Printer Friendly Version ВЕЧЕ СА УМЕТНИКОМ САВОМ РАКОЧЕВИЋЕМ @ 21 November 2016 07:55 PM

У Генералном конзулату је одржано уметничко вече са угледним српским сликаром и песником Савом Ракочевићем из Чикага.

Представљујући госта конзул жеран Дејан Радуловић је истакао задовољство Генералног конзулата да на овај начин изрази поштовање и признање уметнику Сави Ракочевићу на његовом доприносу српском сликарству, националној култури, као и њеној афирмацији у свету, посебно у САД. 

Сава Ракочевић је говорио о свом приступу сликарству, духовним надахнућима, перспективи, бојама. Такође, демонстрирао је технику сликања на платну и истовремено имао интерактивну комуникацију са публиком. Члан Српског позоришта у Чикагу Весна Зафировски је читала стихове песника Ракочевића. Такође, у простроријама Генералног конзулата су биле изложене слике уметника. Седишта у Генералном конзулату су била попуњена до последњег места. Међу присутнима је био значајан број поштоваоца Саве Ракочевића и његове уметности. Такође, међу присутнима је био и владика Лонгин.

Сава Ракочевић борави у САД, односно Чикагу, од 1966.године. Његове уметничке радове поред Америке и Србије имала је прилику да види публика и у многим другим земљама. Имао је мноштво самосталних и групних изложби међу којима и Изложба америчког сликарстава у Конгресној палати у Паризу 1975.године поводом 200-годишњице државности САД. Значајније изложбе у Београду су ретроспективна изложба у Народном музеју 1992. године и изложба слика и цртежа у Српској академији наука и уметности 2009. године.  Добитник је великог броја признања и награда међу којима је и Вукова награда за посебан допринос националној српској култури 2007. године.

Галерију фотографија можете погледати овде