Printer Friendly Version ФЕСТИВАЛ СРПСКОГ ФИЛМА У ЧИКАГУ @ 5 December 2016 10:55 PM

Српски филмски фестивал 2016. одржан је у биоскопској дворани “Мuvico 18” у Чикагу од 2. до 4. децембра 2016. године. Ово је четврти по реду Фестивал српског филма у Чикагу. У оквиру програма Фестивала приказани су следећи играни филмови “Смрдљива бајка”, “Дневник машиновође”, “Бурек” и “Браћа по бабине линије”. Такође, приказани су и документарни филмови “Раднички је љубав Ниша”,  “Генерал Михаиловић – херој и казна” и “Такве вијере ни у Израељу не нађох”.

Гости Фестивала су били глумац Жарко Лаушевић, који је и отворио Фестивал, Миодраг Миљковић, продуцент и редитељ документарног филма “Раднички је љубав Ниша” и Радосав Јеврић, аутор документарног филма “Такве вијере ни у Израељу не нађох”. 

На церемонији отварања Фестивала су говорили Славица Петровић, директорка Фестивала и конзул-жеран Дејан Радуловић који је том приликом истакао значај Фестивала и захвалио се свима који помажу и подржавају исти. Церемонији отварања и пројекцији филма “Смрдљива бајка” су присуствовали генерални конзули Хрватске и Македоније, као и конзул БиХ.

Специјалним прилогом “In Memoriam” другог дана Фестивала одата је пошта великанима које је српско глумиште изгубило током 2016.године. На завршној вечери гостима су уручене бронзане плакете ”Огледала” за учешће на Фестивалу.

Оснивач и организатор Фестивала је лист српске дијаспоре “Огледало”. Фестивал је, као и ранијих година, одржан у сардањи и уз подршку Министарства спољних послова - Управе за дијаспору и Генералног конзулата Републике Србије у Чикагу.

Поред Чикага, поједини филмови Српског филмског фестивала су претходно приказани у Вашингтону, Њујорку и Даласу.  

Галерију фотографија можете погледати овде.