Printer Friendly Version ПОСЕТА ПОТПРЕДСЕДНИКА БАЈДЕНА СРБИЈИ @ 18 August 2016 09:03 PM

Потпредседник САД Џозеф Бајден боравио је у званичној посети Републици Србији и том приликом имао сусрете са председником Републике Србије Томиславом Николићем и председником Владе Републике Србије Александром Вучићем.

„Наши билатерални односи се изванредно развијају и ми делимо заједничке вредности. Били смо савезници у два рата и делимо два највећа светска научника, Теслу и Пупина и то је важна тачка спајања”, рекао је председник Николић.

Потпредседник САД Џозеф Бајден је нагласио да САД имају чврст интерес да Србија постигне политички и економски успех додавши да ће охрабрити долазак нових страних инвестиција у Србију.

Председник Владе Вучић је изјавио да је са потпредседником САД разговарао о билатералним односима двеју земаља, дијалогу Београда и Приштине и могућем напретку у будућности, као и регионалним односима и европском путу Србије. Председник Владе Вучић је рекао да су билатерални односи САД и Србије на узлазној путањи и исказао захвалност САД на подршци европском путу Србије.

Потпредседник Бајден је нагласио да Србија представља кључни политички и економски камен темељац за цео регион и да је лидерство Србије изузетно важно за овај део Европе. Неки моменти наше заједничке историје били су изузетно болни, подсетио је потпредседник САД и додао да је срећан што је у односима измедју две земље отворено ново поглавље. Потпредседник Бајден је том приликом изразио саучешће свим породицама које су изгубиле своје вољене у НАТО кампањи.

Током посете потпредседника Бајдена Београду потписан је билатерални споразум о екстардицији измедју Србије и САД.