Printer Friendly Version POSETA GLOBAL JEWISH ADVOCACY U ČIKAGU @ 10 March 2016 06:55 PM

Konzul žeran Dejan Radulović je posetio Global Jewish Advocacy (AJC) – Regionalnu kancelariju u Čikagu i tom prilikom imao susret sa Amy Stoken, regionalnim direktorkom i njenim saradnicima.

Amy Stoken i predstavnici AJC su prezentovali rad ove organizacije osnovane 1906. godine i aktivnosti koje preduzimaju na zaštiti prava Jevreja širom sveta, suzbijanju antisemitizma i netrpeljivosti, zaštiti ljudskih prava i demokratskih principa.

Konzul žeran je obavestio o bilateralnim odnosima Srbije i SAD, prijateljskim vezama između srpskog i jevrejskog naroda, odnosima Srbije sa Izraelom, kao i o jevrejskoj zajednici u Srbiji. Takođe, obavestio je o nedavno usvojenom Zakonu o restituciji imovine, odnosno o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika u skladu sa Terezinskom deklaracijom iz 2009. godine. Konzul žeran je naglasio da je u pitanju istorijski i etički čin kojim je Srbija postala prva evropska zemlja koja je zakonski regulisala ovo pitanje. Usvajanje zakona su pozdravili zvaničnici SAD, Izraela i Svetska jevrejska organizacija za restituciju.  

Predstavnici AJC su izrazili zahvalnost Srbiji na usvajanju zakona kao i na brizi i pomoći jevrejskoj zajednici. Izrazli su nadu da će primer Srbije slediti i druge zemlje.