Printer Friendly Version 27. ЈАНУАР У ЧИКАГУ – ДАН АКАДЕМИЈЕ “СВЕТИ САВА” @ 13 January 2016 09:57 PM

Градоначелник Чикага Рам Емануел је званично прогласио 27. јануар Даном Академије “Свети Сава” у знак признања за рад ове српске школе и њен стални допринос широј заједници. Иначе, 27. јануар је Дан светог Саве, дан када се прославља овај значајан српски светитељ и заштитник просветних и културних установа.

У Прокламацији градоначелника се каже да је “Академија “Свети Сава” једина основна школа у Чикагу која нуди целоднeвно двојезично образовање на српском и руском језику”, да “нуди сигурно заједништво где деца могу да изразе своју културу и веру”, као и да је “програм образовања утемељен на православљу који деци даје чврст духовни оријентир како у учионици, тако и ван ње”.     

Академија “Свети Сава” је основана 2001. године као двојезична основна школа при српском Саборном храму Светог Васкрсења у Чикагу.

Генерални конзулат Републике Србије сматра да Прокламација представља значајну афирмацију Академије “Свети Сава” у Чикагу. Овим се одаје признање овој српској школи и препознају напори које Академија чини у образовању нових генерација. Генерални конзулат цени да се, поред тога што је значајна за саму школу, Прокламацијом додатно афирмише и истиче значај и допринос српске заједнице у развоју Чикага.

Текст Прокламације градоначелника можете прочитати овде.