Printer Friendly Version ФЕСТИВАЛ СРПСКОГ ФИЛМА У ЧИКАГУ @ 15 November 2017 09:10 PM

Српски филмски фестивал 2017 је одржан у Чикагу у периоду од 29.новембра до 3.децембра. Овај пети по реду Фестивал био је посвећен великану српског глумишта Љубиши Самарџићу. Гости Фестивала су имали прилику да се упишу у књигу која ће бити достављена породици Самарџић. Такође, приказан је и документарни филм  “Panta Rei” који је аутобиграфска априча Љубише Самарџића о својој глумачкој каријери.

Фестивал је отворен филмом Емира Кустурице “На млечном путу” у биоскопској дворани “Pickwick”. Церемонији отварања Фестивала је у име Генералног конзулата присуствовао конзул жеран Дејан Радуловић који се тим поводом обратио и истакао значај и подршку Фестивалу. Отварању Фестивала и пројекцији филма Емира Кустурице су присуствовали и представници конзуларног кора у Чикагу, односно генерални конзули више земаља.

На Фестивалу су приказани и следећи играни филмови “Слепи путник на броду лудака”, “Реквиејем за господју Ј”,  “Војна академија 3” и “Јесен Самураја”. Такође приказани су документарни филмови “Обећање” и “Лутајућа срца”.

Гошће Фестивала су биле глумице Христина Поповић, Маша Дакић и Марија Каран.  На церемонији затварања уручне се плакете глумицама за учешће на Фестивалу. Такође, на трећој вечери Фестивала љубитељима српског филма се обратио и Растко Јанковић, в.д. помоћника директора Управе за дијаспору у Министарству спољних послове Републике Србије израживши том приликом подршку Фестивалу.

Оснивач и огранизатор Фестивала је лист српске дијаспоре “Огледало”.

Галерија фотографија са Фестивала се може погледати овде