Printer Friendly Version ПРОСЛАВА ДАНА ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ У ЧИКАГУ @ 14 February 2018 10:04 PM

Конзул жеран Републике Србије Дејан Радуловић приредио је пријем поводом 15.фебруара – Дана државности Републике Србије.

Пријему су присуствовали представници савезне државе Илиноис, града Чикага, представници конзуларнног кора, представници српских организација и удружења, представници цркве и угледни појединци српске заједнице, као и друге званице из јавног живота Чикага.

Пријем је почео интонирањем химни Републике Србије и САД које је отпевала оперска певачица Слађана Сарић.

Присутним гостима се обратио конзул жеран Дејан Радуловић који је том приликом подсетио на историјске догађаје који су везани за датум Дана државности. Истакао је значај који Србија придаје развоју билатералних односа са САД, захвалност за америчку подршку Србији у процесу европских интеграција посебно истичући заинтерсованост за даљим унапређењем економске сарадње. У том контексту, конзул жеран  је подсетио на савезништво Србије и САД током Првог светског рата, као и на стогодишњицу од 28.јула 1918.године када је наредбом председника Вилсона истакнута застава Србије на Белој кући и другим државним институцијама у Вашингтону у знак захвалности САД српском народу и српској војсци за допринос у Великом рату. Такође, конзул жеран  је истакао улогу српске заједнице у САД у односима две земље, њеном доприносу развоју града Чикага и пренео спремност за даље продубљивање сарадње између збратимљених градова Београда и Чикага.

Поводом Дана државности честитке Генералном конзулату су упутили гувернер савезне државе Илинос Bruce Rauner и градоначелник Чикага Rahm Emanuel.

Галерију фотографија са пријема можете погледати овде