Printer Friendly Version ИЗЛОЖБА “АЛБУМ СЕЋАЊА НА НАШЕ ПРЕТКЕ ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА” @ 13 November 2018 09:53 PM

Поводом стогодишњице Дана примирја и српско-америчког савезништва у Генералном конзулату је отворена изложба “Албум сећања на наше претке из Првог светског рата” 10. новембра 2018.године.
Изложба је препозната и од стране Америчке комисије за Први светски рат (The United States World War One Centennial Commission) и тим поводом је издат одговарајући сертификат. 
Изложба је реализована у сарадњи са Савезом потомака ратника Србије 1912-1920. На изложби су приказане фотографије, ратни дневници, војничка писма, дописне карте, споменице и остала историографска грађа учесника Првог светског рата коју је прикупио Савез потомака.
Програм отварања изложбе је започет приказивањем пригодног видеа о доприносу Србије и српске војске у Првом светском рату, као и захвалности САД и председника Вилсона српском наpоду. У пригодним обраћањима конзула жерана Дејан Радуловића и Александра Василића из Савеза потомака ратника Србије изражено је поштовање и почаст храбрим српским војницима и свим жртвама српског народа током Првог светског рата. Овом приликом посебно је одата почаст и сећање на хиљаде српских добровољаца из Америке који су били учесници Првог светског рата. Након тога Милeнко Шишарица из Српског позоришта у Чикагу је одрецитовао песму “Плава гробница” Милутина Бојића.

Током изложбе је приказан и пригодан видео који је припремио Савез потомака ратника Србије. Студенткиња у српској народној ношњи је свим гостима уручила значке Наталијине рамонде.
Отварању изложбе су присуствовали представници америчких институција, конзуларног кора, као и представници српских организација и припадници заједнице.
Изложба ће бити отворена у Генералном конзулату до 21.новембра 2018.године сваког радног дана у периоду од 11 до 15 часова. Заинтересовани за посету изложби је неопходно да претходно најаве посету на е-мејл Генералног конзулата.
Поводом Дана примирја у Чикагу је изведена и представа “Српска рамонда” у Ирско-америчком центру 11.новембра 2018.године. Учесници представе су глумци Српског позоришта у Чикагу и чланови фолклорног ансамбла “Око соколово” из Чикага.  Представа је извдена по сценарију и у режији Милана Андријанића из Чикага. Представи је у име Генералног конзлата присуствовао конзул жеран Дејан Радуловић.
Галерију фотографија можете погледати овде.