Printer Friendly Version 27. JANUAR U ČIKAGU – DAN AKADEMIJE “SVETI SAVA” @ 13 January 2016 10:00 PM

Gradonačelnik Čikaga Ram Emanuel je zvanično proglasio 27. januar Danom Akademije “Sveti Sava” u znak priznanja za rad ove srpske škole i njen stalni doprinos široj zajednici. Inače, 27. januar je Dan svetog Save, dan kada se proslavlja ovaj značajan srpski svetitelj i zaštitnik prosvetnih i kulturnih ustanova.

U Proklamaciji gradonačelnika se kaže da je “Akademija “Sveti Sava” jedina osnovna škola u Čikagu koja nudi celodnevno dvojezično obrazovanje na srpskom i ruskom jeziku”, da “nudi sigurno zajedništvo gde deca mogu da izraze svoju kulturu i veru”, kao i da je “program obrazovanja utemeljen na pravoslavlju koji deci daje čvrst duhovni orijentir kako u učionici, tako i van nje”.     

Akademija “Sveti Sava” je osnovana 2001. godine kao dvojezična osnovna škola pri srpskom Sabornom hramu Svetog Vaskrsenja u Čikagu.

Generalni konzulat Republike Srbije smatra da Proklamacija predstavlja značajnu afirmaciju Akademije “Sveti Sava” u Čikagu. Ovim se odaje priznanje ovoj srpskoj školi i prepoznaju napori koje Akademija čini u obrazovanju novih generacija. Generalni konzulat ceni da se, pored toga što je značajna za samu školu, Proklamacijom dodatno afirmiše i ističe značaj i doprinos srpske zajednice u razvoju Čikaga.

Tekst Proklamacije gradonačelnika možete pročitati ovde.