Printer Friendly Version КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА НИКОЛОМ МОРАВЧЕВИЋЕМ @ 13 March 2017 05:35 PM

У Генералном конзулату је одржано књижевно вече са Николом Моравчевићем, највећим српским савременим писцем историјских романа.

Представљујући госта конзул жеран Дејан Радуловић је истакао задовољство Генералног конзулата да на овај начин изрази поштовање и признање професору и књижевнику Николи Моравчевићу на његовом доприносу српској књижевности.  Књижевни опус Николе Моравчевића обухвата петнаест књига или романа, од чега дванаест историјских.

Никола Моравчевић је говорио о развоју књижевне форме историјског романа како у свету тако и у Србији. Такође, Никола Моравчевић је представио теме које су обрађене у његовим историјским романима. Одговарао је на питања присутних која су се углавном односила на стваралачки процес и начин прикупљања грађе и податка за писање историјских романа.  

Члан Српског позоришта у Чикагу Весна Зафировски је прочитала одабране одломке из романа “Витез у доба зла” и “Гроф Сава Владиславић”.

Никола Моравчевић борави у САД, односно Чикагу, од 1955.године. Оснивач је славистичке катедре на Универзитету Илиноиса, где је био редовни професор, проректор Универзитета и директор Управе за универзитетски развој. Почасни је доктор Вроцлавског универзитета у Пољској. Добитник је више награда и признања, међу којима су награда “Растко Петровић“ за животно дело 2010. године и награда „Јанко Веселиновић“ за најбољи историјски роман 2016.године.   

То вече у Конзулату су биле изложене графике и слике уметничког студија Бокики АРТ из Чикага (Ирена Вујановић и Бојан Јовановић). Међу изложеним делима је била и графика којом су се аутори представили на Јесењем уметничком салону у Паризу, у октобру 2016. године.  

Галерију фотографија можете погледати овде