Printer Friendly Version FESTIVAL SRPSKOG FILMA U ČIKAGU @ 5 December 2016 10:58 PM

Srpski filmski festival 2016. održan je u bioskopskoj dvorani “Muvico 18” u Čikagu od 2. do 4. decembra 2016. godine. Ovo je četvrti po redu Festival srpskog filma u Čikagu. U okviru programa Festivala prikazani su sledeći igrani filmovi “Smrdljiva bajka”, “Dnevnik mašinovođe”, “Burek” i “Braća po babine linije”. Takođe, prikazani su i dokumentarni filmovi “Radnički je ljubav Niša”,  “General Mihailović – heroj i kazna” i “Takve vijere ni u Izraelju ne nađoh”.

Gosti Festivala su bili glumac Žarko Laušević, koji je i otvorio Festival, Miodrag Miljković, producent i reditelj dokumentarnog filma “Radnički je ljubav Niša” i Radosav Jevrić, autor dokumentarnog filma “Takve vijere ni u Izraelju ne nađoh”.

Na ceremoniji otvaranja Festivala su govorili Slavica Petrović, direktorka Festivala i konzul-žeran Dejan Radulović koji je tom prilikom istakao značaj Festivala i zahvalio se svima koji pomažu i podržavaju isti. Ceremoniji otvaranja i projekciji filma “Smrdljiva bajka” su prisustvovali generalni konzuli Hrvatske i Makedonije, kao i konzul BiH.

Specijalnim prilogom “In Memoriam” drugog dana Festivala odata je pošta velikanima koje je srpsko glumište izgubilo tokom 2016.godine. Na završnoj večeri gostima su uručene bronzane plakete ”Ogledala” za učešće na Festivalu.

Osnivač i organizator Festivala je list srpske dijaspore “Ogledalo”. Festival je, kao i ranijih godina, održan u sardanji i uz podršku Ministarstva spoljnih poslova - Uprave za dijasporu i Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu. 

Pored Čikaga, pojedini filmovi Srpskog filmskog festivala su prethodno prikazani u Vašingtonu, Njujorku i Dalasu.  

Galeriju fotografija možete pogledati ovde.