Printer Friendly Version КОНЦЕРТИ БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ У ЧИКАГУ И КЛИВЛЕНДУ @ 7 October 2014 08:59 PM

Концертом у Симфонијском центру у Чикагу почела је прва америчка турнеја Београдске филхармоније у историји дугој 91 годину. Представљање српског симфонијског оркестра на америчкој културној сцени је круна досадашњег развоја ове институције и отвара нову страницу историје Београдске филхармоније.

Београдска филхармонија се у Чикагу представила уз Жељка Лучића, прослављеног српског баритона и звезду Метрополитен опере. Извели су одломке из Вердијевих опера “Магбет” и “Риголето”. Конецрт је отворен моћном музиком “Словенског марша” Чајковског, а у другом делу Сибелијусова “Симфонија бр. 2”, показала је техничко умеће и ширину музичког израза српског националног симфонијског оркестра.

Оркестар Београдске филхармоније и Војни оркестар Националне гарде Охаја заједно су одсвирали химне САД и Србије на почетку концерта у Severance Hall у Кливленду. 

У Генералном конзулату Републике Србије је организован пријем у знак добродошлице Филхармонијском оркестру. Пријему су присуствовали Иван Тасовац, министар културе и информисања Републике Србије, маестро Мухаи Танг, шеф диригент БГФ, Веипинг Жао, генерални конзул НР Кине и Бране Пећанац, генерални конзул БиХ.

„Турнеја Београдске филхармоније има историјски значај и представља најснажнију промоцију Србије и српске културе. Ово је историјски догађај и за Београдску филхармонију као и за све нас у Чикагу,“ рекао је конзул жеран Дејан Радуловић на пријему.

Погледајте видео о концерту у Чикагу овде.