pročitao pozdravno pismo ambasadora Republike Srbije u SAD Đerđa Matkovića. Gradonačelnik Čikaga, Rahm Emanuel je povodom održavanja Srpskog filmskog festivala uputio pismo koje je pročitano na ceremoniji otvaranja Festivala.

Festival je zatvoren uz nastup folklornog ansambla “Oko sokolovo” iz Čikaga a operska pevačica Slađana Sarić je otpevala pesmu “Tamo daleko”.

Osnivač i ogranizator Festivala je list srpske dijaspore “Ogledalo”. Pomoć i podršku u organizovanju Festivala su pružili Ambasada u Vašingtonu i Generalni konzulat u Čikagu.  

Galerija fotografija se može videti ovde.