Printer Friendly Version ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА @ 13 November 2017 10:26 PM

Дан примирја обележен је пригодним скупом који је одржан 11.новембра у Генералном конзулату. Скуп је организован у сарадњи са Српском народном одбраном једном од најстаријих српских организација у САД. 

У пригодним обраћањима изражено је поштовање и почаст храбрим српским војницима и свим жртвама српског народа током Првог светског рата. Посебно је одата почаст и сећање на хиљаде српских добровољаца из Америке учесника Првог светског рата. Скупу су присуствовали и потомци неколико српских добровољаца из Америке.

Након уводног обраћања конзула жерана присутнима се обратио  председник Српске народне одбране Небојша Живковић који је говорио о значајној улози ове српске организације и њеног првог председника Михаjла Пупина у организовању помоћи и окупљању српских добровољаца у САД.

Специјални гост скупа поводом Дана примирја је била Кринка Видaкoвић Петров, професор и писац, бивши амбасадор Србије, односно СР Југославије у Израелу. Значајан део њеног стваралачког и истраживачог опуса сажет је у неколико књига посвећених српском расејању у Америци. Кринка Видaкoвић Петров је говорила о српским добровољцима из Америке, њиховом организовању, прикупљању финансијске помоћи, улози жена у прикупљању помоћи, као и свеукупном ангажовању српског расејања у Америци у периоду пре и током Првог светског рата.

Након пригодних излагања, приказан је документарни филм о најодликованијој жени “Милунка Савић – хероина Првог светског рата”. Такође, у Генералном конзулату су били изложени експонати докумената и фотографија из евиденције СНО о организовању српских добровољаца, као и  приче о одликованим Србима, припадницима америчке војске током Првог светског рата.

Свим присутнима су уручене значке Наталијине рамонде – симбола Дана примирја у Србији.

Галерија фотографија са овог скупа може се видети овде