Printer Friendly Version OTVARANjE IZLOŽBE POVODOM PRVOG SVETSKOG RATA 10. NOVEMBRA @ 25 October 2018 05:06 PM

Povodom obeležavanja stogodišnjice Dana primirja i srpsko-američkog savezništva u Prvom svetskom ratu u Generalnom konzulatu će 10.novembra 2018. u 17,00 časova biti otvorena izložba “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” (201 East Ohio Street, Suite 200 Chicago). Pozivnicu možete naći ovde.

Organizatori izložbe su Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920. i Generalni konzulat Republike Srbije u Čikagu.

Izložba fotografija projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije. Izložba „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” rezultat je želje da se danas, sto godine kasnije, oda dužna počast tom malom čoveku iz Velikog rata za civilizaciju, i da se njegovo veliko žrtvovanje za pravdu, istinu, slobodu i čovečanstvo ne izbriše iz našeg civilizacijskog pamćenja, već postane kulturna baština.

Program se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije– Uprave za saradnju sа dijasporom i Srbima u regionu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.