Printer Friendly Version IZLOŽBA “ALBUM SEĆANJA NA NAŠE PRETKE IZ PRVOG SVETSKOG RATA” @ 13 November 2018 10:00 PM

Povodom stogodišnjice Dana primirja i srpsko-američkog savezništva u Generalnom konzulatu je otvorena izložba “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” 10. novembra 2018.godine.
Izložba je prepoznata i od strane Američke komisije za Prvi svetski rat (The United States World War One Centennial Commission) i tim povodom je izdat odgovarajući sertifikat. 
Izložba je realizovana u saradnji sa Savezom potomaka ratnika Srbije 1912-1920. Na izložbi su prikazane fotografije, ratni dnevnici, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostala istoriografska građa učesnika Prvog svetskog rata koju je prikupio Savez potomaka.
Program otvaranja izložbe je započet prikazivanjem prigodnog videa o doprinosu Srbije i srpske vojske u Prvom svetskom ratu, kao i zahvalnosti SAD i predsednika Vilsona srpskom napodu. U prigodnim obraćanjima konzula žerana Dejan Radulovića i Aleksandra Vasilića iz Saveza potomaka ratnika Srbije izraženo je poštovanje i počast hrabrim srpskim vojnicima i svim žrtvama srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata. Ovom prilikom posebno je odata počast i sećanje na hiljade srpskih dobrovoljaca iz Amerike koji su bili učesnici Prvog svetskog rata. Nakon toga Milenko Šišarica iz Srpskog pozorišta u Čikagu je odrecitovao pesmu “Plava grobnica” Milutina Bojića.

Tokom izložbe je prikazan i prigodan video koji je pripremio Savez potomaka ratnika Srbije. Studentkinja u srpskoj narodnoj nošnji je svim gostima uručila značke Natalijine ramonde.
Otvaranju izložbe su prisustvovali predstavnici američkih institucija, konzularnog kora, kao i predstavnici srpskih organizacija i pripadnici zajednice.
Izložba će biti otvorena u Generalnom konzulatu do 21.novembra 2018.godine svakog radnog dana u periodu od 11 do 15 časova. Zainteresovani za posetu izložbi je neophodno da prethodno najave posetu na e-mejl Generalnog konzulata.
Povodom Dana primirja u Čikagu je izvedena i predstava “Srpska ramonda” u Irsko-američkom centru 11.novembra 2018.godine. Učesnici predstave su glumci Srpskog pozorišta u Čikagu i članovi folklornog ansambla “Oko sokolovo” iz Čikaga.  Predstava je izvdena po scenariju i u režiji Milana Andrijanića iz Čikaga. Predstavi je u ime Generalnog konzlata prisustvovao konzul žeran Dejan Radulović.
Galeriju fotografija možete pogledati ovde.