Printer Friendly Version СРПСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ 2018. У ЧИКАГУ @ 14 December 2018 05:39 PM

Српски филмски фестивал 2018. одржан је у биоскопској дворани “AMC  Rosemont” у Чикагу од 7. до 9. децембра. Био је то шести по реду Фестивал српског филма у Чикагу.

У оквиру програма Фестивала приказани су следећи играни филмови: “Јужни ветар”, “Патуљци са насловних страна”, “Месо” и “Ко то тамо пева”. Због великог интересовања публике филм “Јужни ветар” је приказан два пута у оквиру Фестивала.  Такође, приказан jе документарни филм “Отвoрених очију” Марка Новаковића, као и филм Југословенске кинотеке “Мали филм за велику Милену” у знак сећања на глумицу Милену Дравић. Део Фестивала је био посвећен 100-годишњици од завршетка Великог рата и српско-америчког савезништва у Првом светском рату, те је тим поводом приказан документарни филм “Драгутин Матић – Око Соколово” Мидрага Миљковића и приређана пригодна изложба “Тамо далеко 1918 - 2018”.

Гости Фестивала су били Тихомир Арсић, глумац, у својству представника Министарства културе Републике Србије, Слободан Шијан, режисер филма “Ко то тамо пева” и Миодраг Миљковић аутор документарног филма “Драгутин Матић – Око Соколово”. Након пројекције дигитализоване верзије филма “Ко то тамо пева” редитељ Слободан Шијан је представљен публици и том приликом одговарао на њихова питања.

На церемонији отварања Фестивала публици су се обратили Славица Петровић, директорка Фестивала, Тихомир Арсић, Слободан Шијан и протођакон Јован Аничић. Такође, обратио се и конзул-жеран Дејан Радуловић који је том приликом прочитао поздравно писмо амбасадора Републике Србије у САД Ђерђа Матковића. Градоначелник Чикага, Rahm Emanuel је поводом одржавања Српског филмског фестивала упутио писмо које је прочитано на церемонији отварања Фестивала.

Фестивал је затворен уз наступ фолклорног ансамбла “Око соколово” из Чикага а оперска певачица Слађана Сарић је отпевала песму “Тамо далеко”.

Оснивач и огранизатор Фестивала је лист српске дијаспоре “Огледало”. Помоћ и подршку у организовању Фестивала су пружили Амбасада у Вашингтону и Генерални конзулат у Чикагу.  

Галеријa фотографија се може видети овде.