Printer Friendly Version KONCERTI BEOGRADSKE FILHARMONIJE U ČIKAGU I KLIVLENDU @ 7 October 2014 08:54 PM

Koncertom u Simfonijskom centru u Čikagu počela je prva američka turneja Beogradske filharmonije u istoriji dugoj 91 godinu. Predstavljanje srpskog simfonijskog orkestra na američkoj kulturnoj sceni je kruna dosadašnjeg razvoja ove institucije i otvara novu stranicu istorije Beogradske filharmonije.

Beogradska filharmonija se u Čikagu predstavila uz Željka Lučića, proslavljenog srpskog baritona i zvezdu Metropoliten opere. Izveli su odlomke iz Verdijevih opera “Magbet” i “Rigoleto”. Konecrt je otvoren moćnom muzikom “Slovenskog marša” Čajkovskog, a u drugom delu Sibelijusova “Simfonija br. 2”, pokazala je tehničko umeće i širinu muzičkog izraza srpskog nacionalnog simfonijskog orkestra.

Orkestar Beogradske filharmonije i Vojni orkestar Nacionalne garde Ohaja zajedno su odsvirali himne SAD i Srbije na početku koncerta u Severance Hall u Klivlendu. 

U Generalnom konzulatu Republike Srbije je organizovan prijem u znak dobrodošlice Filharmonijskom orkestru. Prijemu su prisustvovali Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja Republike Srbije, maestro Muhai Tang, šef dirigent BGF, Veiping Žao, generalni konzul NR Kine i Brane Pećanac, generalni konzul BiH.

„Turneja Beogradske filharmonije ima istorijski značaj i predstavlja najsnažniju promociju Srbije i srpske kulture. Ovo je istorijski događaj i za Beogradsku filharmoniju kao i za sve nas u Čikagu,“ rekao je konzul žeran Dejan Radulović na prijemu.

 

Pogledajte video o koncertu u Čikagu ovde.