Printer Friendly Version ДАН СЕЋАЊА НА ПРОГНАНЕ И СТРАДАЛЕ СРБЕ @ 4 August 2017 08:15 PM

Дан сећања на прогнане и страдале Србе се обележава сваког 5. августа у Србији. Тим поводом амбасадор Републике Србије у САД Ђерђ Матковић је изјавио: “У новијој српској историји тешко је наћи тужнији дан од 5. августа 1995. године када је почињен један од највећих злочина над српским народом о коме говоре сурове статистике о убијеним и прогнаним лицима…Због наше прошлости и наше будућности, 5. август је дан који треба да постане део колективног сећања – када одајемо дубоку почаст жртвама”.  Реч је о ауторском тексту амбасадора Матковића који се у целости може  прочитати овде.

Дан сећања је обележен и на комеморативним скуповима у САД. У Чикагу је такав скуп одржан 6. августа у српској православној саборној цркви Светог Васкрсења Христовог у организацији “Сабора крајишких Срба”. Након парастоса одржан је пригодан програм у великој сали црквеног дома. Пригодним обраћањем присутнима се обратио и конзул жеран Дејан Радуловић. У програму су учествовали и глумци Српског позоришта “Мира Сремчевић” у Чикагу.

Такође, истог дана у српској православној цркви Светог Јована Крститеља у Bellwood-у, предграђу Чикага, одржан је парастос страдалим Србима у организацији удружења “Крајишко прело”.