Printer Friendly Version POSETA AMBASADORA MATKOVIĆA ČIKAGU @ 18 May 2015 03:55 PM

Ambasador Republike Srbije u SAD Đerđ Matković posetio je Čikago 14. i 15. maja 2015. godine i tom prilikom imao više susreta sa predstavnicima srpske zajednice. Ambasador Matković je posetio Akademiju “Sveti Sava” i upoznao se sa radom jedine škole u Čikagu koja ima nastavu i na srpskom jeziku. Takođe, ambasador Matković je posetio Sabornu crkvu svetog Vaskrsenja, kao i Srpsko-američki muzej sveti Sava. 

Posebna pažnja tokom posete je posvećena mogućnostima za unapređenje ekonomskih veza između dijaspore i matice. U tom kontekstu, ambasador Matković je posetio kompaniju PMI Cartoning u Elk Grove Village koja je pokazala interes da investira u Srbiji. Takođe, u Generalnom konzulatu je organizovan, u saradnji sa Srpsko-američkom privrednom komorom, susret ambasadora sa poslovnim ljudima  i predstavnicima dijaspore na temu “Značaj dijaspore u ekonomskoj saradnji sa Srbijom – mogućnosti i izazovi”. Ambasador Matković je preneo spremnost Ambasade i generalnih konzulata Srbije u SAD da pomognu svim pripadnicima dijaspore koji imaju planove da investiraju u Srbiju ili zaključe poslove sa srpskim firmama.

 Tokom boravka u Čikagu, ambasador Matković je imao susrete sa zamenicom guvernera države Ilinois Evelyn Sanguinetti i zamenikom gradonačelnika Steve Koch. U razgovorima su razmenjena mišljenja o daljoj saradnji između Srbije i Ilinois, odnosno bratskih gradova Beograda i Čikaga.

Pogledajte više u foto galeriji ovde.