Printer Friendly Version ЈАЧАЊЕ ЕКОНОМСКЕ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И САД @ 7 April 2016 03:55 PM

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и директор за Европу и Евроазију у Министарству трговине Сједињених Америчких Држава Скип Јонес указали су током разговора у Београду 6.априла 2016 на важност јачања српско-америчког партнерства ради очувања стабилности и напретка у региону.

Премијер Вучић је том приликом упознао америчку делегацију са добрим резултатима фискалне консолидације и других економских мера које Србија предузима са циљем да се побољша пословно окружење у земљи. Он је оценио да ће отварање директне авио-линије "Ер Србије" између Београда и Њујорка олакшати контакте пословних људи и на тај начин значајно допринети и јачању економских веза Србије и САД. Премијер је рекао да очекује веће присуство америчких инвеститора, што би, како је додао, значило и преношење радних навика и предузетничког духа српским радницима.

Јонес је предао председнику Владе Србије "Мапу пута" – стратегију развоја економских односа Србије и САД. У "Мапи пута" се истиче да је потребно да буду оснажене трговинске и друге економске везе двеју земаља и због важности српско-америчког партнерства за стабилност и напредак региона. Америчка страна сматра да су у Србији значајно побољшани услови за стране инвеститоре и да је то разлог због којег све више компанија из САД разматра могућност инвестирања. САД су зато спремне да са Владом Србије раде на подстицању међусобне трговине и улагања у области информационе и комуникационе технологије, енергетике, инфраструктуре, производње делова за аутомобилску индустрију, као и здравствене заштите. То подразумева и проширење пословања америчких компанија које су већ присутне на српском тржишту, закључио је Јонес.