Printer Friendly Version ПОСЕТА GLOBAL JEWISH ADVOCACY У ЧИКАГУ @ 10 March 2016 06:53 PM

Конзул жеран Дејан Радуловић је посетио Global Jewish Advocacy (AJC) – Регионалну канцеларију у Чикагу и том приликом имао сусрет са Amy Stoken, регионалним директорком и њеним сарадницима.

Amy Stоken и представници АЈС су презентовали рад ове организације основане 1906. године и активности које предузимају на заштити права Јевреја широм света, сузбијању антисемитизма и нетрпељивости, заштити људских права и демократских принципа.

Конзул жеран је обавестио о билатералним односима Србије и САД, пријатељским везама између српског и јеврејског народа, односима Србије са Израелом, као и о јеврејској заједници у Србији. Такође, обавестио је о недавно усвојеном Закону о реституцији имовине, односно о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника у складу са Терезинском декларацијом из 2009. године. Конзул жеран је нагласио да је у питању историјски и етички чин којим је Србија постала прва европска земља која је законски регулисала ово питање. Усвајање закона су поздравили званичници САД, Израела и Светска јеврејска организација за реституцију. 

Представници АЈС су изразили захвалност Србији на усвајању закона као и на бризи и помоћи јеврејској заједници. Изразли су наду да ће пример Србије следити и друге земље.