Printer Friendly Version JAČANJE EKONOMSKE SARADNJE SRBIJE I SAD @ 7 April 2016 03:54 PM

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i direktor za Evropu i Evroaziju u Ministarstvu trgovine Sjedinjenih Američkih Država Skip Jones ukazali su tokom razgovora u Beogradu 6.aprila 2016 na važnost jačanja srpsko-američkog partnerstva radi očuvanja stabilnosti i napretka u regionu.

Premijer Vučić je tom prilikom upoznao američku delegaciju sa dobrim rezultatima fiskalne konsolidacije i drugih ekonomskih mera koje Srbija preduzima sa ciljem da se poboljša poslovno okruženje u zemlji. On je ocenio da će otvaranje direktne avio-linije "Er Srbije" između Beograda i Njujorka olakšati kontakte poslovnih ljudi i na taj način značajno doprineti i jačanju ekonomskih veza Srbije i SAD. Premijer je rekao da očekuje veće prisustvo američkih investitora, što bi, kako je dodao, značilo i prenošenje radnih navika i preduzetničkog duha srpskim radnicima.

Jones je predao predsedniku Vlade Srbije "Mapu puta" – strategiju razvoja ekonomskih odnosa Srbije i SAD. U "Mapi puta" se ističe da je potrebno da budu osnažene trgovinske i druge ekonomske veze dveju zemalja i zbog važnosti srpsko-američkog partnerstva za stabilnost i napredak regiona. Američka strana smatra da su u Srbiji značajno poboljšani uslovi za strane investitore i da je to razlog zbog kojeg sve više kompanija iz SAD razmatra mogućnost investiranja. SAD su zato spremne da sa Vladom Srbije rade na podsticanju međusobne trgovine i ulaganja u oblasti informacione i komunikacione tehnologije, energetike, infrastrukture, proizvodnje delova za automobilsku industriju, kao i zdravstvene zaštite. To podrazumeva i proširenje poslovanja američkih kompanija koje su već prisutne na srpskom tržištu, zaključio je Jones.