Printer Friendly Version FESTIVAL SRPSKOG FILMA U ČIKAGU @ 15 November 2017 09:13 PM

Srpski filmski festival 2017 je održan u Čikagu u periodu od 29.novembra do 3.decembra. Ovaj peti po redu Festival bio je posvećen velikanu srpskog glumišta Ljubiši Samardžiću. Gosti Festivala su imali priliku da se upišu u knjigu koja će biti dostavljena porodici Samardžić. Takođe, prikazan je i dokumentarni film  “Panta Rei” koji je autobigrafska apriča Ljubiše Samardžića o svojoj glumačkoj karijeri.

Festival je otvoren filmom Emira Kusturice “Na mlečnom putu” u bioskopskoj dvorani “Pickwick”. Ceremoniji otvaranja Festivala je u ime Generalnog konzulata prisustvovao konzul žeran Dejan Radulović koji se tim povodom obratio i istakao značaj i podršku Festivalu. Otvaranju Festivala i projekciji filma Emira Kusturice su prisustvovali i predstavnici konzularnog kora u Čikagu, odnosno generalni konzuli više zemalja.

Na Festivalu su prikazani i sledeći igrani filmovi “Slepi putnik na brodu ludaka”, “Rekviejem za gospodju J”,  “Vojna akademija 3” i “Jesen Samuraja”. Takođe prikazani su dokumentarni filmovi “Obećanje” i “Lutajuća srca”.

Gošće Festivala su bile glumice Hristina Popović, Maša Dakić i Marija Karan.  Na ceremoniji zatvaranja uručne se plakete glumicama za učešće na Festivalu. Takođe, na trećoj večeri Festivala ljubiteljima srpskog filma se obratio i Rastko Janković, v.d. pomoćnika direktora Uprave za dijasporu u Ministarstvu spoljnih poslove Republike Srbije izraživši tom prilikom podršku Festivalu.

Osnivač i ogranizator Festivala je list srpske dijaspore “Ogledalo”.

Galerija fotografija sa Festivala se može pogledati ovde.