Printer Friendly Version VEČE KARIKATURE I ANIMIRANOG FILMA @ 8 May 2017 10:42 PM

U Generalnom konzulatu je održano veče karikature i animiranog filma Zorana Jovanovića iz Beograda, poznatog karikaturiste i autora animiranih filmova čije se ime nalazi u Antologiji najboljih karikaturista i ilustratora po izboru “Njujork tajmsa”.

U Konzulatu su bile izložene najbolje karikature Zorana Jovanovića nagrađene na međunarodnim festivalima među kojima i karikatura “General sa krstovima” koja je obeležila njegovu profesionalnu karijeru. Takođe, emitovani su animirani filmovi “Marksijanci”, “Zastave”, “Antidogmin”, “Libertas” i “Ludi brod“.

Gosta je predstavio konzul žeran koji je potom govorio o stvaralačkom procesu, inspiracijama, uticaju novih tehnologija na razvoj karikature, angažovanju i iskustvu tokom rada i boravka u Njujorku. Prisutni su imali priliku da postavljaju pitanja.

Jovanovićeva ostvarenja su prikazana na festivalima u Oberhauzenu, Montrealu, Krakovu, Sidneju, Beogradu, Zagrebu, Londonu, Aspenu. Retrospektive crtanih filmova imao je u kinotekama Harvarda, Tel Aviva, Jerusalima, Haife, u kulturnim centrima Bombaja, Nju Delhija, u studiju Volta Diznija.  Njegovi radovi su predstavljeni i u Muzeju moderne umetnosti (MOMA) u Njujorku.

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.