Printer Friendly Version ДАН КАДА СЕ ЗАСТАВА СРБИЈЕ ВИЈОРИЛА ИЗНАД БЕЛЕ КУЋЕ @ 4 September 2018 06:00 PM

У Вашингтону је у периоду од 25. јула до 28. јула 2018. године одржано више манифестација којим је обележена 100-годишњица савезништва између Србије и САД, односно Прокламације америчког председника Вилсона од 28. јула 1918. године када се у знак захвалности српском народу и војсци за допринос у Првом светском рату вијорила застава Србије на Белој кући и другим институцијама у Вашингтону. Организатори обележавања годишњице су Амбасада Републике Србије у Вашингтону, Српска православна црква у САД и представници српских организација и српске заједнице у САД.  

Поводом значајне годишњице одржан је пријем у америчком Конгресу којем су присуствовали председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, као и председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић. Присутним званицама су се обратили председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, копредседавајући Српског кокуса Тед По, сенатор Рон Џонсон, заменица помоћника секретара одбране САД Лора Купер и епископ источноамерички Иринеј. Том приликом је истакнут значај прославе годишњице, као и обострана спремност за даље унапређење билатералних односа Србије и САД. Председница Владе Ана Брнабић је уручила орден конгресмену Тед По-у којим је одликован од стране председника Републике Александра Вучића у знак захвалности за допринос јачању веза између Србије и САД.

Епископ источноамерички Иринеј је одржао молитву у америчком Конгресу након чега су  припадници српско-америчке заједнице у САД били у могућности да се сретну са својим представницима у Конгресу. У Националном прес клубу у Вашингтону је одржан симпозијум уз учешће више предавача који су говорили о савезништву између америчког и српског народа у току Првог светског рата, као и доприносу српске војске и српског народа, а посебно учешћу и доприносу Срба из Америке великој победи. Том приликом је  представљена и изложба “Тамо далеко: 1918 - 2018”.

На Карнеги институту за науку у Вашингтону је након пријемa организованог од стране Канцеларије Републике Српске, и уз учешће председнице Владе Републике Српске Жељке Цвијановић, одржан концерт гудачког квартета Школе за музичке таленте из Ћуприје, Србија, и Српског певачког друштва “Лира” при српском православном храму Светог Луке у Вашингтону. Такође, одржана је свеправославна литургија и помен жртвама рата у Православној катедрали Светог Николе у Вашингтону. Завршна манифестацијa jе била гала вечера која је одржана у Националном прес клубу у Вашингтону.

Галерија фотографија се може погледати овде.