Printer Friendly Version DAN KADA SE ZASTAVA SRBIJE VIJORILA IZNAD BELE KUĆE @ 4 September 2018 06:04 PM

U Vašingtonu je u periodu od 25. jula do 28. jula 2018. godine održano više manifestacija kojim je obeležena 100-godišnjica savezništva između Srbije i SAD, odnosno Proklamacije američkog predsednika Vilsona od 28. jula 1918. godine kada se u znak zahvalnosti srpskom narodu i vojsci za doprinos u Prvom svetskom ratu vijorila zastava Srbije na Beloj kući i drugim institucijama u Vašingtonu. Organizatori obeležavanja godišnjice su Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu, Srpska pravoslavna crkva u SAD i predstavnici srpskih organizacija i srpske zajednice u SAD.  

Povodom značajne godišnjice održan je prijem u američkom Kongresu kojem su prisustvovali predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, kao i predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović. Prisutnim zvanicama su se obratili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, kopredsedavajući Srpskog kokusa Ted Po, senator Ron Džonson, zamenica pomoćnika sekretara odbrane SAD Lora Kuper i episkop istočnoamerički Irinej. Tom prilikom je istaknut značaj proslave godišnjice, kao i obostrana spremnost za dalje unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i SAD. Predsednica Vlade Ana Brnabić je uručila orden kongresmenu Ted Po-u kojim je odlikovan od strane predsednika Republike Aleksandra Vučića u znak zahvalnosti za doprinos jačanju veza između Srbije i SAD.

Episkop istočnoamerički Irinej je održao molitvu u američkom Kongresu nakon čega su  pripadnici srpsko-američke zajednice u SAD bili u mogućnosti da se sretnu sa svojim predstavnicima u Kongresu. U Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu je održan simpozijum uz učešće više predavača koji su govorili o savezništvu između američkog i srpskog naroda u toku Prvog svetskog rata, kao i doprinosu srpske vojske i srpskog naroda, a posebno učešću i doprinosu Srba iz Amerike velikoj pobedi. Tom prilikom je  predstavljena i izložba “Tamo daleko: 1918 - 2018”.

Na Karnegi institutu za nauku u Vašingtonu je nakon prijema organizovanog od strane Kancelarije Republike Srpske, i uz učešće predsednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović, održan koncert gudačkog kvarteta Škole za muzičke talente iz Ćuprije, Srbija, i Srpskog pevačkog društva “Lira” pri srpskom pravoslavnom hramu Svetog Luke u Vašingtonu. Takođe, održana je svepravoslavna liturgija i pomen žrtvama rata u Pravoslavnoj katedrali Svetog Nikole u Vašingtonu. Završna manifestacija je bila gala večera koja je održana u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu.

Galerija fotografija se može pogledati ovde.