Printer Friendly Version PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE U ČIKAGU @ 14 February 2018 10:10 PM

Konzul žeran Republike Srbije Dejan Radulović priredio je prijem povodom 15.februara – Dana državnosti Republike Srbije.

Prijemu su prisustvovali predstavnici savezne države Ilinois, grada Čikaga, predstavnici konzularnnog kora, predstavnici srpskih organizacija i udruženja, predstavnici crkve i ugledni pojedinci srpske zajednice, kao i druge zvanice iz javnog života Čikaga.

Prijem je počeo intoniranjem himni Republike Srbije i SAD koje je otpevala operska pevačica Slađana Sarić.

Prisutnim gostima se obratio konzul žeran Dejan Radulović koji je tom prilikom podsetio na istorijske događaje koji su vezani za datum Dana državnosti. Istakao je značaj koji Srbija pridaje razvoju bilateralnih odnosa sa SAD, zahvalnost za američku podršku Srbiji u procesu evropskih integracija posebno ističući zaintersovanost za daljim unapređenjem ekonomske saradnje. U tom kontekstu, konzul žeran  je podsetio na savezništvo Srbije i SAD tokom Prvog svetskog rata, kao i na stogodišnjicu od 28.jula 1918.godine kada je naredbom predsednika Vilsona istaknuta zastava Srbije na Beloj kući i drugim državnim institucijama u Vašingtonu u znak zahvalnosti SAD srpskom narodu i srpskoj vojsci za doprinos u Velikom ratu. Takođe, konzul žeran  je istakao ulogu srpske zajednice u SAD u odnosima dve zemlje, njenom doprinosu razvoju grada Čikaga i preneo spremnost za dalje produbljivanje saradnje između zbratimljenih gradova Beograda i Čikaga.

Povodom Dana državnosti čestitke Generalnom konzulatu su uputili guverner savezne države Ilinos Bruce Rauner i gradonačelnik Čikaga Rahm Emanuel.

Galeriju fotografija sa prijema možete pogledati ovde