Printer Friendly Version DAN SEĆANJA NA PROGNANE I STRADALE SRBE @ 4 August 2017 08:18 PM

Dan sećanja na prognane i stradale Srbe se obeležava svakog 5. avgusta u Srbiji. Tim povodom ambasador Republike Srbije u SAD Djerdj Matković je izjavio: “U novijoj srpskoj istoriji teško je naći tužniji dan od 5. avgusta 1995. godine kada je počinjen jedan od najvećih zločina nad srpskim narodom o kome govore surove statistike o ubijenim i prognanim licima…Zbog naše prošlosti i naše budućnosti, 5. avgust je dan koji treba da postane deo kolektivnog sećanja – kada odajemo duboku počast žrtvama”.  Reč je o autorskom tekstu ambasadora Matkovića koji se u celosti može  pročitati ovde.

Dan sećanja je obeležen i na komemorativnim skupovima u SAD. U Čikagu je takav skup održan 6. avgusta u srpskoj pravoslavnoj sabornoj crkvi Svetog Vaskrsenja Hristovog u organizaciji “Sabora krajiških Srba”. Nakon parastosa održan je prigodan program u velikoj sali crkvenog doma. Prigodnim obraćanjem prisutnima se obratio i konzul žeran Dejan Radulović. U programu su učestvovali i glumci Srpskog pozorišta “Mira Sremčević” u Čikagu.

Takodje, istog dana u srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Belwood-u, predgradju Čikaga, održan je parastos stradalim Srbima u organizaciji udruženja “Krajiško prelo”.