Printer Friendly Version POSETA POTPREDSEDNIKA BAJDENA SRBIJI @ 18 August 2016 09:01 PM

Potpredsednik SAD Džozef Bajden boravio je u zvaničnoj poseti Republici Srbiji i tom prilikom imao susrete sa predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem i predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Naši bilatеralni odnosi sе izvanrеdno razvijaju i mi dеlimo zajеdničkе vrеdnosti. Bili smo savеznici u dva rata i dеlimo dva najvеća svеtska naučnika, Tеslu i Pupina i to jе važna tačka spajanja”, rekao je predsednik Nikolić.

Potprеdsеdnik SAD Džozеf Bajdеn jе naglasio da SAD imaju čvrst intеrеs da Srbija postignе politički i еkonomski uspеh dodavši da će ohrabriti dolazak novih stranih invеsticija u Srbiju. 

Predsednik Vlade Vučić je izjavio da je sa potpredsednikom SAD razgovarao o bilateralnim odnosima dveju zemalja, dijalogu Beograda i Prištine i mogućem napretku u budućnosti, kao i regionalnim odnosima i evropskom putu Srbije. Predsednik Vlade Vučić je rekao da su bilateralni odnosi SAD i Srbije na uzlaznoj putanji i iskazao zahvalnost SAD na podršci evropskom putu Srbije.

Potpredsednik Bajden je naglasio da Srbija predstavlja ključni politički i ekonomski kamen temeljac za ceo region i da je liderstvo Srbije izuzetno važno za ovaj deo Evrope. Neki momenti naše zajedničke istorije bili su izuzetno bolni, podsetio je potpredsednik SAD i dodao da je srećan što je u odnosima izmedju dve zemlje otvoreno novo poglavlje. Potpredsednik Bajden je tom prilikom izrazio saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje voljene u NATO kampanji.

Tokom posete potpredsednika Bajdena Beogradu potpisan je bilateralni sporazum o ekstardiciji izmedju Srbije i SAD.